İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

31.03.2012

Looking For Istanbul

Belgesel bir aylık ama daha anca izleme fırsatım oldu. İzledikten sonra, ekşiyi açtım baktım herkes saydırmış. Hoş, Taken filminin içinden 30 saniyelik, Türk'ün sevişmesinin kısa sürmesi repliği üzerinden tüm filmin değerlendirildiği bir platformda çok da yadırgamadım.

Ben belgeseli beğendim. Danny Dyer'ın iki yıl önce çektiği, güpegündüz çekim yaparken"Şu an Taksim Meydanı'ndayım. Burada 2 Leedsli öldürülmüştü. Çok tehlikeli bir yer, her an başıma birşey gelebilir" tarzında popülist bir şovun yanında bu belgesel Planet Earth kıvamında kalmış.

Herşeyin başında, çok ciddi bir arşiv taranmış. 1900'lerin başından videolar bulunmuş. Ünal Aysal, Ara Güler, Aykut Kocaman, Fatih Terim, Emre, Alex, Semih, Mehmet Ali Birand, Uğur Dündar, Mustafa Denizli ile röportaj kesitleri bulunması; aldım elime kameraya gittim, maçı çektimin çok ötesinde bir ciddiyet. Tanıl Bora ve öteki tarihçi arkadaş cuk oturmuşlar. Genel anlamda Türk futbol tarihini bence çok iyi özetlemiş.

İkinci konu, klasik Avrupalı'nın oryantalist bakış açısı ile İstanbul'u sadece camiler, kara çarşaflı kadınlar, fakir mahalle sokak çocukları ile değil İstanbul'un gerçek kişiliği ile göstermiş olması. Stada metro ile gelindiğini göstermesi modernizasyon anlamında bence oldukça önemli bir ayrıntıdır. Maç dediğin alkolle izlenir, bunun da hakkını vermişler, sağolsunlar. Türk eğlence hayatı olarak dansöz yerine Baba Zula'nın verilmiş olması da gayet başarılı.

Bu kadar başarılı giden belgeseldeki kanımca tek eksik nokta, belgesele eşlik eden Fenerbahçeli 2 kız taraftarın aşırı yapmacık tavırları. Belli ki çok maskülen bir belgesel olmasın diye iki kız taraftarı ele almışlar ama olmamış. 1319 günde 11 tane çocuk yapılır diyen lavuk, Ara Güler ile aynı belgeselde olmamalıydı.

Sonuç olarak 10 üzerinden 7,5 veriyorum ve izlenilmesi için aşağıda linkini koyuyorum.


30.03.2012

Topcast 28 Mart

Ali Aktaş ve Melih Özenç ile birlikte haftayı değerlendirdik. Türkiye'nin 2020 Avrupa Şampiyonası adaylığını konuştuk. Ranieri'nin kovulması, Barça'nın puan farkını indirmesini, City'nin kaybetmesini ele aldık.


26.03.2012

Bu kez de Ronaldo

Bir hafta Messi, bir hafta Ronaldo. Bu seviyede ne kadar daha devam edebilirler bilmiyorum ama hazır böyleyken keyifle izleyelim. Cristiano haftasonu 2 gol atarak Real Madrid formasıyla sadece 92 maçta 101 golü buldu. Önceki rekor 105 maç ile Puskas'a aitti. Sadece gol atmadı bir de şöyle adam geçti.


23.03.2012

Günün lafı

"Çaresizlik mi? Paul Scholes son 20 senenin en iyi orta sahası. Çaresizlik mi? Çarşamba akşamı; daha önce oyuna girmeyi reddeden ve menajerinin bir daha asla oynayamayacağını söylediği oyuncuyu oynattılar. Bu ne öyleyse?" 

 Sir Alex; Cityli Vieira'nın daha önce emekli olan Scholes'un yeniden futbola dönmesini bir çaresizlik belirtisi olarak görmesi üzerine ağır konuşmuş.

Barcelona kaçakçılara yardım ediyor!

Topcast'te bahsettiğimiz Barcelona taktiği kaçakçılara yol gösteriyor videosu.

22.03.2012

Topcast 21 Mart

Ali Aktaş ile Avrupa Kuraları'ndan, Messi'nin rekorlarından, Torres'ten, Ronaldo'nun federasyon başkanlığından, Neymar'dan ve Jurgen Klopp'dan bahsettik.

13.03.2012

Noel Gallagher (Oasis) - Mario Balotelli Röportajı



İlker Dalgıç'la Ali Aktaş'ın 9 Mart'taki Topcast'te sözünü ettikleri röportaj budur. Röportajı izledikten sonra Noel Abi'mizin kulüpte ağır abi muamelesi gördüğünü ve kendisine deli gibi saygı duyulduğunu, Balotelli'nin ise sanıldığı kadar çılgın olmadığını görüyoruz.

12.03.2012

The Secret Footballer


Zamanında İngiltere Ulusal Takımının da kaptanlığını yapmış olan 41 yaşındaki tecrübeli eldiven David James, son bir senedir The Guardian'ın futbol sayfasına ilginç köşe yazıları yazıyor. Yazılarında genellikle herkesin haklarında konuştuğu, fikir belirttiği, eleştiride bulunduğu futbolcuların çoğumuz tarafından görünmeyen iç dünyalarından, soyunma odası geyiklerinden, sakatlıklardan, aile hayatlarından bahsediyor.

Eğer okuyacak vaktiniz varsa takip etmenizi öneririm. Çok tatlı, ilginç bir köşe. Bir nevi itiraf, günah çıkarma köşesi diyebiliriz. Üstelik James, Guardian'dan aldığı paranın hepsini hayır kurumlarına bağışlıyormuş.


Son yazısında oyuncuların, faal futbolculuk kariyerleri boyunca nasıl çocukça ve hızlı bir hayat yaşadıklarını ancak aktif futbol yaşantısı sona erdiğinde nasıl büyük bir boşluğa düştüklerini anlatmaya çalışmış. İngilizcesi iyi olmayanlar da Google Translate'ten şettirebilirler.

11.03.2012

NCAA Champ Week

Yılın en sevdiğim haftalarından birdir Mart'ın ilk haftası. Bu sezon NBA'deki lock out sebebiyle kasımda biraz takip ettiysem de NCAA esasında martta başlar bu yüzden de March Madness denir zaten. Martın 6'sından bu yana günde 30'un üzerinde oynanan maç ile çok yoğun bir hafta geride kalmak üzere. Ben bu yazıyı yazdıktan 2 saat sonra da kuralar belli olacak.

Bilmeyenler için kısaca bir benzetme yapayım. Amerika'daki 250'ye yakın üniversite bu hafta bölgesel şampiyonada oynadı ve salıdan itibaren ulusal şampiyona başlayacak. Bu bölgesel finaller baya sürprize sahne oldu.

Geçtiğimiz yıl Connecticut'ın yaptığının bir benzerini Louisville yaptı ve ilk 25'te yer alan üç okulu arka arkaya üç günde yenerek Big East şampiyonu oldu. Bu kadrodan hiçbir oyuncunun önümüzdeki 2 senede NBA'e gitmesi beklenmediğini düşünürsek epey bir sürpriz oldu.

Diğer iki sürpriz ise az önce yaşandı. Ligin en yetenekli takımı Kentucky, SEC finalinde Vanderbilt'e yenildi. Bu  Vanderbilt'in 1951'den bu yana ilk şampiyonluğu oldu. Vanderbilt'te bu yıl 3 oyuncunun NBA draftinde seçilmesi beklendiğini düşünürsek, turnuvada da sampiyonluk olmasa da sürprizler yapabilirler.

Diğeri ise sezon sonu şampiyonluğun bir diğer büyük adayı, ligin en tecrübeli takımlarından North Carolina'nın Florida State'e yenilmesi oldu. Florida State önce Duke ardından da North Carolina'yı yenerek okul tarihinde ilk defa ACC şampiyonluğunu aldı.

Geçtiğimiz yıl Kemba Walker'ın şampiyonluğa taşıdığı UConn, her ne kadar kadrosunda önümüzdeki 2 yılda NBA'e gitmesi beklenen 3 oyuncuyu barındırsa da bu sene turnuvaya muhtemelen katılamayacak. Bakalım bizi nasıl bir mart ayı bekliyor.

Topcast 10 Mart

Problemli geçen birkaç topcast'in ardından Ali Aktaş ile birlikte haftaiçi maçlarını değerlendirdik. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlarının ardından soluğu 2014 Dünya Kupası elemelerinde aldık.



Neymar

Topcast'te anlattığım Neymar'ın Copa Libertadores solosu. Artık bu çocuğun Avrupa çimlerine basma zamanı geldi.



7.03.2012

Topcast 06.03.2012

Son iki haftadır teknik sorunlar yüzünden güme giden Topcast, bu hafta bomba gibi geri döndü. Yayın sırasında Arsenal-Milan maçının oluşundan mı, iki haftanın getirdiği birkimin kerametinden mi bilemedik, bu yayını yaparken epey eğlendik.