İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

23.06.2005

Bundesliga'da Transfer Bombası

Arkadaşlar yaz geldi, ligler bitti falan ama yine de futbolu seven adam futboldan kopamaz ki… Yok Konfederasyon Kupası, yok Dünya Gençler Şampiyonası… Ama bir olay var ki ondan hiç sıkılmıyor insan her gün izliyor heyecanla. O da transfer hareketleri. Dedikodularla ortalık ısınıyor sonra yalan oluyor bütün rüyalar, yeni rüyalar ortaya atılıyor ve sonunda bir rüya gerçek olana kadar. Almanya’da dedikodular doğal olarak asparagas memleketi İtalya kadar değil. Ya da aktif kulüp sayısının en çok olduğu İngiltere veya Real Madrid’in mekanı İspanya kadar. Daha çok aldım verdim ben seni yendim tarzı bir olay var. Sanki 5 günde bitti transferler. Hareketli takımlara tek tek bakalım.

Schalke04: Transfer borsasının en hareketli takımı, sezon arasında kontratı biten Fabien Ernst ile anlaşmıştı zaten. Schalke daha çok Stuttgart ve Werder’den almayı seviyor. Geçen sene Ailton’u bu sene de Ernst’i aldılar Bremen’den. İyi bir katkı orta sahaya. Esas bomba bu sene Bordon’un takipçisi Kuranyi ile patladı. 7 milyon avroya patladı bu transfer ama bence iyi ettiler. 4 milyon avrosunu zaten Hanke’yi Wolfsburg’a satarak kazandılar. Bence Sand ve Ailton yaşlı isimler ve Schalke onları elden çıkarıp Hanke-Kuranyi-Asamoah 3’lüsü ile devam etse daha iyi ederdi. Konfederasyon Kupası’na bakarsak da Almanya’nın forvet hattı bu üçlü artı Podolski zaten. Genç bir üçlü olurdu ve hepsinin milli takımda da birlikte oynuyor olması yakın zamanda çok uyumlu bir forvet hattı oluştururdu. Onun dışında düşen Freiburg’un kalburüstü oyuncularından Bajramovic’le anlaştılar. Bunlarda da bir hücum oyuncusu kalabalığı var gibi. Sven Kmetsch futbolu bırakırken, Hanke Wolfsburg’a, Kamphuis de Gladbach’a gidiyor. Hamit’in seneye iyice sağ beke oturmasını bekleyebiliriz yani. Almanya U20 takımının kaptanı Delura’yı da Hannover’e kiraladılar. İzlediğim kadarıyla iyi bir forvet oyuncusu. Biraz piştikten sonra Sand ve Ailton’u aratmayacak bir forvet hattını oluşturacaklardan biri o da. Volkan Ünlü de bildiğiniz gibi Beşiktaş’a geldi.

HamburgSV: Van der Vaart transferiyle bir kere dikkatleri üzerlerine çektiler. İyi bir takipçilik sonucu bu kadar az bir paraya anlaşmış olmalılar. İyi zamanı kolladılar gibi geldi bana çünkü geçen senelerde çok daha büyük paraların bahsi geçiyordu bu adam için. Onun dışında River Plate’den ortasaha oyuncusu Ledesma HSV’ye geri döndü. Geri dönen kiralıklardan biri de Mallorca’dan Romeo. O da iyi bir forvet oyuncusu denebilir. Bir başka “pişip geldim” de kardeş Hleb. Stuttgart’dakinin biraz altında eziliyor ama o da yetenekli bir oyuncu. Grasshopers’da bir sezon ona yaramıştır. Çok büyük bir kayıpları yok, zaten HSV ekonomik olarak da çıkışta bir takım. Ortalama seyirci hasılatı da en yüksek takımlardan biri zaten. Hamburg’un da Almanya’nın zengin şehirlerinden biri olduğunu düşünürsek pek adam satmayacaklar daha da alacaklar gibi bir fikre varabiliriz. Adı geçenler arasında Spurs’den Atouba var.

Vfb Stuttgart: Sezonlar bittikten kısa bir süre sonra 3 yeni transferini açıklayıp transfer sezonunu kapattık açıklamasını yaptılar. Ancak Kuranyi’nin gitmesi herhalde yeni bir arayışı getirir. Kuranyi kadar iyi olmasa da o kadar sevilmese de Szabics’i de yeni takım Köln’e sattılar. 3 ana transferleri, Leverkusen’den Bierofka, Aston Villa’dan Hitzlsperger ve Werder Bremen’den Magnin. Toplam tutarları 500,000 avro. Stuttgart çok zengin bir kulüp değil ve yıldızları satıp yerlerini daha ucuzlaryla doldurmaya çalışıyorlar. Bu yoklukta başarılı bir takımlar. Tabi transferler bir yana Stuttgart esas bombayı teknik direktör değişikliğiyle patlattı. Benfica’yı şampiyon yapan Trappattoni bu sene Stuttgart’ı çalıştıracak. Lahm, Kuranyi, Vranjes, Szabics yok seneye. Belki Hleb de gidecek, Arsenal’in ilgilendiği söyleniyor. Birilerini-özellikle forvet mevkiine- almaları gerek. İsmi geçen isim ise gol kralı Marek Mintal. Trappattoni hırslı olması ile bilinir ve bence bu transfer politikası ile pek rahat etmez. Ben Stuttgart’ın önümüzdeki 2 ayda daha hareketli olmasını bekliyorum.

Bayern: Şampiyon ve Almanya’nın en zengini olma ünvanları ile ben Bayern’den birkaç bomba bekliyorum. Şu ana kadar pek bir şey yok. Ali Karimi geldi Hasemian gitti. Bakalım Ali Daei ne zaman tutacak. Esas transfer ise Werder Bremen’den Ismael. Frings+3M avro bu transferin bedeli. Bence Lucio ile tamamlayıcı olurlar. Ismael ise duygusal bir mektupla veda etmiş Bremen taraftarına. Frings ise sorunlu bir Bayern macerasına son verdi. Lahm kiradan büyük umutlarla geri geldi ama sakatlandı. Bunun üzerine Lizarazu ile bir seneliğine daha anlaştılar. Kovac, Linke, Zickler, Kuffour gibi tanıdık yüzler oraya buraya dağıldı. Bir revizyon var denebilir. Magath kendi takımını kuruyor ve Hitzfeld ekibi tarih oluyor. Gitti gidecek denen Ze Roberto’nun ise kesinlikle kaldığını ardarda yaptıkları birkaç açıklamayla belirttiler.

Bremen: Şu ana kadar ligin distribütörü görevindeler. Ver babam ver nereye kadar diye bir soru aklıma gelmiyor değil? Seneye de şampiyonlar ligi var. Umarım bu dağıtıcılık başarılı bir revizyonun habercisidir. Eğer sadece kayıp ise kötü. Ernst Schalke’ye, Ismael Bayern’e gitti. Bunların pek istenilmediği aşikar. Gustavo Nery, Lizstes, Magnin, Stalteri hep ayrıldılar. Gelenler arasında ise Frings bence doğru bir tercih. Vranjes ile Ernst’i kapatmaya çalıştılar. Schulz ve Borowski’nin de varlığı ile Ernst’i özlemezler pek ama Ismael için aynı şeyleri söyleyemem. Nery, Ismael, Magnin ve Stalteri ile defansları zarar gördü. Belki Frings’i sağ bekte kullanabilir. Bielefeld’den gelen Owomoyela’nın performansına bağlı tabi. Nijerya asıllı sağ kanat oyuncusu bu seneki performansıyla şu an Klinsmann’ın kadrosunda yer alıyor. Kaleye K’Slautern’den Tim Wiese geldi, benim beğendiğim bir kaleci. Defansa Danimarka’dan Andreasen’i getirdiler. Yaklaşık 2M avro vermişler ümit vadeden oyuncuya. Bakalım Werder defansının akıbeti nolacak.

Dortmund bir yenileşmeye giriyor. U17 takımımızın yıldızı Nuri de seneye A takım kadrosunda olacak. Rosicky’nin satılması da gündemde. Metzelder dahil birçok oyuncu kulüpten dışarı doğru yol aldı. Bielefeld’de çok iyi bir sezon geçiren Buckley iyi bir transfer. Bielefeld ise Buckley’nin yerini Sibusiso Zuma ile doldurdu. 2000-2002 arasında ismini sıkça duyduğumuz Güney Afrikalı’yı birkaç değişik yerde izledim. Beni etkileyen bir oyuncudur. Zaten Güney Afrikalı oyunculara ayrı bir sempatim vardır. Seneye Bielefeld maçlarını ayrı bir gözle izleyeceğim. Köln, birçok takımın rotasyon oyuncularını yarım milyon avro civarı paralara takımına kattı. En önemlisi bence Szabics. İyi bir forvet olduğuna inanıyorum. Tabi Köln’ün gelişi Bundesliga için önemli bir transfer oldu. Seneye gözler Lukas Podolski’de olacak. Konfederasyon kupasında izliyoruz şu an sarı saçlarıyla. Bence bu solaktan daha çok bahsedeceğiz.

Wolfsburg’da Gerets’in yerini Holger Fach ile doldurdular. Fach sezona Gladbach ile başlamış ancak daha sonra görevinden ayrılmıştı!!. En önemli transferleri de Hanke. İyi bir sezonun ardından Brdaric’i 1.8M avroya Hannover’e sattılar. D’Alessandro’nun kalacağı kesin gibi. Ancak Petrov konusunda Atl.Madrid ısrarlı. Hannover96 da iyi bir sezon ardından transferde hareketli. Bu sezon forvette pek elle tutulacak bir adamları yoktu zaten iyi savunmlarıyla başarılı oldular. Ama Hashemian ve Brdaric’i transfer ettiler. Delura’yı da Schalke’den kiraladılar. Guzman’ı Deportivo’ya kaptırdılar bedavaya bu onlara biraz koymuştur. Orta sahaya ise Mainz’den Hanno Balitsch’i aldılar. Potansiyeline bir türlü ulaşamadığı söylenir Balitsch’in ama görüceğiz.

Bence Bundesliga daha çok transfere gebe. Bayern, Bremen, Stuttgart, Köln, Berlin, Wolfsburg, Dortmund ve Frankfurt atılım beklediğim kulüpler. Bakıp görüceğiz. Yapılan transferlerin bence en önemli özelliği Bundesliga dışına pek öyle büyük bir oyuncu gitmedi. Yalnız Van der Vaart ve Hitzlsperger diğer liglerden Bundesliga’ya katılan önemli oyuncular. Ben bu tip transferlerin artmasıyla Bundesliga’nın kalitesini yukarı çekeceğini düşünüyorum. Hleb’in Arsenal’a transferi de umarım gerçekleşmez.

Hiç yorum yok: