İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

13.12.2005

Portekiz Ligi'nde son durum

Merhabalar, açıkçası İlker Dalgıç siteden uyarı yapmasa hiç yazmayacaktım.. Çünkü hem derslerin yoğunluğu, hem Portekiz Ligi’ne olan ilginin azlığı benim bu yazıyı keyiften değil de zorunluluktan yazmama neden oluyor.. Bunu buradan söylememim nedeni lige olan ilginin azlığı.. Tamam belki ligde fazla yıldız yok ama sonuçta heyecan açısından son derece üst düzey bir lig..

Öncelikle son haftaki enteresanlıklardan bahsedelim.. Braga deplasmanda Paços de Ferreira’ ya yenildi 1-0.. Haftanın sürprizi ise Sporting’in kendi sahasında Amadorra’ya yenilmesi idi… Bu maçın skoru da 0-1.. Haftanın maçı ise Benfica-Boavista arasında oynandı ve kazanan 1-0 ile Benfica oldu.. Yine 1-0…


Puan durumuna baktığınız zaman geçen sezon olduğu gibi müthiş bir denge var… Son şampiyon Benfica 5. sırada fakat liderle arasındaki puan farkı 6… Keza 7. Boavista’nın da 9..


Son maçını deplasmanda 1-3 kazanan Lider Porto’nun puanı 31.. 14 maçta 9 galibiyet beraberlik aldılar.. Maç başına 2,2 puan ortalaması yakaladılar.. Arkalarında ise bu sezonun sürprizleri Nacional ve Setubal (maç eksiği) 30 ve 26 puanla geliyor.. Geçen sezonun sürprizi Braga ise bu sezona harika başladıktan sonra duruldu ama kapasitelerine bakınca aldıkları 26 puan da gayet iyi.. Sporting ise yıllardır olduğu gibi ne küçülüyor ne büyüyor.. Geçen sezon çok gol atıp, çok yiyorlardı.. Bu sezon denge sağladılar.. 18-16 oranları. 7, Boavista’nın demin de belirttiğim gibi.. Bir arkasında Paços De Ferreira var.. Sonrasında gelen 3 puanlık bir boşluk var ama hemen arkasından bu sefer düşme potasında büyük bir heyecan var.. Birbirleriyle aralarında birer puan fark olan ya da hiç olmayan 10 takım sıralanıyor.. Yalnız bu yarışta Penafiel biraz arayı açmış durumda.. 7 puanla kopmuş durumdalar.. Beşiktaş’ın UEFA Kupası’ndaki rakibi Guimaraes ise 13 puanla 16.

En çok gol atan takım 23 golle Porto.. En az gol yiyen takım ise 3 golle Setubal.. Setıbal’ın hakikaten ilgi çekici bir başarı.. En çok gol yiyen takımlar ise 23 golle Penafiel ve Naval 1 Maio , en az gol atan takım ise 8 golle bir önlerindeki Guimaraes..

Ligin istatistik tablosu bu şekilde.. Buraya kadar anlattıklarım yerine puan durumunu koysam daha kısa ve kolay bir yöntem olabilirdi.. Fakat tıpkı hava durumunu sunan spikerler gibi ben de size puan durumunu sundum.. Şimdi de birkaç yorum ve haber verelim…

Öncelikle Şampiyonlar Ligi’nden bahsetmek gerek…

Lig lideri Porto, grup sonuncusu oldu.. Birinci toradan katılıp sonuncu olmak ayrı bir başarı tabii ki.. Co Adriaanse, ‘Artmedia’ ya kendi sahamızda yenildiğimiz maçta şansımız kalmamıştı’ demiş.. En uyuz olduğum türden sözler.. Madem öyleydi, niye Artmedia maçından sonra çıkıp demedin bunları?.. Bu grupta Artmedia sürprizi ön plandaydı.. Rangers ve Inter ikinci tura kaldı.. Rangers bana göre ikinci tura kalan takımlar arasında en zayıfı.. Grubun kolay olmasından yararlandılar..

Porto da bu sezon Queresma ön plana çıkıyor.. Ayrıca Jorginho da görev aldığı zaman iyi işler yapıyor.. Kalde Vitor Baia çok formda ve Porto’nun 8 golle ligin en az gol yiyen takımlarından biri olmasında önemli rol oynuyor.. Fatih Sonkaya’ dan haber alan olmadı.. Jorge Costa ise anlaşılmaz bir biçimde Standard Liege ile anlaştı.. Adriaanse ile pek anlaşamıyorlardı ama bir kulüp efsanesi olarak 34 yaşında bu transfer çok gereksiz oldu.. Standard Liege’de Sergio Conceicao varmış da, arkadaşıymış da vs vs.. Bunlar sudan bahaneler.. Helder Postiga da Saint Etienne ile anlaşmış..

Portekiz’in gururu, Avrupa Fatihi Benfica ise Şampiyonlar Ligi’nde ikinci tura kaldı… Bacak arası orta ise futbol tarihinin unutulmazları arasına girdi.. Buradan bir Manchester United taraftarı olan Selin Unan’ a da sevgilerimi yolluyorum… O’Shea ise, futbol dünyasının en çok dalga geçilen isimlerinden biri olmaya devam edecek ne yazık ki..

NOTLAR:

Ligde ilk yarının en önemli maçında ise Lizbon derbisinde, Jose Alvelade’ de Sporting, Benfica’yı Luis Loureiro ve Liedson’un golleriyle 2-1 yenmişti.. Bu maç oynanalı 3 ay oluyor ama ben daha yeni yazıyorum..

15 Ekim’ de oynanan Porto-Benfica maçını ise deplasmanda Benfica kazanmıştı… Porto böyle önemli bir maçı kaybetmesine rağmen hala liderse Porto’yu kutlamaktan çok Benfica’ yı sorgulamak gerekir.. Onlar da kaliteli kadrolarıyla sadece ciddi maçlara konsantre oluyorlar.. Böyle olunca da saçma sapan puanlar kaybediyorlar.. Örneğin iki hafta önce kendi sahasında Belenenses ile golsüz berabere kalması gibi…

Son olarak Beşikatş’ın Uefa Kupası’ndaki rakibi Guimaraes’in teknik direktörü Pacheco istifa etti.. Guimaraes de klasik ‘istifa eden antrenör sonrası takım’ gibi son maçında Penafiel’i deplasmanda 0-1(yine) yendi.. Golü de eski PSGli Benachour attı. Beşiktaş’a duyurulur..

Birkaç futbolcu hakkında yorum yapmak gerekirse, geçen senenin Bragalı yıldızı Joao Tomas aynı formda değil.. Nuno Gomes ise çok formda.. 10 golü var.. Ayrıca Benficalı Petit de çok iyi oynuyor.. Sportingli Beto’yu ise Beşiktaş istiyorumuş… Allah akıl fikir versin…


Evet bu kadar lig değerlendirmesi yeter.. Bir iki hafta sonra Portekiz’de futbolu genel hatlarıyla inceleyen bir yazı yazmayı düşünüyorum.. Portekiz'in biri altın diğeri gümüş iki jenerasyonundan da bahsedeceğim, lig yazısı konseptinin dışında bir yazı olacak… Böylece sitede Portekiz Futboluna olan ilgi de artar belki.

Hadi Eyvallah…

Hiç yorum yok: