İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

24.01.2014

Deloitte Para Ligi ve Yabancı Sınırlaması




Geçtiğimiz günlerde Deloitte Para Ligi 2012-2013 verileri açıklandı. Buna göre Galatasaray 2012-2013 sezonunda 157 milyon euro gelir elde etmiş ve listede 16. sırada. Fenerbahçe ise 126 milyon euro ile 18. sırada.

Daha önce defalarca yabancı sınırlamasının zararlarından bahsettim. İşte şimdi de ekonominin gerçekleri konuşuyor. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin ne kadar değerli oldukları ve önümüzdeki yıllarda Avrupa'da söz sahibi olma ihtimalleri ortada. Ancak biz yabancı sınırlaması nedeniyle kaynakları verimsiz kullanıyoruz. Ligimiz de en azından parasal açıdan oldukça hatta fazlasıyla değerli. Bu kadar büyük paraların döndüğü bir ligde bu kadar katı ve anlamsız bir yabancı sınırlamasının hiçbir mantıklı açıklaması yok. "Bu kararı daha önce almıştık, takımlar ona göre plan yaptı" savunması da mantıklı değil. Çünkü burada alınması gereken karar; kuralın gevşetilmesi, sıkılaştırılması değil. Kuralın sıkılaştırılması belli takımları yabancı kontratları açısından sıkıntıya sokabilir ama gevşetilmesi hiçbir takım için haksızlık oluşturmayacaktır. Şu yabancı kuralında hala ısrar edilmesinin tek açıklaması "Yabancı serbest olursa Galatasaray çok güçlenir. Fenerbahçe'nin iyi Türk oyuncuları var, Avrupa'da da oynamıyor, lig dengeli gitsin" olabilir. Son zamanlarda Fenerbahçe'nin de bu saçma ısrardan vazgeçtiği yönünde haberler var. Umarım artık mantıklı bir karar alınır.

Son not: Bu kadar kısıtlama gelmişken ve Türk oyuncuların piyasası bu kadar yükselmişken birden sınırsız yabancıya da geçilmez. Yabancı sınırlaması kademeli olarak ve belli kurallar konularak kaldırılmalı. Bunu da ancak bağımsız ve doğru kararlar alabilme yetisi olan bir federasyon yapabilir.

Hiç yorum yok: