İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

6.07.2012

Dubai


Uzun zamandır gezi yazısı yazmıyordum. Şu son dönemdeki gezilerimi yavaş yavaş bloga yerleştireyim. Öncelikle 23 Nisan tatilinde Dubai'deydim. Belki de ölümcül sıcaklar başlamadan gidilebilecek en iyi zamanda gittim. 

Bildiğiniz, takip ettiğiniz üzere, Dubai son 10 senede petrolden gelen bok gibi para gökdelen üzerine gökdelen dikilen, bir expat cenneti gelen, otonom sistemi ile Orta Doğu koşullarında gayet liberal kalan, Birleşik Arap Emirliklerinin, 7 emirliğinden biri.

Kışın ardından güneş ve denize hasret olan bünye için 23 Nisan'da yaklaşık 28 derece olan havası ile iyi bir kaçış fırsatı idi. THY ve Emirates ile Atatürk'ten uçulabiliyor. Sabiha Gökçen'den uçan Air Arabia ise çok daha hesaplı bir seçenek. Tabi orada da ana havaalanına değil, oranın Sabiha Gökçen'i diyebileceğim Sharjah'a iniyor. Yine de cuma gecesi 12'de uçağı binip cumartesi sabahı 6 da Sharjah'a inmiş olmak zaten kısa olan haftasonu verimli geçirmek için bulunmaz nimet.

Kalma konusunda tavsiye edeceğim taraf Jumeirah tarafları.Bütün eğelence zaten oraya yakın.  Oteller aşırı lüks olduğu için aşırı pahalılar. Biz burada kaldık. Avrupa'da kutu kadar odaya verdiğim paraya, burada 2 banyolu, bir oturma odalı, toplamda 77 m2'lik odada kaldık. Bir adet monorail dışında toplu taşıma yok. Ama açıkçası ihtiyacınız da yok. Taksinin 2 km'si 1 lira. İstediğiniz gibi taksiyle gidin.

Herşeyin en büyüğünün en devasasının yapıldığı bu memlekette soluğu ilk önce Wild Wadi Water Park'ta aldık. (2. resim) Fiyatı çok ucuz değil ancak 15 dakika süren kaydırakları ile gayet tatmin edici bir yerdi. Sonrasında halk plajındaydık. (1. resim) Plajın kumu gayet güzel. Deniz de sırf kum. Yürü yürü su bir türlü derinleşmiyor.
Ne kadar turistik olsa da, ortadoğuya gelip çöle gitmemek, deveye binmemek, onun tepesinde fotoğraf çektirip facebook'a koymamak çok ayıp bişi (!) Hal böyle olunca ikinci günün sabahında soluğu Emirates'in kurduğu Arabian Adventure ile çölde aldık. Firmayı tavsiye ederim. Otelinizin kapısının önünden 4x4 ile alıp gezdirip bırakıyorlar.
Öğleden sonrasında ise Dubai Mall ve Burj Khalifa civarındaydık. Hani şu Görevimiz Tehlike 3'ün orada çekilmesi için Dubai emirliğinin dünyanın parasını akıttığı, sekiz yüz küsür metre yüksekliği ile dünyanın en uzun binası. Son dakika gitmeye kalkarsanız bilet bulamazsınız o yüzden önceden internetten biletinizi alın. Her ne kadar "on the top" diye bileti satsalar da esasında yarıya kadar çıkıyorsunuz ama gördüğünüz manzara ise... sadece çöl. Her ne kadar çok devasa lüks binalar dikilse de eninde sonunda binaların sağı, solu, öne, arkası hep çöl. Burj Khalifa'nın tepesi de size bu durumu gözünüze sokuyor.

Ama esas eğelence aşağıda. Dubai Mall'ın yanı başındaki Dubai Fountain akşam 18'den itibaren her yarım saatte bir, bir şarkı eşliğindeki su ve ışık oyunlarıyla Dubai'nin en keyifli vakit geçirilen alanlarından birisi. Bunu izlemek için en iyi yer ise Dubai Mall'un içindeki TGI Friday's. Bunun dışında mall'u çok gezmedim. Mall devasa büyüklükte ve gerçekten gezmek isterseniz saatlerinizi harcamak zorundasınız. Bununla birlikte Araplar koktukları için çareyi mallları buzhaneye çevirmekte bulmuşlar, üşüdüm. 
Gecenin finali ise "7 yıldızlı" otel diye adlandırılan Burj El Arab'da oldu. Burj El Arab'a "hacı bi bakıp çıkacam" deyip giremiyorsunuz. Girmenin en hesaplı yolu ise, Sky Bar'da birşeyler içmek. Kişi başına minimum 125 TL harcamanızı istiyorlar. Bir bira 20 liranın biraz üzerinde. Türkiye'deki muadilleri ile kıyaslandığında normal bir fiyat. Otelin ihtişamını tasvir etmeye çalışmaya gerek yok. Olabildiğince lüks işte. 

Dubai Creek, zart souk, zurt souk işlerinden kesinlikle uzak durun. Kimse bana bunu söylememişti. Kısa haftasonumun 3 saatini laleli, tahtakale bozması bir yerde harcadım. Tek artısı, hediyelik eşyaları orada son derece ucuza almam oldu.

Bu anlattıklarım dışında çok araştırdım ama ilginç birşey yok. At yarışlarına ya da golfe meraklıysanız bunun için gayet iyi alanlar varmış ama ben pek o işlerden anlamam. Sokakta 3 tip insan görüyorsunuz: Masa başı işleri yapmak için gelen Avrupalı ya da Uzakdoğulu expatlar, Hint ameleler ve turistler. Çok az Arap gördük. Ne yaparlar bilmem.

Ekim sonuna gelen kurban bayramında denize doyamayanlar için mesela Dubai ilginç bir tercih olabilir. Zaten denize girip, eğlenmek dışında burada yapacak pek bir şey de yok. 3 günden sonrası fazla olur.

Hiç yorum yok: