İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

8.10.2013

BBL'de Sezon Başlarken



Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir BBL preview yazayım dedim. Başlarken geçen yıl söylediklerimi tekrar edeyim: Türkiye'de futbol izlemek işkence ama güzel bir basketbol ligimiz var. İlgi göstermek gerekir.

Gelelim analize. Bu sezon geçtiğimiz yılki çoklu zirve mücadelesini bu sezon göremeyeceğiz gibi. Yarın Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda karşılaşacak son lig şampiyonu Galatasaray Liv Hospital ve son kupa şampiyonu Fenerbahçe Ülker kadro ve coaching kalitesi ile diğer takımlardan bir değil iki gömlek üstün.

Galatasaray son şampiyon ve Boniface N'dong dışında kaybı yok. Sinan- Jawai - Erceg ve Domercant de kadroya eklendi. Gerçekten çok güçlü  kadrosu var şu an Galatasaray'ın. Özellikle Erceg-Markoishvili-Cenk-Domercant-Arroyo gibi isimler ile öldürücü dış şut gücüne sahipler. Galatasaray için sezon başlarken en önemli soru işareti pota altında geçtiğimiz yıl çok iyi katkı veren N'Dong'un yerine alınan Nathan Jawai'nin nasıl katkı vereceği. Sakatlığı yeni atlatan ve hazırlık maçlarında hiç oynamayan Jawai'nin aşırı kilolu vücuduyla ciddi bir takımda uzun süreler katkı verebilmesi zor. Bu noktada Jawai'yi yedekleyecek Ersin ve Furkan'ın kaliteli isimler olması Galatasaray için büyük avantaj. Ancak beş kişilik uzun rotasyonunun üçü yabancı (Macvan-Erceg-Jawai) ve Furkan ya da Ersin Dağlı'nın sakatlık vb. sorunlar yaşaması Galatasaray'ı sezon içinde sıkıntıya sokar. Galatasaray için bir diğer önemli sorun da kadroda 7 yabancı (Jawai, Macvan, Erceg, Markoishvili, Gordon, Domercant, Arroyo) olması. Özellikle 2-3 numaralı pozisyonlarda aşırı bir kalabalık var ancak isimlerin de hiçbiri kolay vazgeçilecek isimler değil. Bu kalabalık kadroyu dar rotasyonu seven Ergin Ataman'ın nasıl idare edeceği önemli. Galatasaray'ın Furkan-Ersin-Cenk-Sinan-Göksenin-Ender-Engin'den oluşan kısa kadrosu da gayet iyi ve uyumlu(profesyonel) oyunculardan oluşuyor.

Fenerbahçe Ülker ise yaz sezonuna 8 Avrupa şampiyonluğu ile Avrupa Basketbol Tarihinin en kariyerli koçu Zeljko Obradovic ile anlaşıp müthiş bir atak yaparak başladı. Üstüne Zoric-Bjelica-Kleiza üçlüsünü transfer etti, aşırı güçlü bir pota altı oluşturdu. Sonrasında ise Kenan Sipahi-Melih Mahmutoğlu-İzzet Türkyılmaz'ı transfer ederek hem Türk oyuncu rotasyonunu güçlendirdi, hem de geleceğe yatırım yaptı. Tüm bunlar müthiş hamleler ve Fenerbahçe'nin şu an çok iyi bir kadrosu var. Ancak bu takım soru işaretlerini de elbette barındırıyor. Öncelikle tıpkı Galatasaray gibi aşırı kalabalık bir kadrosu var Fenerbahçe'nin, üstelik Galatasaray'dan farklı olarak bu fazla ismin pek çoğu yeni. Bu da çok muhtemel bir uyum sorunu demektir. Şu an Zoric-Kleiza-Bjelica-Oğuz-Vidmar-İlkan-İzzet'ten iki isim fazla. Bir diğer soru işareti ise PG pozisyonu. Çok doğru bir klişe var: "Bir takım point guard'ı kadar konuşur." Fenerbahçe'nin en büyük sorunu bu pozisyonda. Teodosic ile anlaşamadılar ve bu pozisyonda yine McCalebb ile oynayacaklar. Geçtiğimiz yıl müthiş transfer dediğimiz McCalebb'i bir sezon kötü oynadı diye harcamak istemem ama onun oyun tarzı bu takımı oynatacak oyun tarzı değil bence. Daha doğrusu herhangi bir takımı oynatacak oyun tarzı değil, McCalebb çok delici bir skorer. Galatasaray'ı benim gözümde Fenerbahçe'nin yarım adım önüne koyan şey guard pozisyonu, Arroyo-McCalebb farkı. Benim Türk basketbolunun geleceği için merak ettiğim bir başka şey ise Obradovic hazırlık maçlarında ciddi süre verdiği Metecan Birsen-Kenan Sipahi-İzzet Türkyılmaz-Melih Mahmutoğlu gibi gençleri sezon içinde ne kadar kullanacak ve bu oyuncuların oyunlarına neler katacak?

Anadolu Efes ise geçtiğimiz yıllara göre bütçeyi küçülttü ve çok uzun yıllar sonra ilk kez şampiyonluk favorisi olarak sezona başlamayacak. Özellikle Semih-Kerem Gönlüm-Birkan-Doğuş-Okben Ulubay ve Cedi Osman'dan oluşan Türk oyuncu rotasyonu çok zayıf Efes'in. Barac-Savanovic-Vasileiadis- Planinic-Scotty Hopson ve Jamon Gordon'dan oluşan yabancı rotasyonu da pek güçlü diyemeyiz. Aslına bakarsanız Oktay Mahmuti kariyeri boyunca yıldızlarla dolu kadrolardansa bu tip zayıf kadrolarla daha başarılı olmuştur Ancak ben yine de bu kadrosu ile Efes'in şampiyonluğa oynayabileceğini sanmıyorum. Eğer Okben ve Cedi Osman'ı basketbolumuza kazandırırlarsa çok güzel olur.

Diğer baş altı takımlara da çok kısa değineyim.  Geçtiğimiz yıl final oynayan Banvit koç Orhun Ene yerine Obradovic'in Pana'dan yardımcısı Itoudis ile anlaştı. Kadroları çok fazla değişmedi ama güç de kazanmadılar. Bu yıl şampiyonluğu kovalamaları çok zor. Beşiktaş Integral Forex bütçe küçülttü, bence iyi takım olmuşlar ama tabii şampiyonluk adayı değiller. Ahmet Kandemir beğendiğim bir koçtur. Türk Telekom'da bu yıl Kerem Tunçeri şov izleyebiliriz. Takımın liderliği eline verildiği zaman ve kendini rahat hissettiğinde çok farklı bir oyuncu olabiliyor Kerem, bunu daha önce Beşiktaş'ta görmüştük. Telekom'da da eski takımı Efes'e karşı 18 sayı 10 asist ile oynayarak başladı. Pınar Karşıyaka ise yine iyi takım olmuş. Özenerek kurulmuş bir kadro, herkesin rolü belli. Takımın yıldızı ve lideri yine Dixon, etrafında uyumlu parçalar var. Ben Karşıyaka'nın bu yıl yine sürpriz yapabileceğini ve yarı final oynayabileceğini düşünüyorum.

Hiç yorum yok: