İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

1.10.2013

Roberto Mancini ve Kariyerli Teknik Direktörlerin Türkiye'de Başarılı Olamama Konusu


Başlık uzun ancak daha kısa bir başlıkla anlatamıyorum malesef bu sorunu. Belki "Roberto Mancini" kısmını silebilirdim ama o zaman güncel olmazdı.

Bu yazıda Mancini'nin kariyerini ya da Türkiye'de başarılı olma ihtimalini tartışmayacağım. Bizim çok bilmişlerimiz Mancini için "Fatih Terim'den sadece İtalyancası iyidir" dese de Roberto Mancini'nin Fatih Terim'den daha kariyerli ve ünlü bir hoca olduğu açık. Ben bu yazıda Mancini'nin Türkiye'ye adımını atması ile her tarafta söylenmeye başlanan şu doğru klişenin nedenlerini sorgulayacağım :  "Del Bosque, Aragones, Tigana, Rijkaard, Schuster gibi örneklerde gördüğümüz gibi kariyerli hocalar Türkiye'de başarılı olamıyor "

Evet başarılı olamıyorlar ve her defasında tefe konup yollanıyorlar. Ancak niye başarılı olamadıklarını çok az kişi sorguluyor. Bence bunun çok önemli iki sebebi var ve altta sayacağım iki sebepten ikincisi birincisinin nedeni.

1- Türk oyuncuların yeterli profesyonellik seviyesine ulaşmamış olmaları: Bu tip yabancı oyuncular Türk oyuncuların halinden anlamıyor. Oyuncularla doğru mesafeyi-ilişkiyi kuramıyorlar. Bu ülkede sadece Fatih Terim, Şenol Güneş ve Mustafa Denizli layıkıyla yapıyor bu işi zaten. Profesyonellikleri az olan oyuncularımız da hocasıyla anlaşamayınca verim vermiyor, takım içi gruplaşmalar ve kavgalar başlıyor, yabancılar dışlanıyor. Sonuç: Fiyasko

2- Yabancı sınırlaması: Daha önce yabancı sınırlamasının zararlarını yazdım. http://ortakafagolblog.blogspot.com/2012/06/yabanc-snrlamasnn-zararlar.html Bu baş belası yabancı sınırlaması yüzünden bu kariyerli hocalar hiç tanımadıkları kaprisli Türk oyuncular ile uğraşmak durumunda kalıyorlar. Oysa daha serbest bir yabancı sınırlaması olsa gelen yabancı antrenörler de kendi kadrolarını rahatlıkla kurup başarılı olabilir, böylece Türk oyuncular da yerleri garanti olmadığı için çok daha profesyonel olurlar. Tabi biz Türk oyuncuları koruyoruz, onları geliştiriyoruz bu yabancı sınırlaması ile. Mesela Emre Çolak, iki senedir yabancı sınırlaması sayesinde bulduğu fırsatlar ile kendini ne kadar çok geliştirdi, değil mi?

Hiç yorum yok: