İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

14.05.2005

Yunanistan Ligi'ne Yürek Dayanmıyor

Yunanistan,2004 Avrupa Şampiyonası'ndaki çıkışıyla herkesi şaşırtmıştı. Yunanistan'ın başarısı kimilerine göre bir tesadüftü,kimilerine göre oynadıkları katı savunmanın eseriydi.Ancak şu bir gerçekti ki;hiç kimse bir türlü kupayı Yunanistan'a yakıştıramamıştı.Sezon başında,Yunanistan takımlarının Avrupa kupalarındaki alacakları sonuçlar merak ediliyordu.

AEK,UEFA kupası 1.turunda puan dahi alamayarak herkesi şaşırttı.Ancak Panathinaikos ve Olympiakos Şampiyonlar Ligi'nde gruplarını üçüncü sıralarda bitirerek yollarına UEFA'da devam ettiler.Panathinaikos 2.turda Sevilla'ya (1-0, 0-2lik sonuçla) Olympiakos 3.turda Newcastle'a (1-3, 0-4lük sonuçla) elendi. Avrupa kupalarında alınan sonuçlar belki tatmin edici değil;ancak Yunanistan Ligi'nin bu sezon bizlere sunduğu heyecan,Yunanistan futbolunun gerçekten ilerlediğini gözler önüne serer gibi.

Avrupa liglerinde sezon sonları yaklaştıkça, takımlar ya bitime birkaç hafta kala şampiyonluklarını ilan ettiler (Chelsea, Bayern Münih gibi) yada çekişme iki takım arasında geçiyor ve biri oldukça şanslı gözüküyor.(Milan-Juventus çekişmesinde Juventus,Barcelona-R.Madrid çekişmesinde Barcelona gibi.)

Yunanistan Ligi'nde ise özellikle bu hafta heyecan üst seviyede. Şampiyonluk mücadelesi veren üç takım bulunuyor.Bunlar; AEK,Panathinaikos ve Olympiakos.Ülkedeki Panathinaikos-Olympiakos çekişmesini bilmeyen yoktur zaten.Basketbolda bu sezon darmadağan olan Olympiakos,en azından futbolda Panathinaikos'u geride bırakmak istiyor.Sezon boyunca bir AEK,bir Olympiakos,bir Panathinaikos lider oldu.

Olympiakos daha başarılı bir sezon geçiriyordu ancak sahasının iki maç için kapatılması ve üç puanın silinmesi gibi olaylar,onlara büyük bir darbe oldu.Bundan AEK ve Panathinaikos iyi yararlandı.28.haftaya Panathinaikos 59 puanla lider girmişti. 2.sırada AEK vardı ve puanı 58di,3.sıradaki Olympiakos'un ise puanı 56ydı.Ama 28.haftada işler değişti.AEK kendi evinde Ionikos karşısında 87.dakikada gelen golle yıkıldı: 0-1.Panathinaikos ise PAOK deplasmanında 1-1’lik sonuçla iki puan bıraktı,ligin gol kralı Konstantinou takımını bu kez zafere ulaştıramadı ve Olympiakos Kerkyra'yı deplasmanını 3-1 geçerek haftanın en karlı takımı oldu.

Önümüzdeki hafta Panathinaikos AEK'yı ağırlayacak ve Olympiakos Panionios'u konuk edecek.29.hafta da tıpkı bu hafta gibi, Olympiakos için karlı geçebilir. Panathinaikos-AEK maçından çıkacak bir beraberlik belki de Olympiakos'u lider yapacak.Yazımın başında da belirttiğim gibi şu anda Avrupa'da üç takımın şampiyonluk iddasının bulunduğu hiçbir lig yok.Komşudaki lig mücadelesine yürekler dayanmıyor.Malesef Türkiye'de uzun zamandır böylesine bir lig mücadelesi yok.Umarım önümüzdeki senelerde Yunanistan Ligi'nin heyecanı bizim ligimize de taşınır.

NOT: Portekiz liginde son iki haftaya girilirken, Benfica ve Sporting Lisbon puanları eşit olarak bir ve ikinci sırayı paylaşıyorlar.Braga dört ve Porto üç puan gerisinde bu takımların ve şampiyonluk şansları matematiksel olarak var.Ancak bu haftaki Benfica-Lisbon derbisinde kazanan şampiyonluğu garantileyecek.Beraberlikte bu iki takımdan biri gene şampiyon olacak diye düşünüyorum.Dolasıyla Avrupa’da üç takımın şampiyonluk mücadelesi verdiği başka bir lig yok derken bu aslında kendi yorumumdu.Tabi olaya matematiksel olarak bakarsak Portekiz liginde şampiyonluk kovalayan dört takım var.Portekiz ligini takip edenler yanlış anlamasın...

Hiç yorum yok: