İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

3.12.2004

Hollanda'da Genel Vaziyet

Hollanda ‘Eredivise’de 14. Hafta sonunda PSV hala liderliğini koruyor. Sezon başından beri ligde mağlubiyet yüzü görmeyen PSV, bu hafta da kendi sahasında Twente’yi 2-0 mağlup etti ve üst üste 10. haftayı gol yemeden tamamladı. Defansif açıdan diğer Hollanda takımlarından çok daha ustun olan PSV, bu üstünlüğü büyük ölçüde, Bouma ve Alex ikilisine borçlu. Ayrıca defansında 28 yasin üzerinde sadece bir oyuncu (Andre Ooijer) bulunuyor. Bu yas ortalamasını göz önünde bulundursak, PSV’nin Avrupa kupalarında ve Hollanda’da uzun seneler onu acık gibi gözüküyor. İkinci sırada yer alan AZ Alkmaar ile arasındaki 7 puanlık farkı koruyan kırmızı beyazlılar, ayrıca Şampiyonlar Ligi’nde başarılı sonuçlar almaya devam ediyor. E grubunda liderliğini devam ettiren PSV, 5. maçlar sonucunda Arsenal, Rosenborg ve Panathinaikos ile yer aldığı gruptan çıkmayı garantiledi.

Öte yandan Ajax, PSV kadar başarılı sonuçlar alamıyor. Ligde 3. sırada olmasına rağmen, lider ile arasında 10 puan fark bulunuyor. Son 4 maçında 10 puan toplayarak, iyi bir grafik çizen Koeman’in öğrencilerinin şimdilik şampiyonluk hayalinden biraz uzaklaştığını görüyoruz. 1995lerdeki efsanevi kadrodan sonra Avrupa’da 2001de oynadıkları Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinden başka başarılı sonuçlar elde edemeyen Ajax, Şampiyonlar Ligi’nden de elendi. 5 maç sonunda 3 puanla Tel-Aviv’in üzerinde, UEFA Kupası’nı bekliyorlar. Ligde ve Avrupa’da bu vasat grafiğin yani sıra, Ajax’ın genç kadrosunda çok kaliteli oyuncular var. Özellikle mesafe tanımaksızın çok iyi sutlar atan 20 yaşındaki Wesley Sneijder’i dikkatle takip etmenizi öneririm. Rosales, Sonck ve Van der Vaart, ofansif açıdan Ajax’a gol yollarında hız kazandırsa da, defansta oynayan 20 yaşındaki Heitinga ve 19 yaşındaki De Jong’un biraz daha zamana ihtiyacı var gibi. Ajax defansı Şampiyonlar Ligi’nde 5 maçta 8, Eredivisede 14 maçta 16 gol yedi.

Gecen sene ortalarında çıkışa gecen AZ Alkmaar, bu sene de sürpriz sonuçlar alıyor ve ligde 2. sırada yer alıyor. Mac başına 2.5 gol ortalaması ile oynayan AZ Alkmaar, bu hafta Feyenoord’u deplasmanda yenmeyi başaran Gronigen’i yendi. Huysegems’in başarılı performansı son haftalarda dikkat çekiyor. AZ Alkmaar’in, 7 haftalık galibiyet serisini bu hafta da sürdüreceğine inanıyorum. Pazar günü kendi sahasında ligin en zayıf ekiplerinden Den Haag’I ağırlayacak olan AZ Alkmaar’in rahat bir maç çıkaracaktır.

Hollanda’da büyük düşüş gösteren iki takim Feyenoord ve Vitesse. Özellikle Feyenoord son 3 haftada 7 puan kaybederek, liderin tam 11 puan gerisine düştü. Feyenoord’un bu sonuçları, 2 yıl önceki Galatasaray’ı hatırlatıyor. Ligde aldıkları başarısız sonuçlara rağmen, UEFA Kupası’nda tam gaz devam ediyorlar. Dirk Kuijt ve Kalou’nun başarılı performansı mı takimi ayakta tutuyor bilinmez ama Avrupa’da başarılı olduklarını söylemek lazım. Son maçta Schalke karşısında maçın başında geri düşen Feyenoord, Fildişili 19 yaşındaki futbolcusu Salomon Kalou’nun ayağından kazandığı iki golle maçı 2-1 önde bitirdi ve UEFA Kupası’nda üst turda yer alacak 32 takimin arasına adini yazdırdı. Bakalım Feyenoord’un önümüzdeki haftalarda performansı nasıl olacak? 15. haftada orta sıralardaki NEC Nijmegen ile karşılaşacak kırmızı beyazlılar daha sonra kendi evinde lider PSV’ yi ağırlayacak. O maçı heyecanla bekliyoruz. Eğer Feyenoord PSV’ yi yenerse, şampiyonluk iddaasını son haftalara kadar sürdürecektir.

Ligin üst sıralarında durumlar böyleyken, De Graafschap, Roosendaal ve Den Bosch son 3 sırayı kimselere kaptırmamakta kararlı. PSV, Alkmaar ve Ajax sırayla 38,31,28 puana sahipken son üç takimin toplam puanı 21 ediyor. Bu da Hollanda Ligi’ndeki güç farklılıklarını ortaya koyuyor. Yıllardır şampiyonluk yarışı 4-5 takim arasında geçiyor ve çok farklı skorlar alınabiliyor. Örnek olarak Roosendaal’ı verebiliriz. 14 maçta 40 gol yemek hiç de kolay bir is değil.

Orta sıralarda ise isler Hollanda’da dengeli gidiyor. Lige iyi başlayan Vitesse 6 maçta 4 galibiyet 1 beraberlik 1 yenilgi almıştı. Su anda Vitesse ligde 6 galibiyet ile 8. sırada bulunuyor. Bu büyük düşüşün ardında futbolcuların başarısız performansının yanı sıra teknik sorumlu Edward Sturing’in de büyük payı var. İlerleyen haftalarda Vitesse’yi kara günler bekliyor.

Sezona kotu başlayan Gronigen iyi sonuçlar almaya başladı. İlk 5 maçta galibiyet yüzü görmemelerine rağmen, su anda ligde 10. sırada yer alıyorlar. Yeşil-beyazlılar topladıkları puanlarla, düşme potasından oldukça uzaklaşıp rahatladılar. Williem II, Roda JC, Nac Breda orta sıralardan kopamıyorlar. Sezon başından beri 7-12 sıraları arasında gidip gelen bu 3 takim, sezon sonunda da bu gidişle ayni yerde olacaklar.

Ligin en çok berabere kalan takimi Waalwijk, bu hafta da bu geleneğini bozmadı ve Vitesse ile 2-2 berabere kaldı. Hollanda Eredivise’den 14. haftanın toplu sonuçları söyle:

AJAX - Roosendaal: 4-1
Gronigen - AZ ALKMAAR: 1-2
UTRECHT - De Graafschap: 1-0
NAC BREDA - Den Bosch: 3-0
Heerenveen - Feyenoord: 2-2
NEC Nijmegen – Roda JC: 1-1
Den Haag – WILLIEM II: 0-1
PSV EINDHOVEN – Twente : 2-0
Waalwijk – Vitesse : 2-2

15. hafta maçları:
Cuma: RKC Waalwijk - Ajax Amsterdam
Cumartesi: De Graafschap - PSV Eindhoven
Roosendaal - NAC Breda
Roda JC – Groningen
Twente - FC Den Bosch
Pazar: AZ Alkmaar - ADO Den Haag
Feyenoord - NEC Nijmegen
Vitesse – Utrecht
Willem II - SC Heerenveen

Ajax, Feyenoord, Alkmaar ve PSV rahat kazanacak gibi duruyor bu hafta. Vitesse-Utrecht maçında beraberlik yüksek ihtimal. Gronigen de Feyenoord’a yaptığı gibi Roda’ya da bir deplasman sürprizi yapabilir. Haftaya görüşmek üzere.

Hiç yorum yok: