İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

2.10.2006

UEFA Kupasında Torbalar ve Bizimkilerin Şansları

UEFA Kupasında perşembe gecesi oynanan maçların ardından kupada gruplara kalan takımlar belli oldu. Dört Türk takımından ikisi elenirken ikisi gruplara kalmayı başardı. Kuraya seribaşı olarak katılan Fenerbahçe ve Beşiktaş rakiplerini elemeyi başarırken, Seribaşı olmayan Trabzonspor ve Kayserispor rakiplerine elendiler. Aslında kuralar çekildiği zaman tahminlerde bu yöndeydi zaten.

Fenerbahçe’nin nereye doğru gittiğinden falan uzun uzadıya bahsetmek istemiyorum burada. Çünkü bu konu neredeyse bir kitaba konu olur. Kuralar çekildiği zaman Randers’in zayıf bir takım olduğundan ve Fenerbahçe’nin turu rahatlıkla geçeceğinden söz etmiştik. Randers’ın zayıf olduğu doğru çıktı elbette ama Fenerbahçe sanıldığının aksine bu takım karşısında bile hayli zorlandı. Kadıköy’de bile maçı 2-1 zor kazanan takım, deplasmanda da yine iyi bir oyun ortaya koyamadan maçı 3-0 kazandı. Turu geçmek elbette önemli ama bu yapılanmayla UEFA kupasında başarılı olmak söz konusu bile edilecek şey değil. Hele de kupayı kaldırmaktan söz etmek. Yazının ilerleyen bölümünde torbalarla ilgili bir şeyler yazarken konuya tekrar döneceğim.

Beşiktaş yükselişe geçen Bulgar futbolunun Levski Sofya ile birlikte başarılı işlere imza atan temsilcisi CSKA Sofya karşısında ancak uzatmalarda turu geçebildi. Beşiktaş’ın turu geçme şansını CSKA takımından çok fazla görmemiştim açıkçası kuralar çekildiğinde. Yani bu eşleşmenin biraz ortada durduğunu düşünüyordum. Belki biraz daha şanslı görünen taraftı Beşiktaş. İlk maçta rakibinin 10 kişi kalmasından faydalanarak son on dakikada maçı 2-0’a getiren Beşiktaş dün gece bu skorun avantajını maalesef koruyamadı ve neredeyse turu Sofya’da kaybedecekti.

Trabzonspor Ziya Doğan’ın gelişiyle birlikte gerçekten iyi bir ivme kazanmayı başardı. Bu dönemde Beşiktaş ve Galatasaray’ı yenerken, Osasuna ile iki kez ve Konyasporla da berabere kalarak hiç yenilmedi. Kura çekiminden sonra en zor takıma Trabzon’un düştüğünü düşünüyordum. Osasuna bu sezona kötü de başlamış olsa La Liga’yı dördüncü bitirmiş bir takımdı hadi bunu da geçelim bir İspanyol takımıydı Osasuna. Trabzonspor ilk maçta hiç de iyi olmayan bir skor elde etmişti. 2-2’lik bir skorla İspanya deplasmanından turla dönmek çok zordu. Buna rağmen Trabzon 0-0’lık beraberlikle oradan dönerken tur şansını son saniyeye kadar sürdürmeyi başardı. Elenmiş olsa da Trabzonspor iki maçta da berabere kaldı ve iyi bir izlenim bırakmayı başardı.

İntertoto kupasından gelerek, neredeyse gruplara kalmayı başaracak olan Kayserispor, AZ Alkmaar karşısındaki performansıyla başarılı oldu. Yine kura çekildiğinde fazla şansı olmadığını düşündüğümüz Kayserispor, 3-2’lik deplasman mağlubiyetinin ardından ilk yarısını 1-0 önde tamamladığı maçta çok da iyi oynayamayınca karşılaşmadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı ve elenmiş oldu. Aslında elenen iki takımın performansı eleyen iki takımın performansından daha olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

UEFA kupasında sıra Salı günü çekilecek olan kuralara geldi. Maçlar bittikten sonra Beşiktaş’ın ve Fenerbahçe’nin Avrupa’daki puanlarına baktım. Beşiktaş 38.634 puanla 40 takım arasında 17. sırada yer alarak 3. torbaya düşerken, Fenerbahçe 28.634 puanla 25. sırada yer aldı ve 4. torbaya düştü. Her iki takımımızın da bir üst torbayı kıl payı kaçırmaları oldukça üzücü. Örneğin Kayserispor AZ Alkmaar’ı elemiş olsaydı Beşiktaş 2, Fenerbahçe’de 3’ncü torbada yer almış olacaktı. Takımların puanlarının son beş yıldaki başarılarına göre belirlendiği bu puanlamanın çok da adil olmadığını düşünüyorum. Newcastle’ın 75.950, Chelsea’nin 79.950 puanda olması ilgi çekici. Şimdi UEFA kupasında torbalara ve takımlara biraz göz atalım.

Birinci torbada yer alan sekiz takım Avrupa’nın önde gelen liglerine dağılmış durumda. Bu torbanın tepesinde geçen senenin UEFA ve Süper Kupa sahibi takımı Sevilla yer alacak. 61.006 puanla kendisinden daha yüksek puanı olan takımlar olmasına rağmen geçtiğimiz yılın UEFA sahibi takımı olarak birinci takım durumunda. Sezona çok iyi başlayan Endülüs takımına fırsatta methiyeler düzdüğümü yazılarımı okuyan okuyucular bileceklerdir. Kupadaki favorimde açık ara Sevilla’dır. Üst paragrafta puanından bahsettiğim Newcastle United her yıl yüksek meblağlı transferler yapan bir takım hepimiz gayet iyi biliyoruz. İlk turda Estonya takımı Levadia karşısında deplasmanda 1-0 Saint James Park’ta da 2-1 kazanarak tur atlamayı başardılar. Bu sezon onlar için henüz çok iyi başlamış sayılmaz. Kadrolarında Sibierski, Emre, Martins, N’zogbia, Duff, Butt, Luque, Owen, Ramage ve Given gibi oyuncuları barındıran, kaliteli bir kadroya sahip. Bir türlü kadrolarına uygun futbolu oynamayı başaramamış olsalar da UEFA’nın güçlü takımlarından. 66.587 puanlı Panathiniakos turu zor geçti. İlk maçta kendi sahasında Ukrayna takımı Zaporizhya karşında 1-1 beraberlik alan Yunanlar ikinci maçta 1-0 kazanarak turu geçtiler. Bu torbanın çok güçlü olmayanları arasında gösterilebilir. Kanımca bu torbadaki en güçsüz takım, bir İtalyan takımı da olsa eski günlerinden bir hayli uzak olan Parma. Rus Rubin Kazan’ı her iki maçta da 1-0 yenmeyi başardılar. Şampiyonlar liginde Kopenhag yerine olması gerekirken UEFA’da olan Ajax birinci torbadaki bir başka takım.60.640 puanı bulunan Ajax eski günlerinden uzak durumda da olsa her zaman çekinilmesi gereken bir ekol. Birinci torbanın altıncısı ise Bayer Leverkusen. Bundan beş sezon önce şampiyonlar ligi finali oynayan Alman takımı o günleri çok arar durumda. İsviçre’nin Sion takımını 0-0 ve 3-1 ile elediler. Barbarez hiç kuşkusuz 57.640 puanlı Alman takımının en önemli kozu. Bu torbada bir Hollandalı daha var o da Feyenord. 54.640 puanı bulunan Hollanda takımı Lokomotif Sofya’yı çok zor eledi. 0-0 ve 2-2 lik skorlar deplasmanda gol atma avantajıyla Feyenord’u gruplara bıraktı. Bu torbaya son sıradan giren takım ise Fransa’dan Auxerre. 53.757 puanı olan takım İntertoto kupasından gelen takımlardan biri. UEFA kupasının artık gedikli takımlarından biri haline gelen Auxerre çekinilmesi gereken bir takım. Dinamo Zagreb’i 2-1 ve 3-1 yenerek elediler.

Beşiktaş’ın son anda kaçırdığı ikinci torbada ise en üst sırada Belçika’dan Club Brugge yer alıyor. 49.981 puanı bulunan Brugge Slovakya’nın Ruzemburok takımını deplasmanda 1-0 yendiği maçın rövanşında 1-1 berabere kalarak eledi. İsviçre’nin Basel takımı da UEFA kupasında her sezon iyi neticeler alan bir takımı. 49.537 puanla sıralamada 10. durumda olan Basel Robotnicki’yi 6-2 ve 1-0 yenerek oldukça rahat bir biçimde eledi. Kayserispor’u eleyen AZ Alkmaar’un 48.640 puanı var. Çek Sparta Prag bu torbadaki dördüncü takım. 44.769 puanı bulunan Çek takımı İskoç Hearts’ı 2-0 ve 0-0 ile eledi ve gruplara kaldı. Her zaman Çek futbolunun önemli bir temsilcisi durumunda da olsa çok iyi bir takım olduklarını iddia etmek biraz abartılı olur. Le Guen’in Rangers’ı da Molde’yi 2-0 ve 0-0 ile eledi. Henüz çok iyi duruma gelemeyen Glasgow Rangers’ın puanı ise 43.023. La Liga altıncısı Celta Vigo 43.006 puanıyla bu torbada yer alan başka bir takım. Standart Liege’i 1-0 ve 3-0’lık galibiyetlerle eleyen Celta bu torbanın en dişli takımı olarak gözüküyor. La Liga’ya çok da iyi başlamasa da Celta burada en çok çekinilecek takım durumunda. İki Fransız takımı torbadaki son iki takım. 41.757 puanlı PSG ve 39.757 puanlı Lens. Paris SG, Derry City’i 2-0 ve 0-0 ile elerken, Lens, Kıbrıs Rum Kesiminden Achnas’ı 3-1 ve 0-0 ile eledi. İki takımın da önemli Fransız takımları olduklarını biliyoruz. Son yıllarda Lyon dışında diğer Fransızların Avrupa’da çok da varlık gösteremedikleri malum.

Üçüncü torba Beşiktaş ile başlıyor. Bana göre torbanın güç açısından ikinci yarısında yer alır Beşiktaş. Palermo buradaki ikinci takım. 36.020 puanı bulunan İtalyan takımının önemli bir başarısı yok Avrupa’da son yıllarda. Seri A’nın bu yıl çok gol atıp çok gol yiyen bir takımı olarak dikkat çekiyorlar. West Ham’ı 1-0 ve 3-0 yenerek elemeleri ise dikkat çekici. İspanyolların üçüncü temsilcisi ise Espanyol. Geçen sene Kral Kupasını alarak UEFA’da mücadele etmeyi başaran takımı geçen sezon da UEFA’da yer almış fakat başarılı olamamıştı. Lige çok da iyi bir giriş yapamayan Espanyol geçen sezon Şampiyonlar liginde yer alan Slovakya’nın Artmedia takımını 2-2 ve 3-1’lik skorlarla eledi. Pandiani, Luis Garcia, Hurtado, Tamudo gibi önemli oyunculara sahipler. Espanyol’un puanı 33.006. Torbadaki dördüncü takım ise Hollanda’dan Heerenveen. 30.640 puanı bulunan takım, Portekiz’den Setubal’ı 3-0 ve 0-0 ile eledi. Sırbistan’ın Partizan takımı Hollanda’nın Groningen takımını 4-2 ve 0-1 ile eledi. Puanları 30.600. Hızlı yükselişlerini sürdüren Rumen takımlarından biri de Rapid Bükreş. Portekiz takımı Nacional’i 1-0’ın rövanşında uzatmalarda 2-1 yenerek elediler. Rumen takımının 30.381 puanı var. Polonya’nın Wisla Krakow takımı torbadaki yedinci ekip. Iraklis’ kendi sahalarında 1-0 yenildikleri maçın rövanşında uzatmalarda 2-0 kazanarak tur atladılar. 29.104 puanları bulunuyor. Slovan Liberec ise buradaki son takım. Şampiyonlar ligi ön elemesinde Spartak Moskova’ya elenen Liberec, Fenerbahçe’nin hemen üstünde yer alıyor.

Dördüncü torba Fenerbahçe ile başlıyor. Avusturya’dan Austria Wien ikinci sırada. Şampiyonlar liginden elenerek buraya gelen Avusturya takımı Polonya’dan Legia’yı 1-1 ve 1-0 ile eledi. İsrail’in Hapoel Tel Aviv takımı Moldova’dan Charnamorets’i 3-1 ve 1-0 yenerek eledi. Bu torbadaki bir başka şampiyonlar ligi mağduru da Osasuna. Osasuna’da bildiğimiz gibi Trabzonspor’u eleyerek gruplara kaldı. İngiliz Blacburn Rovers 23.950 puanıyla bu torbada yer alıyor. Salzburg’u 2-2 ve 2-0 ile elediler. İsviçre’nin bir başka takımı ise Grasshopers. 23.537 puanları var ve onlarda intertotodan geldiler. İlk turda İsveç’ten Atvidaberg’i 3-0 ve 5-0 ile çok rahat elediler. Rumenler dedik ya çok iyi işler yapıyorlar diye. Dinamo Bükreş’te Yunanistan’dan Xanthi’yi 4-3 ve 4-1 gibi galibiyetlerle saf dışı bıraktı kupada ve gruplara kaldı. 22.381 puanları bulunuyor. Buradaki son takım İtalyan Livorno. 22.020 puanı bulunan Livorno Avusturya’nın Pasching takımını 2-0 ve 1-0 yenerek gruplara kaldı.

Son torbada ise önemli bir takımla başlıyor. Geçen yıl şampiyonlar ligini son hafta Arsenal’e kaptıran, bu yıla da çok iyi başlayamayan Tottenham 20.950 puanıyla UEFA sıralamasında 33. durumda. Slavia Prag’ı her iki maçta da 1-0 yenerek tur atladılar. Şampiyonlar ligi ön elemesinde Liverpool’a elenen Maccabi Haifa buradaki ikinci takım. Bulgar Litex’i 1-1 ve 3-1 ile elediler. Chievo’yu eleyen Portekiz’in Sporting Braga takımının 17.533 puanı bulunuyor. Fransız Nancy, Ligue 1’e iyi başladığı gibi UEFA’da da favori takımlardan Schalke’yi 1-0 yenildiği ilk maçın rövanşında 3-1 yenerek gruplara kalmayı başardı. Kura çekimlerinde Fenerbahçe’nin muhtemel rakipleri arasında yer almıştı iyi ki eşleşmemişiz diyebiliriz rahatlıkla. Nancy’nin puanı 16.757. Alman Eintracht Frankfurt Danimarka’dan Brondby’i rahat bir şekilde eleyerek gruplara kalmayı başardı. Buradaki takımların çoğu sürpriz sonuçlara imza atmış takımlar durumundalar. Zulte Waregem, Lokomotif Moskova’yı elerken, Galatasaray’ın şampiyonlar ligi ön elemesinde elediği Çek Mleda Boleslav Marsilya’yı 1-0 yenildi maçın rövanşında 4-2 yenerek çok önemli bir sürprize imza attı. Danimarka’nın Odense takımı da Hertha Berlin’i 2-2 ve 1-0’lık skorlarla eleyerek dünün büyük sürprizlerinden birini gerçekleştirmiş oldu.

Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin sergiledikleri futbollarını düşündüğümüz zaman yukarıda isimlerini verdiğimiz rakipleri karşısında gruplardan başarıyla ayrılmalarının çok da kolay olmadığını düşünüyorum. Özellikle Fenerbahçe’de ortaya atılan UEFA şampiyonluğu hedefi biraz hayalciliğe kaçıyor. Daum’un Fenerbahçe’sini sıklıkla eleştirmiş olsam da Daum’un Fenerbahçe’si çok daha umut vericiydi belirtmek lazım. Özellikle Kezman gibi bir golcü Daum’da olsaydı daha iyi şeyler yapabilirlerdi. Beşiktaş’da da durum farksız. Tigana ve Zico ile bu kadro yapıları ile bu futbol felsefeleri ile UEFA kupasında başarılı olmak çok ama çok zor.

Torbalara genel olarak bakıldığında Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın kimlerle eşleşmelerinin daha iyi olacağına bakarsak; 1.Torbada Sevilla dışındaki takımlar arasında çok fazla ayrım yapmak doğru olmaz sanırım. Buradan gelebilecek en iyi takım bana göre Parma. 2. torbadan ise Alkmaar, Brugge ve Sparta Prag daha tercih nedeni olabilecek takımlar. 3. torbada Wisla, Liberec, Partizan ve Heerenveen, 4. torbada pek bir fark yok açıkçası. Son torbada ise Nancy ve Tottenham diğer takımlara oranla daha güçlü diyebiliriz.

Hiç yorum yok: