İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

29.11.2006

Portekiz Futbolunda Son Durum

Portekiz, bu yıl Avrupa'ya altı takım gönderdi. Şampiyonlar Ligi'ne giden üçlüden Porto ve Sporting Lisbon direkt olarak gruplara kalırken, Benfica üçünü öneleme turunda Austria Wien'i eledi. Son maçlar öncesi takımların durumlarını inceleyelim.

B Grubu'nda İnter ve FC Bayern arasından çıkmaya çalışan Sporting Lisbon gruba iyi başlamıştı. Sonrasında iki Bayern Münih maçında alınan bir puan Lisbon ekibini zor durumda bıraktı. Kader maçında İnter ile deplasmanda karşılaştılar. Bu zorlu maçta da iyi bir oyun çıkarmalarına rağmen, Crespo'nun tek golüyle maçı kaybettiler ve yollarına Uefa Kupası'nda devam edecekler -tabi son maçta farklı mağlup olmazlarsa evlerinde Spartak Moskova'ya- .

Şimdi, Sporting'in bu kupadaki şansının ne olduğuna bakalım. Sporting Lisbon, Avrupa Kupaları'nda tecrübeli bir ekip. 4-1-4-1 düzeniyle oynuyorlar. Kalede milli takımdan tanıdığımız tecrübeli Ricardo var. Savunmada; Caneira,Anderson Polga gibi tecrübeli ve taktiksel disipline sahip oyuncular var. En büyük handikapları orta sahada üst düzey bir yıldıza sahip olmamaları. Rodrigo Tello, Pontus Farnerud ve Carlos Paredes tecrübeleriyle takımı sırtlamaya çalışıyorlar. Genç isim Joao Moutinho takımın en yaratıcı ismi. Forvette de takımın en iyisi olarak gösterebileceğimiz Brezilya Liedson var. (kendisi İnter maçında oynayamadı.) Sporting Lisbon'un bu kadro yapısıyla Uefa Kupası'nda sonuna kadar gitmesi zor gözüküyor ama unutmamak gerekir ki; tecrübeli isimlerin varlığı ve genç Moutinho ile Liedson'un potansiyelleri bu takımı tehlikeli bir ekip yapıyor.

Şampiyonlar Ligi F Grubu'nda Benfica var. Benfica'nın tur mücadelesi Manchester United ve Celtic ile. Geçen sezonun çeyrek finalisti Benfica, lige çok kötü başlayarak ilk üç maçta sadece bir puan alabildi. Son iki maçta aldıkları iki galibiyetle tur iddiasına sahip oldular. Benfica, grubun son maçında Manchester United'la deplasmanda karşılaşacak ve bu maçı kesinlikle kazanmaları gerekiyor. Geçen yılı hatırlayalım hemen. Bu iki takım arasında yine gruptan çıkma mücadelesi son maça kalmıştı ve son maç Benfica'da oynanacaktı. Maçı kazanan ekip Benfica oldu. Bu maç adeta geçen yılın rövanşı ve harika geçeceğini tahmin etmek zor da değil. Benfica'nın en büyük handikapı deplasmanlarda bu sezon kötü olması ve gol bile atamaması. Diğer taraftan, Manchester United ise içsahadaki iki maçını da üçer gol atarak kazandılar. Bu istatistik Manchester'ı favori gösterse de futbol sahada oynanır ve Benfica'nın sahaya çıkması muhtemel isimleri küçümsenecek isimler değil.

Benfica, 4-1-2-1-2 formatıyla oynuyor. Kalede Quim, savunmada tecrübeli isimler Ricardo Rocha ve Leo var. Orta alanda; klasik ön liberolar Katsouranis ile Petit var. Katsouranis'in mücadeleci futbolu ile Petit'in uzun şutları orta sahada üstünlüğü Benfica'ya geçirebilir her maçta. Benfica'nın ileri uç adamlarına söyleyecek fazla birşey yok zaten. Forvet arkasında Simao veya Karyaka oynayacaklar. İkisi de süratli ve iyi şut atan isimler. Kaptan Simao bu bölgede öncelikli tercih olacaktır. Forvet ikilisinde ise tecrübeli golcü Nuno Gomes ile potansiyelini hiçbir zaman ortaya koyamayan Fabrizio Miccoli var. Miccoli'nin Manchester deplasmanında veya bu sezon sonuna kadar oynanacak maçlarda patlama yapmasını bekliyorum.

Benfica'nın Sporting Lisbon'a göre çok daha iyi bir kadrosu var. Bu takımın Şampiyonlar Ligi'nde devam etme şansı var. Bu arenada devam etmeseler bile, Uefa Kupası'nda en az çeyrek final oynacaklarını düşünüyorum.

Geçelim Portekiz tarihinin en önemli futbol ekibi Porto'ya. Porto, 2004 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'ndan sonra başta Mourinho ve Deco gibi yıldızlar olmak üzere rüya takımını büyük ölçüde kaybetti. Bundan sonra, toparlanma sürecine giren ekip geçen yıl ligi şampiyon bitirdi ve Şampiyonlar Ligi'ne direkt katıldı. Grupta Arsenal, CSKA Moskova ve Hamburg ile eşleştiler. İlk bakışta; Arsenal'in zirvede kopacağı ve tur mücadelesinin CSKA ile Hamburg arasında geçeceği, Porto'nun belki Uefa Kupası'na kalabileceği düşünülüyordu. Grup başladıktan sonra işler değişti.

Gerçi, Porto kötü başladı, ilk iki maçta gol bile gelmedi. Hamburg da puan alamamıştı. Üçüncü maçlar geldiğinde artık CSKA'nın da Arsenal ile beraber tura yakın olduğu düşünülüyordu. CSKA, Arsenal maçlarından avantajlı çıkarken Porto Hamburg'u iki kere yendi ve tur için iddialı konuma geldi. Beşinci maç, en kritik maç oldu böylece. Evinde harika olan CSKA'nın fiyakasını Porto bozdu. Porto böylece son maçta ipleri eline alan takım oldu. Porto, son maçta evinde mağlup olsa dahi tur atlaması muhtemel.

Porto'nun oldukça genç bir kadrosu var -bu nedenle ilk maçlardaki kötü performansı garipsememek gerekir- . 4-3-3 formatıyla sahaya diziliyorlar. Kalede Helton var. Savunmanın sağında oynayan Bosingwa sanırım herkesin dikkatini çekmiştir. Pepe ile Ricardo Costa da savunmanın diğer yıldızları. Orta alanda yıldız isimler Paulo Assuncao, Lucho Gonzales ve Anderson var. Assuncao mücadeleyi seven bir önlibero. Lucho, hem mücadeleci bir oyuncu, hem de attığı üç golle takımı sırtlayan bir isim. 88'doğumlu Brezilyalı Anderson da geleceğin yıldızı. Yeteneklerini oynadığı her maçta sergiliyor. Forvette Quaresma, Lisandro Lopez ve Helder Postiga var. Sağ çizgide görev yapan Quaresma bir gol iki asistle ve oyun içi performansıyla kuşkusuz takımın yıldızı. İtalyan yıldız Lisandro Lopez'in üç golü var. Güçlü forvet Postiga'nın ise bir golü var. Porto'nun bu genç yıldızlarıyla evinde Arsenal'i yenmesinin muhtemel olduğunu düşünüyorum. Bana kalırsa elenmeleri büyük sürpriz olur. Elenseler dahi, Uefa Kupası'nda en az yarı final oynarlar. Üç dev arasında şu anda en iyi ekip Porto gözüküyor.

Portekiz'den bu yıl Uefa Kupası'na da üç takım katıldı. Bunlar da ; Braga, Nacional ve Vitoria Setubal idi. Bunlardan Vitoria Setubal, ilk turda Heerenveen'e ilk maçta kendi sahasında 3-0 kaybetti, deplasmandaki maç golsüz berabere bitti ve Setubal, gruplara kalamadı. Nacional ise Rapid Bükreş'le eşleşti ve iki maçta da rakibine mağlup oldu.

Portekiz'in bu turnuvada gruplara kalmayı başaran tek takımı Braga oldu. Braga, birinci turda İtalya'dan şike olayları sonrası buraya gelen Chievo'yu 2-0 ve 1-2 ile eledi. Braga, C Grubu'nda Sevilla, AZ Alkmaar, Grashoppers ve Slovan Liberec ile eşleşti. İlk maçta Hollanda deplasmanında kaybettiler, ikinci maçta evlerinde Slovan Liberec'i farklı mağlup ettiler. Braga'nın kura şansı var demek yanlış olmaz sanırım. Öyle ki, bu gece Sevilla deplasmanındalar. O maçı kaybetmeleri muhtemel, son maçta kendi sahalarında Grashoppers'i ağırlayacaklar. Tur için büyük ihtimalle rakipleri Grashoppers olacak. Kendi sahalarında bu rakibe kaybetmeleri uzak bir ihtimal olarak gözüküyor. Braga'nın gruptan sonra çok ileriye gidebileceğini söylemek biraz hayalcilik olur. Çok zayıf bir kadroları var eski PSG'li Hugo Leal dışında uluslararası tecrübeye sahip bir oyuncuya da sahip değiller.

Avrupa'da mücadele eden takımların şanslarını inceledikten sonra, bir de Portekiz Ligi'nin durumuna bakalım. Portekiz Ligi'ni, Türkiye Ligi'ne benzetmek yanlış olmaz sanırım. Türkiye'deki ''üç büyükler''in yerini orada Porto, Benfica ve Sporting Lisbon dolduruyor. Yakın geçmişte iddialı bir takım olan ama son yıllarda düşüşe geçen Boavista da Trabzonspor'a benziyor biraz. Braga'da bir nevi Gençlerbirliği gibi değerlendirilebilir. Tabi Türkiye'de bu yıl Vestel Manisa çıkış yapmıştı, orda da benzer bir çıkışı Leiria takımı yaptı. Portekiz Ligi'nin zirvesinde iki takım var şu anda: 25 puanlı Porto ile 23 puanlı Sporting Lisbon. En yakın takipçilerinin puanı 17. Porto'nun çok üst düzey performans sergilediğini söylemek yanlış olmaz.

Şu ana kadar oynanan 10 maçta 8 galibiyetleri var. Kaybettikleri tek maç Braga'ya kaybedilmiş, berabere biten maç ise Sporting Lisbon deplasmanında. Porto, bu iki maçta da gol atmayı başarmış, ayrıca Benfica'yı da yenmişler. Porto'nun bu kadar üst seviye performans gösterip arayı açamadığı tek takım Sporting Lisbon. Sporting Lisbon, ligdeki tek mağlubiyetini kendi sahasında Paços Ferreira'ya karşı aldı. Beira-Mar deplasmanında bir beraberlik aldılar. Üçüncü sıradaki Braga ve dördüncü sıradaki Leiria'nın 17 puanları var. Braga'nın burada olması sürpriz değil. Braga'nın Avrupa Kupaları'nda olduğu gibi ligde de deplasman sorunu var.

Deplasmanda şu ana kadar tek galibiyet alabilmişler, içeride ise Porto ve Benfica'yı devirmişler. Leiria takımı ise zirvede bulunmaya pek alışkın değil. Üç büyüklerin üçüne de mağlup olmuşlar ancak Braga'yı deplasmanda devirmeyi başarmışlar. Son dört maçta mağlubiyetleri yok. Bu ikilinin arkasında 16 puana sahip Benfica ile Nacional var. Benfica içsahada üstün performans gösterirken, deplasmanda zorlanıyor. Benfica'nın maç eksiği de var. Şampiyonluk yarışına baktığımızda Porto'nun güçlü kadrosuyla arayı daha da açacağını düşünüyorum. Sporting Lisbon'un tempoya ayak uyduramayacağını, diğer taraftan Benfica'nın çıkışa geçeceğini tahmin ediyorum. Kısacası, ligde ilk üçün değişmesi zor. Porto şampiyonluğa gider, Benfica ile Sporting ikincilik mücadelesi yapar gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok: