İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

4.04.2005

Bölüm 1: Avrupa

Dünyada mart ayının son futbol olayları Dünya Kupası elemeleri çerçevesinde gerçekleşti. 5 kıtada maçlar oynandı. Şimdi kıta kıta bir bakalım neler oluyor elemelerde.

AVRUPA

Cumartesi günkü maçı İlker Yasin’e küfrede küfrede izledim. İlk beş dakikada atılan 2 golle zor maç kolaya çevrildi. Takım 3 gün sonra yapacağı maçı düşündüğünden kendini daha fazla sıkmaya gerek görmedi. Biraz laçkalaşınca Arnavutlar birkaç pozisyon buldular. İkinci yarı topu biz ayağımızda tutunca maç tam bir halı saha maçına döndü ve iyice rölantiye alınan maç kabak tadı vererek sona erdi. Spikerimiz 90 dakika boyunca “böyle top oynanmaz” diye kafamızı şişirdi. Nitekim 3 gün sonrası için deplasman yolculuğu yapacağımızı sanırım düşünemedi. Eyvallah oyun kötüydü ama şu vaziyette oyun kimin umurunda! Gürcistan maçında takımın iyi top oynayabileceğini de gördük. Ayrıca 2 – 2.5 senedir söylerim, Fatih Tekke bitiricilik açısından Türkiye’nin en iyisidir. Elemelerdeki gol sayısı da beşe yükseldi.

Şimdi önümüze bakalım. 2 maçta 6 puan alarak yapmamız gerekeni yaptık, bunun yanında iyi bir iş çıkardık. Hatta FİFA Dünya Kupası resmi sitesinde Avrupa grubunun hot/not kısmında “Turkey back in running” başlığı ile en sıcak takımı seçildik. Ancak Ukrayna, Danimarka’dan çelme yemedi. Bu aşamadan sonra işler çok karışacak. 4 Haziran’da biz Yunanistan ile oynayacağız, Ukrayna da evinde Kazakistan ile oynayacak ve muhtemelen 3 puan daha alacak. Bu maçlardan 4 gün sonra Yunanistan, Ukrayna’yı ağırlayacak. Türkiye – Yunanistan maçının berabere bitmesi ya da Ukrayna’nın Yunanistan’ı yenmesi durumunda bizim grup haziran ayında çözülür ve Ukrayna tarihinin ilk büyük organizasyonuna katılmaya mucize olmadığı sürece hak kazanır. Aynı sitede “Dünya Kupası’na gitmeye hak kazanacak ilk takım kim olur” sorusunun adayları arasında Ukrayna’nın tek Avrupalı aday olması ayrıca düşündürücü tabi.

Hal böyleyken biz o zaman ikincilik planlarına odaklanalım. İkincilik için rakiplerimiz Yunanistan ve Danimarka ile oynayacak olmamız kâğıt üzerinde bir avantaj. Ancak dikkat ederseniz Milli takım dışarıdaki maçlarda içeride oynadığından çok daha başarılı oynuyor. Örnek olarak Trabzon’daki ve Tiflis’deki Gürcistan maçları ile Danimarka ve Ukrayna maçlarını karşılaştırabilirsiniz. Türkiye’de oynanan maçlarda çok fazla baskı yapılıyor milli takımın üzerine. 2 ay sonraki Yunanistan maçı bir tamam/devam maçı olacak ve basın maçtan 1 hafta önce milli takım üzerinde inanılmaz bir baskı oluşturacaktır kanımca.


İkincilik için konuşacaksak diğer gruplarda son durum ne onları da inceleyelim. Kanımca 4. grup çok ilginç bir hal aldı. Fransa, 2002’deki başarısızlığının ardından bir hırsla Euro 2004’e tulum çıkartarak gitmişti ancak bu elemelerde durum pek parlak gözükmüyor. İsviçre, İsrail maçlarından ancak 2 beraberlikle çıkabildiler. Her ne kadar şu an grupta lider olsalar da maç eksiği olan İsviçre ve İrlanda sadece birer puan arkalarındalar ki Fransa bu iki takımla da deplasmanda oynayacak. İrlanda’nın sıralamada üzerinde yer alan üç takımla da evinde oynayacak olması büyük bir avantaj.

Grup 5’te İtalya 4 puan farkla lider, ayrıca son 2 maçlarını kendi evlerinde oynayacaklar. Norveç ve Slovenya ikincilik için çekişiyorlar.Slovenya 30 Mart’ta Belarus ile berabere kalarak büyük fırsat tepti.Bu maçtan önce Slovenya’nın Almanya ile oynadığı hazırlık maçını Eurosporttan izledim. İkinci yarıda Alman savunmasının açık vermesiyle çok önemli pozisyonlar buldular, ayrıca maçı kontrol eden taraftılar. Son bir ufak not: Her ne kadar özel maç olsa da Avrupa kıtasındaki bir milli takımın maçlarını kale arkası tribünü olmayan bir statta oynamasını açıkçası garipsedim ki ismi geçen ülke Avrupa Birliği üyesi. Slovenya ile Norveç arasındaki maç 3 Eylül’de Slovenya’da oynanacak.

Diğer gruplarda durum genel olarak kim birinci kim ikinci olacak vaziyetine geldi. Birinci grupta Hollanda – Çek Cumhuriyeti, Grup 3’te Portekiz – Slovakya, 6. grupta İngiltere – Polonya ve 8. grupta Hırvatistan – İsveç sırasıyla bir ile ikinci sıradalar ve diğerleri ile puan farkını açmış durumdalar.

7. grupta işler biraz daha değişik. Sırbistan – Karadağ, İspanya’nın 2 puan önünde ancak aldıkları üç galibiyetten ikisi San Marino’ya karşı. Ayrıca, İspanya Sırplarla yapacağı maç dâhil önümüzdeki 3 maçı kendi evlerinde oynayacaklar.

Sadece bir kıtayı yazmak 2 sayfa tuttu. Oysa daha yazacak çok şeyim vardı. Artık o da bir sonraki yazıya kalsın. Özellikle Kuzey Amerika grubu hakkında yazacaklarım var.

Şimdilik kalın sağlıcakla.

Hiç yorum yok: