İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

21.12.2007

İlk Tur Sonrası

Değerli okuyucular,

Ben terbiyesiz bir insan olsaydım bu yazıyı yazmazdım. Öte yandan, bu yazıyı yazarak ''Bakın ben ne kadar dürüstüm, dediklerim çıkmasa da bunu söylerim!'' demek de istemiyorum. Şampiyonlar Ligi ilk tur maçlarının ardından, sezon başında yazdığım yazıdan da alıntılar yaparak bir değerlendirme yapalım...

A Grubu'ndan başlayalım: Liverpool, Porto, Marsilya ve Beşiktaş vardı. Tahminim; Liverpool-Porto-Beşiktaş-Marsilya sıralamasıyla bitmesi idi. Grupta ilginç sonuçlar alındı. İlk üç maçını kaybeden Liverpool, kalan maçlarını alarak çıktı. Turu ilk maçta kaybeden Beşiktaş, son maçta bir hayale tutundu ama olmadı. Porto sadece bir maç kaybedip grubu lider bitirdi. Oynadıkları futbolla da turnuvanın en iyi takımlarından biri oldular. Grubun beklentileri en çok değiştiren takımı ise Marsilya oldu. Liverpool'u deplasmanda, Beşiktaş'ı içerde devirerek UEFA biletini kaptılar.

B Grubu, beni şaşırtan gruplardan biri oldu. Chelsea ve Valencia tur atlar, Schalke UEFA'ya kalır diye düşünürken; Rosenborg müthiş bir çıkış yaptı. Valencia'yı iki kez yenerek tur şanslarını bitirdiler. Chelsea hiç kaybetmeden lider olurken, Rosenborg son maçta Schalke'ye kaybetmese tur atlayacaktı. Schalke 04 grubu ikinci bitirdi.

C Grubu da ilgi çekici skorlara sahne oldu. Real Madrid'in beş maçı çok gollü oldu ve sadece bir maç kaybederek turu geçtiler. Lazio ise tek maç kazandı. Geriye kalan takımlardan Olympiakos, Werder Bremen'i iki kez yenmeyi başardı ve turu geçti. Olympiakos, gerçekten ilk turun en büyük sürprizi oldu. Werder Bremen'i UEFA Kupası'na gönderip ilk turu liderle aynı puanda bitirdiler.

D Grubu'nda son şampiyon Milan'ın zorlanması zor gözüküyordu, öyle oldu. Ligde zorlanan Milan, tek mağlubiyetle gruptan çıktı. İkincilik mücadelesi beklendiği gibi son maça kaldı. Kendi sahasındaki üç maçı kazanıp, dışarıdaki üç maçını kaybeden Celtic, son maçta Shakthar Donetsk'in Benfica'ya kendi sahasında mağlup olmasıyla turu geçti. Benfica ise UEFA Kupası'na kaldı.

E Grubu'nda da Barcelona rahat lider oldu. Lyon kötü başladı, Rangers iyi başladı, Stuttgart berbat başladı. Stuttgart tek galibiyetle kapatırken, Lyon son maçta içeride kaybettiği Rangers'ı deplasmanda yenerek -ne tesadüf aynı skor: 3-0 - turu geçti.

F Grubu'nda ilk turun en başarılı takımı Manchester United vardı. 5 galibiyet, 1 beraberlik alan Manchester United lider bitirdi. Roma, Sporting Lisbon'un müthiş şanssızlıkları sayesinde tur biletini alırken; turu geçmeye çok yaklaşan ama şanssızlıklara kaybeden Sporting, Dinamo Kiev'in önünde rahat bir üçüncülük kazandı. İlk turun en başarılı takımının bulunduğu gruptan ayrıca ilk turun en başarısız takımı da çıktı: Hiç puan alamayan Dinamo Kiev.

G Grubu'nda ilk maçını kaybedip, kalan beş maçını kazanan Inter vardı. Inter'i temsilcimiz Fenerbahçe takip etti. PSV, CSKA Moskova'yı deplasmanda yenerek UEFA biletini aldı.

H Grubu'nu lider bitiren ekip Inter gibi bir başarı sağlayan Sevilla oldu. Arsenal ikinci oldu. Slavia Prag UEFA biletini kaptı.

Beni şaşırtan sonuçlara bakalım: A Grubu'nda Beşiktaş'ın UEFA'ya gitmesini beklerdim, olmadı. B Grubu'nda Chelsea'nin arkasında Valencia-Schalke-Rosenborg oluşmasını beklerdim Valencia en sona gitti. C Grubu'nda Olympiakos'un sıfır çekmesini bekliyordum, ikinci oldular. D Grubu'nda Shakthar Donetsk son maçta turu kaybetti. G Grubu'ndan Fenerbahçe çıktı.

İlk tur sonundaki istatistiklere bakalım: En başarılı takım Manchester United. İkinci turda en fazla takımla temsil edilecek olan ülke dört takımı da tur atlayan İngiltere. İngiltere'yi üçer takımlı İtalya ve İspanya takip ediyor. Kalan altı takımın ülkeleri ise; Portekiz, Türkiye, İskoçya, Almanya, Yunanistan ve Fransa. En golcü oyuncular 5'er gollü Zlatan Ibrahimoviç ve Cristiano Ronaldo. En fazla asist yapanlar 4'er asistle Olympiakos'lu Pregrad Djordjevic ve Milan'lı Andrea Pirlo. En çok gol atan takım Liverpool, 18 gol atmış. 8 tanesinin bir maçta olduğunu hatırlatalım. Valencia ise sadece iki gol atmayı başarmış. En çok gol yiyen takım 19 ile Dinamo Kiev. En az gol yiyen 2 ile Chelsea.

Tekrar yazalım tur atlayan ekipleri:

Lider olanlar: Porto, Chelsea, Real Madrid, Milan, Barcelona, ManUtd, Inter ve Sevilla

İkinci olanlar: Liverpool, Schalke, Olympiakos, Celtic, Lyon, Roma, Fenerbahçe ve Arsenal

Görüldüğü gibi; seribaşı ekiplerden altısı gruplarını lider bitirirken; son torbadan gelip tur atlayan sadece iki ekip (Olympiakos ve Fenerbahçe) var.

Hiç yorum yok: