İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

10.03.2008

İnenler & Çıkanlar

Yunanistan ligi bu sene çok zevkli geçiyor. Bir sürü iniş çıkışlar var. Sürpriz sonuçlar var. Ama her zamanki sadeliğini koruyor lig. Bu yazıyı biraz da iddaacılar için yazıyorum. Bu yazı lige genel bir bakış olarak değil de daha çok ligin püf noktaları, hangi takımlar neler yapıyor ve iniştekiler çıkıştakiler olarak yazılacak.

Evet sevgili OKG okuyucuları bu lig gerçekten çok kısır bir lig hatta Fransa’dan sonra en kısır lig. Maçların yüzde 60 lık bir bölümü 2.5 altı şeklinde bitiyor. Bir diğer önemli özellik ise Evsahibi takımların galibiyetleri. Yunanistan bu alanda da üst sıralarda bulunuyor. Maçların yüzde 55 civarı evsahibi galibiyeti ile bitiyor. Bu alanda Arjantin’den sonra 2. sırada Yunanistan ligi. Bu iki yargıdan çıkaracağımız şey ise en çok rastlanan skorların 1-0 veya 2-0 olduğudur.

Gelelim inenlere ve çıkanlara;

İnenler:

Asteras: Ligin ilk yarısında kendi sahasında 3 devide devirdi. AEK’i 2-1, Panathinaikos ve Olympiakos’u ise 1-0 yenmişlerdi. 2008 yılına girdiğimizden bugüne kadar ise ligde yapılan 8 maçta ise hiç galip gelemediler. Buna rağmen hala 6. sıradalar. Çünkü ilk yarı bayağı iyilerdi. Yine de bu 6.lık 5 yılda yerel liglerden önce 2.lige sonra da 1. lige çıkıp UEFA Kupası mücadelesi vermek gerçekten başarıdır.

Iraklis: 2. yarıya sonuncu Ergotelis’e 1-0 yenilerek başlayan Iraklis’te işlerin kötü gideceği belliydi. Levadiakos gibi 2. sınıf bir takımdan 3 gol yediler. Geçtiğimiz hafta Larisa’ya direnmelerine rağmen son dakikada penaltı golüyle 1-0 yenildiler. 4 haftadır kazanamıyorlar.

Ergotelis: Her ne kadar son haftada PAOK’u evinde 2-0 yenip toparlanma sinyalleri verse de, ligden düşmesi neredeyse kesin gözüyle bakılan bir takım ligin dibindeki Ergotelis. Sadece 3 galibiyetleri var ve son maç hariç oynanan 22 maçta pozitif bir futbol yansıtamadılar. Son maçlara var güçleriyle sarılıyorlar ama kapasiteleri yetmeyecekmiş gibi.

Atromitos: İlk yarıyı çok güzel bir yerde bitirmişlerdi fakat onlar da tıpkı Asteras gibiler 2. yarıda. 8 maçta 1 galibiyet 1 yenilgi aldılar. Gelen yendi, geçen yendi. Birkaç haftada toparlanamazlarsa son haftalarda küme düşme korkusu bile yaşayabilirler.

AEK: AEK’i bu listeye eklememin sebebi açık. Bu yarıda Olympiakos ile Panathinaikos maçları içeride olduğundan şampiyonluk yolundaki en büyük adayım AEK idi. Fakat 3-4 hafta önce üst üste önce evinde Panionios’a 3-2 sonra deplasmanda Larisa’ya 1-0 yenilerek arayı açtılar. Daha sonra arayı kapama fırsatı Panathinaikos maçı ile ellerine geldi fakat 1-0 öne geçmelerine karşın 1-1 ile yenemediler. Artık şampiyonluk şansları çok çok az.

Çıkanlar:

Aris: Uydudan ERT World kanalından Aris’in son 2 hafta içeride oynanan maçlarını izledim. Harika bir takım, takım oyunu üst seviyede. Sağ kanatları Felipe ve sol kanatları Aurelio tıkır tıkır besliyor forveti. Forvette ise Formda Ivic ve Koke var. Taraftarları da harika, taraftar bakımından Türkiye’de Beşiktaş ne ise Yunanistan’da Aris o. Hatta Basket takımı Euroleague’de Fenerbahçe ile karşılaştı, izleyenler bilir Aris taraftarını. Dışarıda o kadar iyi değiller ama Sonuç olarak pozitif futbol ile Aris 4. sırada Yunanistan Ligi’nde.

Larisa: Devre arası Celtic’ten Zurawski’yi, Fenerbahçe’den de Tümer Metin’i alan Larisa 4 maç üst üste kazanarak müthiş bir form grafiği yakaladı. Bu maçlardan 3ü 1-0 biterken, AEK’i de 1-0 yenmeyi başardı Larisa. Panionios maçının 86. dakikasında sahneye çıkan Milli Futbolcumuz Tümer Metin ilk golünü atarak maçı Larisa’nın 1-0 kazanmasını başardı. Böyle giderse önü açık gibi gözüküyor Larisa’nın.

Xanthi: Ligin ilk yarısının sondan 2 önceki haftasında Kalamaria’yı 6-1 yendikten beri harika oynuyor Tomasz Radzinski önderliğinde Xanthi. O günden bugüne oynanan 11 maçta 7 kez galip gelip 2 kez berabere kaldılar yenildikleri takımlardan ikisi AEK ve Olympiakos. Bu form grafiği ile UEFA Kupası’na katılmak onlar için hiçte uzak değil.

OFI: İlk yarının en çok yiyen takımlarından biriydi OFI, fakat şu son 4-5 haftanın en çok atan takımlarından biri. İçeride Veria’yı 3-0 yendikten sonra dışarıda da Levadiakos’a 3 tane attılar. Böylece kendisi gibi küme düşme potasında olan takımları yenerek küme düşme potasından uzaklaştılar. Ayrıca Kupadada Agrotikos’a 5 tane atmışlardı. OFI küme düşmez.

Panathinaikos: Evet artık şampiyonluğun en büyük favorisi konumundalar. Önce AEK’in saçma sapan puan kayıpları, sonra Olympiakos’un puan kayıpları. Bir anda 4 puan fark ile 1. sıradalar. 2. yarıda öyle bir grafik çiziyorlar ki son 8 maçları alt bitti. 2 beraberlik 6 galibiyet. Beraberlikleri Olympiakos deplasmanında ve AEK deplasmanında 1-1, 6 galibiyetin 5 i 1-0, bir tanesi 2-0. Gerçekten çok istikrarlılar. Kim gelirse gelsin 1 tane atıp bırakıyorlar. Son 11 yılda sadece 1 kez şampiyon oldular. Rehavete kapılmazlarsa büyük ihtimal şampiyon olurlar.

Bu arada Kalamaria’nın 90. dakikada Olympiakos’u 1-0 devirdiği karşılaşmada Kalamaria’dan 1 futbolcu lisanssız oynadığı için maç iptal edildi Olympiakos’a 3 puan eklendi, Kalamaria’nın 1 puanı silindi.

Evet Ligin şu son 6 haftasına girdiğimiz döneminde tahmin yürütmeye başlayalım; küme düşecek üç takım bana göre Ergotelis, Kalamaria ve Veria olur. Şampiyon yine Olympiakos olur. Panathinaikos 2. olarak CL’ye katılır. UEFA’ya katılacak takımlar ise AEK, Aris ve Xanthi olurlar.

Hiç yorum yok: