İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

17.01.2007

Üsttekiler, Alttakilerle Kaynaşıyor!

La Liga’nın 18. haftası geride kalırken lider Sevilla kendi evinde Mallorca’ya 2-1 kaybetmesine rağmen liderliğini sürdürdü çünkü takipçisi Barcelona da Espanyol’a 3-1 yenildi. Zirve mücadelesi veren bir başka takım olan Real Madrid ise yine zirvedeki rakiplerinden Zaragoza’yı 1-0 mağlup etmeyi başardı. Atletico Madrid ve Valencia da haftanın karlı takımları arasındaydı.

Maç analizlerimize Barcelona derbisinden başlayalım. Barcelona Olimpiyat stadına gelen Espanyol taraftarları kuşkusuz maç sonunda çok mutluydular. En son rakibini 2001-2002 sezonunda 2-0 mağlup eden Espanyol, Barcelona’yı 3-1 mağlup ederken tarihi bir farkı da kaçırdı. Espanyol takımının üç büyük kozu De La Pena, Tamudo ve Luis Garcia oynadıkları futbolla takımlarını galibiyete taşıdılar. Barcelona’da ise böylece dört maçlık deplasmanda kazanamama serisi beşe çıkmış oldu. Bu aralar iyi olduklarını söylemek zor. Barça seyircisi Eto’o bir an önce dönmeli diye sabırsızlanıyorlar. Bu mağlubiyet Rijkaard’ı da fazlasıyla kızdırdı hatta yedek kulübesinin camını bile parçaladı. Biraz da kendisini parçalasa bence iyi eder.

Saviola’nın üç gol attığı maçta Barça, Alaves’i 3-2 mağlup ederek Kral Kupasında tur atladı. Barcelona için bu hafta oynayacakları Gimnastic maçı gerçekten iyi denk gelmiş bir maç. Çünkü bu dönemde oynayacakları Nastic dışındaki tüm takımlar Barça’nın krizini artırıcı etki yapabilirdi.

Pazar günü ise garip bir maç yaşandı. Neden bu kadar isteksiz ve etkisiz olduklarını anlayamadığım Sevilla’lı futbolcular, çok kötü başladıkları maçta hakemin de yardımıyla diyelim bir penaltı golüyle öne de geçtiler ne var ki üzerilerindeki ölü toprağı kalkmak bilmedi ve zor günler geçirip, giderek alt sıralara doğru düşen buna karşın maçın başından itibaren çok arzulu olan Mallorca’ya 2-1 mağlup olarak haftanın en önemli sürprizine imza attılar.

Sevilla’nın bu maçtaki kötü performansının kalıcı olacağı düşüncesinde değilim ancak Adriano, Renato, Navas gibi çok önemli oyuncuların performanslarındaki düşüş de gözden kaçmıyor açıkçası. Eğer bu yıldız isimler toparlanmazlarsa Sevilla için puan kayıpları kaçınılmaz olabilir.

Her zaman Medyanın bir numaralı ilgi odağı olmuş olan Real Madrid, sıklıkla bu tarz günler geçiriyor son yıllarda. Bu tarz günler dediğim Yönetim ile ünlü yıldızlar arasındaki problemler, takımın kötü gidişi ve kovulacak ‘yıldızlar’. Yine böyle günler geçirdiği bir dönemde Real Madrid’in, Zaragoza’yı yenmeyi başarması önemli. Oldukça önemli eksiklikleri bulunmasına rağmen bu maçta Real Madrid, rakibine önemli bir pozisyon dahi vermeden maçı 1-0 kazandı. Yeni transferlerden Higuain hücuma biraz hareketlilik getirmişe benziyor. Özellikle iki kanadın savunucuları konusunda üçüncü isimlerle maça başlamış olmasına rağmen Real Madrid’in, hücum gücü yüksek rakibi karşısında pozisyon vermemesi takdire şayan. Tabi bunda Zaragoza hücumunun da vasatın çok altında olduğu bir günde olması önemli bir rol oynadı.

Yukarıdakiler kaybettikçe Valencia kazanmaya devam etti ve dördüncü sıraya yükseldiği gibi rakipleriyle olan puan farkını da kapattılar. Ard arda yaşadığı sıkıntıların ardından ligin orta sıralarına kadar inen Valencia dört maçtır kazanarak çıktığı Levante karşısında ilk yarıda fazla etkili olamamasına rağmen ikinci yarıda bulduğu üç golle maçı kazanmayı başardı. Aslında bu takımdan, bu oyunculardan daha iyi bir performans beklemiyor değilim.

Bir hafta önce Gimnastic karşısında çok anlamsız iki puan kaybeden ve Barcelona ile Sevilla’nın puan kayıplarını değerlendiremeyen Atletico Madrid ise bu hafta aynı hataya düşmedi. Kendi sahasında ligin en kötülerinden olan ve son haftalarda kazanamayan Celta karşısında Torres’in 2 gol atıp bir de asist yaptığı maçta 3-1’lik galibiyetle puanını 32’ye yükseltti ve hem beşinci sıraya yükseldi hem de liderle arasındaki puan farkını beşe indirmiş oldu. İstikrarlı sonuçlar almayı La Liga’da becermek zordur ama Atletico kadar da istikrarsız olmanın kabullenilir yanı yok. Celta’nın da bir an önce toparlanması lazım yoksa düşme potasına çok yaklaşmış durumdalar bu gidişat onların zor günleri daha da yaşamasına neden olabilir.

Geçen hafta Real Madrid’i 2-0 yenen Deportivo ise toparlanmış görünüyor ve bu hafta da ligin sürpriz ve formda takımı Recreativo karşısında, deplasmanlarda çok başarısız olmak gibi istatistiğe de sahipler, puan almayı başardılar. Osasuna geçtiğimiz hafta ara verdiği yükselişe tekrar başladı bu hafta Betis karşısında. Gol atmak konusunda yaklaşık yedi haftadır çok başarılı olduklarını görüyoruz. Betis’e de tam beş gol atarak maçı kazandılar ve puanlarını 26’ya çıkardılar. Betis ise bu sonuçla büyük hayal kırıklığı yarattı benim için.

Santander, Sociedad’ı Garay’ın son dakika golüyle yenerek çok önemli bir galibiyet elde etti. Santander böylece 24 puana yükseldi ve şu an için bir alt sıra takımı olmaktan çok orta sıra takımı konumuna gelmiş oldu. Son dört maçında on puan alan Athletic ise önemli pozisyonlar harcadığı ve Yeste ile penaltı da kaçırdığı maçta Villarreal’e 1-0 mağlup oldu. Villarreal’de üç haftadır süren mağlubiyet serisini böylece durdurmuş oldu. Lige iyi başlayan daha sonra ise bir düşüş yaşayan ancak birkaç haftadır toparlanmış görünen Getafe ise lig sonuncusu Nastic’i deplasmanda 3-1 yenerek bu sezon ilk kez üç golü bir arada görmüş oldu. Nastic ise 54 yıl sonra yükseldiği La Liga’da fazla uzun ömürlü olamayacak.

Haftanın Onbirine de göz atalım. Kalede Villarreal’in galibiyetinde önemli pay sahibi olan Uruguay’lı kaleci Sebastian Viera var. Savunmanın sağında ve göbeğinde iki Mallorca’lı olacak. Varela ve Nunes. Göbekteki diğer savunmacı ise Real Madrid savunmasını toparlayan Ivan Helguera. Savunmanın solunda ise Osasuna’dan Enrique Corrales var. Orta sahada ise aslında hücumcu da sayabileceğimiz Barça’yı deviren isimlerden Luis Garcia ile bir başka Espanyol’lu De La Pena bulunuyor. Valencia’da bu sezon belki de en başarılı isim olarak dikkat çeken 20 yaşındaki David Silva orta sahadaki bir başka isim. Getafe’li Guiza’yı da orta sahanın soluna yerleştirdik. Forvetler ise bu hafta ikişer gol atan Osasuna’lı Roberto Soldado ve Atletico Madrid’den Fernando Torres.

Hiç yorum yok: