İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

21.12.2007

Portekiz Ligi'nde Son Durum (Aralık 2007)

Ders programımın yoğunluğu dolayısıyla Portekiz Ligi hakkında fazla yazı yazamazken, Aralık ayının ilk haftasını geçtiğimizde ligde yazmaya değer pek bir olayın olmadığını da görüyoruz. Lafı uzatmadan, ligin zirvesinden başlayalım...

Son beş sezonun dördünü zirvede bitiren ve son iki sezonda şampiyon olan Porto, bu sezon hiç olmadığı kadar rahat bir şekilde ilerliyor. Geçen sezonu şampiyon bitiren ve Şampiyonlar Ligi'ne ikinci turda veda eden Porto, transfer döneminde genç savunmacı Pepe'yi Real Madrid'e, geleceğin en büyük yıldızı orta saha futbolcusu Anderson'u ise Manchester United'a satmıştı. Yerlerine yine gelecek vaad eden futbolcular transfer edildi. Bu hamlelerle Porto'nun sezona istikrarsız başlamasını bekleyebilirdik. Ama, hiç de öyle olmadı. Jesualdo Ferreira'nın yönetiminde sezona çok flaş bir giriş yaptı Porto. Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'ın bulunduğu grupta ilk dört maçta mağlup olmayan Porto, ligde de önüne gelen herkesi yendi ve rakiplerinin formsuzluğundan da faydalanarak arayı açtı. 12'şer maç sonunda en yakın rakibinin yedi puan önünde lider olan Porto, Şampiyonlar Ligi'nde gruptan lider çıktı. Savunmada Bosingwa, en istikrarlı isimlerden. Lucho Gonzalez bildiğiniz gibi, Ricardo Quaresma da her maç daha iyi oynuyor ve Euro2008'de patlamasını bekliyoruz. Forvette formayı ise Adriano kaptı. Forvete dönük oynayan Faslı Tarik Sektiou ise çıkış yapan bir diğer isim. Yeni transferlerden en fazla forma giyeni Arjantinli '85 doğumlu Mario Bolatti. Orta sahada geriye dönük oynayan Bolatti, 1.90'luk boyuyla fiziksel avantaja sahip. Forvet Mariano Gonzalez altı maçta forma giyerken, Ernesto Farias beklediğimiz patlamayı yapamadı...

Ligin ikinci sırasında Benfica var. Birçok önemli oyuncusunu kaybeden Benfica, sezona istikrarsız bir giriş yaptı. Ekim ayında çıkışa geçen ve arka arkaya beş maç kazanan Benfica, lider Porto'yu yakalamaya yaklaşmıştı ki; kendi sahalarında Porto'ya 1-0 kaybettiler. Ligin en çok gol atan takımı olan Benfica'da genç Paraguaylı forvet Oscar Cardozo çok iyi uyum sağladı. Şampiyonlar Ligi'nde takımının beş golünün üçüne imza atan Cardozo, Benfica'nın grubu üçüncü bitirip UEFA Kupası'na kalmasında çok etkili oldu. Önünde kısmen kolay bir fikstür olan Benfica, bu dönemde fazla puan kaybetmezse ve Porto da puanlar kaybederse sezon sonuna doğru heyecanlı bir yarış izleyebiliriz.

Ligin üçüncü sırasında sürpriz bir takım; Vitoria Guimaraes var. Sporting Lisbon son derece formsuz ve dördüncü sırada; son yıllarda üç büyükleri zorlayan tek takım olan Braga da formsuz ve şu anda altıncı sıradalar. Bu iki takımın formsuzluğundan faydalanan geçen sezonu ikinci ligde geçiren Vitoria Guimaraes oldu. Orta alanda Cezayirli Kamel Ghilas'ın önderliğinde yapılanan takımın en büyük yıldızları kanat oyuncusu Joao Fajardo, forvet Alan ve forvet Mrdakovic. Guimaraes, liderin on puan gerisinde.

Geçen sezonun ikincisi Sporting Lisbon, maçların yarısını bile kazanamamış durumda ve liderin tam on iki puan gerisinde dördüncü sırada. Şampiyonlar Ligi'nde Manchester United, Roma ve Dinamo Kiev'in bulunduğu grupta olan Sporting, aslında biraz şanslı olsa Roma'yı geçip ikinci olacaktı. Roma karşısında çok şanssız bir maç geçirip beraberliğe razı oldular, Manchester deplasmanında 1-0 öne geçmelerine rağmen kaybettiler. Yine de, Dinamo Kiev'i geçip UEFA Kupası'na kaldılar. Ligde son üç maçta sadece iki puan alabilen Sporting'in zirveye ortak olması zor görünüyor.

Beşinci sırada sadece bir maç kaybeden Vitoria Setubal var. Altıncı sırada ise Braga var. Bayern Münih, Bolton, Aris ve Kızılyıldız'ın bulunduğu UEFA Kupası grubunda mücadele eden Braga, üç maçından da 1-1'lik skorlarla ayrıldı. Son maçında Kızılyıldız'ı konuk edecek olan Braga kazanmak zorunda ama galibiyet halinde bile elenebilirler. Ligde son üç maçta yedi puan alan Braga, Setubal'ın performansına bağlı olarak Sporting Lisbon'la üçüncülük yarışına tutunabilir.

Yedinci Maritimo, sekizinci ise Belenenses. On iki maçta bir galibiyet alan Boavista, son yıllardaki manzarayı tekrarlıyor, düşme hattının bir puan üstündeler. Academica ve Leiria ise son iki sıradalar.

Görüşmek üzere...

Hiç yorum yok: