İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

18.10.2005

Artmedia

Avrupa futbolunu ilk sarsması evlerinde Celtic’e karşı aldıkları 5-0’lık galibiyetle oldu Artmedia’nın. Daha sonra deplasmanda aldıkları 4-0’lık yenilgi onların 3. ön eleme turuna kalmalarına yetti. Ardından Partizan karşısında oynanan iki 0-0’lık maçından ardınan penaltılarla Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmayı başardı Artmedia Petralzka, ve böylece Liverpool’u saymazsak birinci önelemeden gelip gruplara kalmayı başaran Şampiyonlar Ligi tarihindeki ilk takım oldular.



Bu Slovak futbol tarihinde 2. defa gerçekleşiyor. Daha önce FC Kosice de 1997/98 yılında Şampiyonlar Ligi’ne katılma başarısı göstermişti ancak tek bir puan bile alamadan elenmişlerdi. Bundan sonrasında Kosice’nin çöküşü gerçekleşti. Kosice takımının en büyük yatırımcısı olan çelik üreticisi Alexander Rezes 2002 yılında vefat edince takım İstanbulspor’un yaşadıklarının bir benzerini yaşadı ve iflas etti.



Artmedia başkanı Kaspar’ın yaptığı açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla FC Kosice’den ders almışa benziyorlar. Kaspar Şampiyonlar Ligi’nden gelecek parayla yatırım yapacaklarını ve altyapılarını geliştereceklerini söylüyor. Bunun yanında Artmedia’yı bekleyen ek gelir kaynakları da var. Örneğin Artmedia’nın 5000 kişilik stadı UEFA kriterlerini karşılamıyor ve bunun sonucunda maçlarını 30.000 kişilik Tehelne Pole stadında oynayacaklar ve stadın tamamen dolacağını tahmin etmek için fazla düşünmeye gerek yok sanırım.



Artmedia ilk maçında evinde Inter ile karşılaştı ve tahmin edilenden çok daha iyi oynadılar. Gerçi bunda Inter’in maçın hemen başında bulduğu golle beraber maçı rölantiye almasının etkisi vardı. Ancak 2 hafta sonra Slovak ekibi bir kez daha Avrupa futbol kamuoyunun dikkatini çekmeye başardı ve Porto deplasmanında 2-0 geriden gelip maçı 3-2 kazanmayı becerdi. Gerçi bu kez de şans Artmedia’nın fazlasıyla yanındaydı. Çektikleri 4 şutun üçü kaleyi buldu ve hepsi gol oldu. Porto %65’lik topla oynama yüzdesi ile maçı domine eden taraftı ancak çerçeveyi bulan 12 şutun sadece ikisinde golü bulabildiler.



Takımın bu maçtaki ikinci golünü atan Jan Kozak zaten Batı Avrupa takımları tarafından yakından takip ediliyor. 25 yaşındaki AM RC oyunucus 2002 yılında Slavia Prague’dan gelmişti. Takımın bir diğer önemli oyuncusu ise bu yıl Inter Bratislava’dan gelen Slovak U21 Juraj Halenar. Halenar Celtic ile oynanan ilk maçta hat-trick yapmıştı.



Bundan sonra Artmedia, Rangers ile karşılaşacak. Zaten şimdiye kadar yeteri kadar Avrupa futbolunu yeteri kadar şaşırttılar, daha fazlasını yapabilecekler mi göreceğiz.



Arsenal ve Man. Utd.



İngiltere Ligi’nin yeteri kadar yıpratıcı olması sebebiyle İngiliz takımlarının Şampiyonlar Ligi’nde kendi potansiyellerini yansıtamadığı ve çok yüksek başarılara ulaşamadığı bilinir. Ya ancak Chelsea gibi çok kaliteli kadron olacak ya da Liverpool gibi ligi fazla umursamadan doğrudan Şampiyonlar Ligine yöneleceksin. Örneğin Arsenal namağlup olduğu sezonda bile Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finalden öteye gidememişti. Yine aynı şekilde Manchester United da 1999 efsanevi şampiyonluk sonrasında sadece bir kez yarı final görebildi. Ancak bu yıl hem Arsenal hem de M.United görece olarak çok kolay kuralar çektiler. Ajax- Sparta Prag- Thun üçlemesi belki de gelebilecek en rahat kuraydı. Keza Villareal- Benfica- Lille üçlüsü de öyle.



Diğer gruplara baktığımızda da çok göze batan bir sürpriz yok zaten. Favoriler maçlarını kazanmayı bilmişler ve gruplarda üst sıralarda yer alıyorlar.

Hiç yorum yok: