İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

27.10.2010

Barcelona olmadan adam çarpmaya kalkmak ...


Bu ay Bjk dergisinde Schuster'in röportajı vardı ve kendine oldukça güvenen bir adam profili çiziyordu Alman Teknik Direktör ama gördük ki " keyifli seyirler" diyerek bize sunduğu sistem bir anda ters dönen şemsiye gibi sürekli geri gitmeye başladı. Bu bağlamda şablonu tartışacaksak baştan tartışmamız lazım. Daha önce de dedim Guti'li, Quaresma'lı 4-3-3'ün verimliliği rakiplerin de direnememesi ve Q7'nin aşırı istekli oyunuyla bizi bir yerlere getirdi, gözümüzü boyadı.


Eğer Barca tarzı bir oyun oynamak istiyorsak, ki benim gözlemlerim o yönde, Noat'ın son Barca yazısında açıkça belirtilen bazı niteliklere sahip olmak gerekiyor.


1.cisi Attacking Full back olayı zaten kısıtlı ülkemizde ve bunun belki de en önemli temsilcisi olmasını beklediğim İsmail'e ne hikmetse kimse güvenmiyor. Her gelen çocuğu oturtup günü kurtarma peşinde artık bu İbrahim ne yapıyorsa antrenmanlarda. Neyse sonuç itibariyle zaten sistemin ana gereksiniminden yoksunuz biz. Beklerimiz kötü. Oyuna genişlik katıyorlar ama bitiremiyorlar. Zaten bir maçta kaç orta fırsatı bulabilirsiniz ki? Biz buluyoruz ama isabet oranımız çok düşük. Buraya bir eksi ile başladık.


2.si 2 stoperden en az birinin Libero özellikleri ya da commending Center Back denen tarzda olmaları gerekiyor. Buna uygun elimizdeki tek stoper Ferrari'nin adam kovalamaktan artık kasları tutmuyor. Zaten yavaş ve set savunma adamı rolü ona daha uygun. Dolayısıyla iki tane düz stoperle oynayınca takımın açıkları daha net bir şekilde ortaya çıkmaya başladı. Burdan da hanemize bir eksi yazıyoruz.


Geldik orta sahaya. Kesinlikle en güçlü olduğumuz bölge zira Necip, Onur ve Ernst oyunu 2 yönlü oynayabilirken sadece savunmada Fink+Aurelio ve sadece hücumda Guti+Yusuf gereken derinliği sağlayabilirler. Şimdi Barca şablonuna baktığımızda Sergi Busquets'in dikine yer değiştirip hücuma destek verebildiğini hatta zaman zaman şık asistler yaptığını gerektiğinde savunmayı 3 lediğini görüyoruz. Bizde bu profile uygun adam aslında Aurelio ama yaşı ve sakatlık geçmişi itibariyle hücum yönünde beklenenden uzak, doğru olan burda Ernst'i kullanıp onun hücum ve top kullanma özelliklerinden faydalanmak gibi. Xavi'nin rolünü zaten Guti üstlenmeye çalışıyor. Pozisyon alma ve parselasyon konusunda takımdan 15 gömlek üstün olması ile az koşarak bazı şeyleri yapabiliyor. Gelelim Iniesta rolüne burda ki zaaf zaten sistemin işlerliğinin 2 kilit noktasından biri. Burda bir türlü istikrarı sağlayamadığımız ortada. Antalya maçında 2 asist yapan o süreçte neredeyse her maç araya bir top atan Ernst'in 4 maçlık yenilgi periyodunda kreatif olarak ortaya hiçbirşey koyamadığını görüyoruz. Sonuç orta sahada sağa sola yapılan 3 pastan sonra stoperlerden birinin yaldır yaldır hücuma çıkması yada topu saçma sapan biryere şişirmesi oluyor. Sezon başındaki savım aynen geçerli "Bjk Guti-Ernst ve Necip'in sağlıklı olarak oynadığı hiçbir maçı kaybetmez". Zira Barca sistemine en uygun orta 3lümüz bu ekip. Eğer bu arkadaşlar oynayacaksa buraya bir artı vermek gerek.


Sol kanatta sorunumuz yok Q7 oraya gerekli işlerliği kazandırıyor ama sağ kanatta aynı şeyi söylemek zor. Schuster çok denedi Holosko, Nihat, Tabata, Hilbert hatta Nobre'yi bile denedi ama olmuyor. O zaman sağ bek ve stoperin ardından yapılacak 3. transfer bu noktaya olmalı ve burdaki şişkinlik derhal azaltılıp yabancı sıkıntısı sona erdirilmeli. Bu durumda yarım işlerlikten buraya bir yarım artı veriyoruzki Q7 olmadığında çifte eksi yazabiliriz.


Forvette zaten 2 alternatif var Bobo ve Tekke. Tekke düzeldiğinde iyi bir alternatif olabileceğini gösterdi. Bobo zaten gol krallığında iyi gidiyor. Buraya bir artı verebiliriz.


Kale için zaten boş kale gibi oynuyoruz zira son haftaların dalga konusu Gökhan Gönül bizim kalecilerden daha çok top çıkartıyor çizgiden... Koskoca bir eksi verdik(Cenk varsa yarım artı olabilir).


Sonuç itibariye bu sistemde 2 artı olarak saydığım orta saha ve sol açık sezon başından bu yana sadece 1-2 maç beraber oynadı yanlış hatırlamıyorsam ve sistem gayet iyi işledi zira kötü beklerimiz orta yapmak durumunda kalmadıkları için idare eder oyunları ana şablona gölge etmedi. Bu noktada doğru işleyen 2 yerimiz eksik olunca zaten çökmemiz normal zira zaten en iyi durumumuzda bile eksiler artılar kapsamında maça fark yaratamadan başlıyoruz.Bu çapta zekaya sahip adamlara 2 tane sistem öğretmek de kolay değildir bence.


O bakımdan devre arasına kadar Avrupa'dan elenmeden ve ligde arayı fazla açmadan devem edip ardından artık sponsorla mı olur takasla mı olur bilemiyorum bir sağ bek, bir stoper, bir sağ açık ve iyi bir kondüsyoner alarak yolumuza devam etmeliyiz :)

Hiç yorum yok: