İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

15.02.2005

Portugal SuperLiga

Merhaba sevgili okuyanlar, inşallah bundan sonra Portekiz Ligi'nde sizlerle beraber olacağız. Bir-iki hafta da bir maçların genel görünümleriyle karşınıza çıkacağım...

Portekiz liginde 20 hafta oldu ve haftada 9 maçtan 180 maç eder.Hepsi hakkında tabii ki yorum yapamam zaten okunmaz da o kadar maç. Bu nedenle önce bir Portekiz Ligi'ni ve ligin üç büyükleri diyebileceğimiz takımları kısaca tanıtıp sonra sonra da ligin genel görünümünü anlatmak istiyorum. .

Portekiz ligi Trabzonspor'u saymassak bizim ligi gibi üç büyükler üzerinde döner. Bir de son yıllar da G.Antep, G.Birliği tadında son yıllarda ortaya çıkan bir Boavista var. Bunun yanında klasikleşen orta sıra takımları, stadları, taraftarı gibi birçok elemanı bizim ligle ortak özellikler gösterir.

Porto tarihi de pek güzel olan ama son yıllarda, özellikle son iki yılda coşmuş, yakladığı jenrasyonla ve şampiyonlar ligindeki başarılaıyla Dünya çapında korkulan bir takım olmuştur. Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu bu kupaya en çok katılan takımdır da aynı zamanda.

61 ve 62'de şampiyonlar kulüpleri alan Benfica ise tarihyle meşhur bir takımdır. Son yıllarda o günleri tekrar yakalamaya çalışıyor ve bu sene bayağı iyi gidiyorlar.

Başkent ekibi olması, güzel stadı, şampiyolukları, Schmeichel'i ünlüdür Sporting Lizbon'un ama en ünlü tarafı yetiştirdiği yıldızlardır. Figo ve Cristiano Ronaldo vardır mesela buradan çıkan yıldızlar arasında. Bence yeter bu kadarını saymak.

Porto sezona antrenör değişiklikleri, sorun ve çalkantılarla başlasa da bunları çözmeyi bildi ve son yıllarda olduğu gibi yine zirveye yerleşti. Şampiyonlar Ligi'nde de rezilken vezir olan Porto Fernandez'in de gidişiyle yeni bir krize girdi. Antrenörünü bir türlü oturtamayan Porto kadrosunu otrutmuş durumda ve futbolda antrenörün yüzde on etki yaptığına ben Porto'nun sonuna kadar yarışta olacağına inanıyorum. Ayrıca Diego ve Luis Fabiano gibi isimlerle geleceğe de yatırımını sürdürüyor.

Benfica ise Trapattoni yönetiminide Simao, Nuno Gomes, Luisao, Petit gibi isimlerle efsaneyi geri döndürmeye çalışıyor. Çok kararlı ve inançlılar, çok istiyorlar şampiyonluğu ve son maçta da lig sonuncusuna 3 attılar. Benfica-Porto mücadelesi 00/01'deki Fb-Gs mücadelesine benziyor. Hatırlarsanız o sene de Gs'de bir rehavet ve dağılma, Fb'de de güvenilir bir antrenör yönetiminde hırslı bi yapı vardı.

Ligin sürpriz Braga ise son maçında yenilene kadar liderdi. Ferreira'nın ekibinde Tomas parlayan isimlerden. Ayrıca Porto'yu 3-1 yenerek şampiyon olamasalar da sonuna kadar gidecek potansiyelleri olduklarını gösterdiler. Klişesinden işte takım oyunu, yıldızları yendi demek istemiyorum. Çünkü bir takımda potansiyel olmasa takım oyunu bir yere kadar. Yoksa arkadaşlığın mükkemmel olduğu sınıf takımları şampiyonlar ligi şampiyonu olurdu.

Sporting ise ligin açık arayla en golcü takımı. Defansı oturtabilirse ki bu saatten sonra zor şampiyon bile olabilirler, çünkü liderle aradaki puan farkı sadece iki.

Beşinci sıra da ise Boavista geliyor. Son yıllardaki çıkışını sürdüren Boavista Joao Pinto liderliğinde sessiz ve derinden ilerliyor. Braga'nın sürpriz çıkışı sonrası pek takılmayan Bovista sadece 4 paun arkasında olduğu lideri geçer de 01 de yaptığı gibi şampiyon olursa tek kelimeyle komik olur. Bu kadar aday arasında bu nerden çıktı denilebilir.

Bu beşliden sonra Maritimo, Rio Ave, Setubal, Euro 2004'teki stadları kendilerinden daha meşhur olan Guimares, Leiria gibi takımlar geliyor. Ligin son sırasına kadar farkın hep iki puan civarı gitmesi ve bir çok takımın şampiyonluğa oynaması ligii güzel tarafları. Ayrıca liderin maç başına iki puanı bile yok, yani her takımın her takımı yenebildiği yıldızı az ama heyecanlı bir lig Portekiz Ligi. Son sıradaki Academica ise bir üstünün 4 puan gerisnde ve ligde üstündekiyle arasındaki puan farkı en fazla olan takım. Academica'ya başarılar derken bu ligi de takip edin derim.

Her yazıda bir takımı ayrıntılı incelemek istiyorum. İlk sırada ligin de ilk sırasında olan Porto...

Porto:

Son iki sezon da iki değişik Avrupa Şampiyonluğu kazanan Porto Mourinho'nun Chelsea'ye gitmesi ve gelen Del Neri'nin takıma uyum sağlayamamasıyla Süper Kupa'yı yine kaybetti, Galatasaray'a hazırlık maçında yenildi falan filan... Yani kısacası sezon başı ve ilk çeyreği pek iyi geçmedi.Yaz döneminde Ricardo Carvalho, Deco vb. yıldızlarını genelde Chelsea olmak üzere büyük takımlara kaptıran Porto, takımda kalan yaşlı oyuncuların yanına Hugo Leal, Diego ve transferin son gününde Luis Fabiano gibi ismleri ekledi. Tabii ki takımda kalan Maniche'i de unutmayalım. Bu şekilde başlayan sezon Victor Fernandez'in göreve gelmesiyle değişti , ligde ve Avrupa'da toparlanan takım son anda çıktığı şampiyonlar liginde Inter'le eşleşti.

Sonrasında Braga mağlubiyeti Fernandez'in kovulması ile tekrar kriz ortamına giren Porto bakalım yeni antrenörüyle bu kupayı bir daha kaldırabilecek mi?

Inter'le oynayacakları için berabere kalma ihtimalleri çok yüksek,bu nedenle Guisseppe Meazza'da gol atmaya baksınlar bir de maçlarda öne geçince rehavete kapılmasınlar ve son dakikalara dikkat etsinler demek yeterli olur.Şaka bir yana düzene giren Porto daha henüz giremeyen Inter karşısında favori. Ligde ise birçok aday arasında ben Benfica'ya şans veriyorum.

Fernandez'in kovulması bakalım ne kadar etkileycek onları.

Fakat Porto özellikle son yıllardaki başarılarıyla mali durmunu oturttu, kulübün yapısı sitemi oturdu, kadro gelceğe yönelik yıldızları barındırıyor. Yani geleceğe güvenle bakıyorlar, örneğin Man U gibi. Bu takımlar için artık şampiyonluk krizler, oyuncu satımı falan pek önemli değil, böyle takımların tuzu kuru, artık Dünya Kulübü olmuşlar ve taraftarlar da rahat, tiyatro izler gibi zevk almak için maça gidiyorlar, bizim gibi ölüm kalım meselesi yapmıyorlar, maddi durumlarının da etkisiyle hayatlarının gayesi takımlarının kazandığı maç değil, çünkü maçtan sonra sıcak evine gidecek, yemeğini yiyecek sonra ertesi gün iş. Bu dediğim Porto için geçerli, yani birinci sınıf olmayan bir ülkenin takımı...

Evet yazının sonunda biraz konudan koptum ve Türkiye'deki tribün terörünün nedenlerine indim.

Kusura bakmayın.

Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok: