İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

8.09.2011

Rugby Dünya Kupası Başlıyor

Esasında bu oyunun bizim ülkenin kültürüne çok çok uygun olduğunu bu zamana kadar neden bu ülkede gelişmediğini anlayabilmiş değilim. 1945lere kadar rugby, Türkiye'de gayet oynanan bir spormuş sonrasında futbolun hegemonyasında unutulmuş gitmiş.

2 sene evvel Euroasia Sports'da çalışırken, Türkiye'de rugbyi kalkındıralım diye federasyonla bir projeye girişmiştik. Rugby; amerikan futbolu, beyzbol ve sofbol ile birlikte aynı federasyon çatısı altında. Bir önceki federasyon başkanı Amerikan futboluna ilgi duyduğu için federasyonun bütün parası bu spora kayıyordu. O dönemde rugby'nin olimpik spor olma durumu söz konusu olunca değişen federasyon başkanını rugby'e yatırım yapma konusunda ikna etmiştik. Nitekim, Avrupa'nın en güçlü ülkeleri İngiltere, İskoçya ve Galler üç farklı federayon oldukları için Birleşik Krallık çatısı altında turnuvalara katılamıyorlar. Böylelikle Avrupa'dan güçlü ülkeler Fransa, İtalya ve İrlanda kalıyordu.

O dönemde güreş federasyonu ile görüşülmüş, oradan oyuncu transferi için anlaşılmış, İngiltere'den antrenör getirilmiş sonra tabi ki tam Türk işi rafa kaldırılmıştı.
4 sene önceki Dünya Kupası sırasında Fransa'daydım. Final maçını 10 bin İngiliz taraftarı Paris'te izlemiştim. Sırf bu anılar yüzünden Rugby dünya kupasının bende bir yeri var. Bu senenin dünya kupası Yeni Zellanda'da oynanacak. Bu da maçların Türkiye saatlerinde sabah oynanacak olması anlamına geliyor. Şu dönemde öğrenci olmak isterdim.

Rugby ve dünya kupası hakkında ön bilgi almak için Morgan Freeman ve Matt Damon'a Oscar adaylığını getiren Invictus filmi ile başlamanızı öneririm.
Rugby genel olarak Okyanusya ülkelerinin başarılı olduğu bir ülke. Zaten 2003'te İngiltere'nin şampiyonluğu dışında, dünya kupası hep Güney Yarımküre'de kaldı. Futbolda adını bile duymadığımız Tonga, Fiji, Samoa gibi ülkeler bu kupanın gediklileri arasında. Yeni Zellanda, Avustralya ve son şampiyon Güney Afrika zaten bu sporda en başarılı ülkeler.

Grup maçları genel olarak takımlar arasındaki dengeler çok büyük olduğu için eğlenceli geçmiyor ama bu cumartesi sabahı güzel bir maç var. Türkiye saatiyle 11.30'da Arjantin - İngiltere (edit:Yeni Zellanda - Fransa diye yanlış yazmışım) maçı bir cumartesi sabahını değerlendirmek için güzel bir fikir. Maç yayını bulmak içinrojadirecta'ya ihtiyacımız olacak.

Kapanışı bu sporun ilk süperstarı Yeni Zellandalı Jonah Lomu'nun, 1995 Dünya Kupası yarı finalinde İngiliz savunmacıyı ezerek yaptığı sayı ile bitirelim:

1 yorum:

Cuma Ali dedi ki...

Abi rugby`nin sadece sert bi oyun oldugunu biliyorum ama futbolun popularitesi icinde parlamasi cok zor. Zamaninda bole bi girisim de zannedersem beyzbol icin olmustu ki muhtemelen hala devam ediyodur ama beklenen ilgiyi cekmemisti o zaman. Rugby`nin de bizim ulkede cok ilgi cekeceginden supheliyim acikcasi. Rugby amerikan futboluna gore daha sert degil mi?