İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

26.05.2005

Bundesliga 2004/05

Bundesliga’da bir sezon bitti şöyle bir panorama çekiyim dedim.

Şampiyon: Bayern Münih. Magath ve ekibi sezon boyunca gittikçe yükselen bir performans çizdiler ve hak ettikleri şampiyonluğa erdiler.

Şampiyonlar Ligi: Schalke. Ragnick’in gelişi ile şampiyonlukta Bayern’e bir süreliğine rakip oldular. Ancak sonradan yaşadıkları düşüş onları asıl hedeflerinden uzaklaştılar. Belki de Ragnick ile başlansa farklı olabilirdi.

Bremen: Geçen sezonun şampiyonu inişli çıkışlı bir sezonun ardından son hafta sonunda Stuttgart’ın yerini çalıp şampiyonlar ligine katılmaya hak kazandı. Ligin en iyi takımlarından biri olmalarına karşın benim tahminim şampiyonlar liginde oynamak onların ligdeki yerlerini etkiledi.

UEFA Kupası: Hertha Berlin: Sezonun bir başka inişli çıkışlı takımı son hafta eline gelen fırsatı tepti ve Şampiyonlar Ligi’ni kaçırdı. Kendi sahalarında Hannover’i yenmek yetiyordu. Tecrübesizliklerine veriyorum.
Stuttgart: Ligi uzun süre ikinci veya üçüncü sırada götürdüler. Şampiyon olamayacakları belli olsa da son haftalardaki saçma puan kayıpları onları Şampiyonlar Ligi dışında bıraktı. Ligin en yüksek potansiyelli oyuncularına sahipler belki ama tecrübesizlik onları da yaraladı diye düşünüyorum.

Küme Düşenler: Freiburg: Ligin başından beri pek varlık gösteremediler. Düşmeyi hak ettiler ve düştüler. Kadro kaliteleri de buna uygun.
Rostock: Ligin devre arasına sonuncu girdiler ama devre arasında Litmanen transferi ile biraz hareketlendiler. Son birkaç haftada düşme potası heyecanını arttırmak dışında pek bi katkıları olmadı. Ligdeki tek Doğu Almanya takımı da düşmüş oldu.
Bochum: Bir önceki sezonun başarılı takımı, bütün yıldızlarını satmanın bedelini ağır ödedi. Zaman zaman iyi performanslar verseler de son 20 haftadır düşme potasından çıkamadılar.

Yılın Takımı: Şampiyon Bayern tabiiki.

Bahsetmeğe Değenler: Mainz. Bundesliga’ya tarihlerinde ilk defa geliyolar. Ligin ilk yarısında sürpriz galibiyetler ile lige renk kattılar. Son 5 haftadaki performanslarıyla da ligde kalmayı hak ettiler. Devre arasında en iyi oyuncularından Azaouagh’ı Schalke’ye sattılar ve biraz düşüşe geçtiler ancak benim en büyük alkışım onlara.

Dengesizler: Wolfsburg: Ligin ilk yarısında tepeye oynayan lige büyük heyecan katan yeni bitme Yeşiller, sezonun ikinci yarısında sakatlıklar falan derlerken sıradan bir orta sıra takımı oldular.
Dortmund: Ligin ilk yarısında isimlerine hiç yakışmayacak bir durumdalardı. Devre arası oldu ne olduysa o zaman oldu. İkinci yarının en başarılı takımıydı belki de. UEFA Kupası’nın sadece 3 puan altında bitirdiler.

Hayal Kırıklığı: M’Gladbach: Kadro-başarı oranı en düşük takım olabilir. Özellikle devre arasında birçok transfer yaptılar. Ben bu kadroyla Dortmund benzeri bir performans bekliyordum ama düşme potasının bir üzerinde bitirdiler.

Gol Kralı: Nürnberg’in Slovak hücumcusu Marek Mintal 24 golle bu senenin gol kralı oldu.

Yılın Oyuncusu: Bence Ballack. Orta sahada her şeyi yapıyor. Gol atıyor, pres yapıyor. Bence Almanya’nın en iyisi. Makaay, Lincoln, Mintal, Voronin, Berbatov, Barbarez, Ernst iyi birer sene geçirdiler.

Yılın Antrenörü: Magath, takımını şampiyonluğa taşıdığı için. Falco Götz, Ragnick iyi sene geçirenler.

Yılın Olayı: Ne yazık ki Hoyzer skandalı.

Sonuç ne bilmiyorum ama sürekli yenilenen stadlar, yüksek seyirci ortalaması, sürpriz ve bol gollü maçları ile güzel bir yıl geçti Bundesliga’da. Şimdi sıra transfer dedikodularında ve bomba transferlerde. Sezon içinde belli olana göre Bremen’in başarılı oyuncusu Ernst seneye Schalke’de olacak. Daha çok transfer olacak heyecanla bekliyorum.

Hiç yorum yok: