İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

2.03.2006

25. Hafta Portekiz Ligi Değerlendirmesi

Bu hafta Avrupa Ligleri’nin dikkat edici özelliği üç ayrı lig’de üç derbi maçının olmasıydı. Bakıldığı zaman en önemlisi Seri A’daki Lazio-Roma derbisiydi -ki Avrupa’nın sayılı derbilerinden biri- Süper Lig’de FB-BJK derbisi ve sonuncusu da yazımıza konu olan Portekiz Ligi’nin en önemli derbisi olan Benfica-Porto derbisiydi.

Benfica-Porto derbisinin özelliği iki takımında şampiyonluk şanslarının olmasıydı. Porto bu maçı kazanarak lig için rahatlamak Benfica ise muhtemel ŞL elenmesi sonrasında lige daha fazla asılmak için sahaya çıkmışlardı. Bu açıdan maçın zevkli ve heyecanlı geçmesi bekleniyordu. Benfica Robert’in freekick golüyle maçı 1-0 kazanarak lige heyecan getirdi. Şu anda ligin ilk dört sırasındaki takımın da şampiyonluk şansları eşit. Hatta 8 maçlık muhteşem seri yakalayan Boavista’yı da bu listeye ekleyebiliriz.

Ronald Koeman maçtan sonra ‘şampiyonluğu düşünüyorsak kazanmamız gerektiğini biliyorduk ve bunu için her şeyimizle savaştık ve 3 puanı aldık. Bunu hak ettiğimizi düşünüyorum, çünkü gecenin iyisi bizdik, ilk yarı sağladığımız skor avantajı ile ikinci yarıyı domine ettik’ yorumunda bulundu.

Benfica ve Porto Portekiz Ligi’nin en büyük iki takımı, 60’lı yıllarda Benfica’nın domine ettiği –ki 1960-1980 yılları arasında 14 şampiyonluk kazandı- ligde son yıllarda Porto egemenliği ve önlenemez yükselişi vardı. Son 15 yılda Porto 11 şampiyonluk kazanırken Benfica buna sadece bir kere karşılık verebilmişti(1994) Bu da Benfica’nın ülkede biraz daha geri plana düşmesine, Avrupa’da ikinci plana itilmesine neden oldu. Ancak son üç senedir çekişme iki takım arasında daha da yükseldi ve en sonunda geçen sezon Trappattoni yönetiminde Benfica 10 yıllık şampiyonluk özlemine son verdi. Bu senede şampiyonluk parolası ve R.Koeman ile lige giren Benfica’nın şu anda biraz geride kalmasının sebebi istikrarsız sonuçlar alması ve özellikle Şubat ayında sanırım kafalarının Liverpool maçında olması nedeniyle ardı ardına alınan yenilgiler. Ancak bu galibiyet ile takımın yükselişe geçeğini ve ligde tekrar şampiyonluğu alacağını düşünüyorum.

Aslında ligde şu anda konuşulması gereken iki takım var. Biri 8 haftalık muhteşem seri yakalayan ve bu dönemde kalesinde sadece 2 gol gören Boavista. Bu hafta da Academica’yı deplasmanda 3-0 yenerek çıkışını sürdürdü. Boavista son yıllarda yaptığı çıkışla biliniyor. 00-01 sezonunda yakaladığı şampiyonlukla ligde üç büyükler dışında şampiyon olan tek takım ve dördüncü büyük olma hakkını kazandı. (Bir de 30 yıllarda Belenense var ama devamını getiremedi) İkinci takımımız ise Braga. Son üç seneye kadar ligden düşmemeye oynayan Braga üç sezondur ŞL’nin kapısından kıl payı dönme seviyesine geldi ve bu senede ŞL için inanılmaz çabaları var. Son hafta Rio Ave’yi 5-0 yenerek bunu da gösterdiler. Ve Braga ile Boavista bu hafta karşılaşacaklar. ŞL’ni hedefleyen iki takım için son derece önemli bir maç.

Bu senenin Portekiz Ligi için en önemli ve daha heyecanlı hale getiren özelliği; ligin 06-07 sezonundan itibaren 16 takımla oynanacak olması. Bu yüzden bu sene ligden dört takım düşecek. Baştakiler ve baş altına oynayan iki-üç takım dışındakiler birbirine eşit güçte ve puanların yakın olması ligi heyecanlı hale getiriyor. İlk 7 sıra Avrupa kupaları için savaşırken diğer takımların hemen hepsi düşme korkusunu çok yakından yaşıyorlar. Ve 17. ile 8. sıra arasında sadece 8 puanlık bir fark var.

Yetiştirdikleri genç yıldızları ve sürpriz Brezilyalıları ile izlenmeye değer bir lig. Bakıldığında Süper Lig ile benzerlikleri çok fazla ama Portekiz’de futbol kalitesi ve klüplerin Avrupa vizyonları bize göre daha iyi durumda. Figo, Rui Costa, Ronaldo (ki bu tartışılabilir!!) gibi yıldızları çıkarıp bunları Avrupa’nın önde gelen klüplerine sunması bu lige olan ilgiyi arttırmakta. Ayrıca şu anda Avrupa’nın önde gelen liglerine baktığımızda lig liderlerinin uzak ara önde gittiklerini biliyoruz ama Portekiz’de şampiyonluk yarışı son haftaya kadar sürecek gibi ve bunu içinde izlenmesi gerekir diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: