İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

9.10.2005

Dünya Kupası Elemelerinde Son Perde

Cumartesi günü biz Türkler için sübjektif olarak konuya bakarsak elbette Danimarka – Yunanistan maçkı gecenin en önemli maçıydı. Ancak daha tarafsız bir gözle tüm elemeleri göz önünen alırsak Afrika elemeleri şüphesiz hem son maçlar olması sebebiyle hem de bu maçlarda alınan neticeler itibari ile gecenin en dikkat çeken maçlarına sahip oldu.

Hiçbir takımın son maçlara kadar katılmayı garantiliyemediği Afrika’da alınan sonuçlar neticesinde bir Afrika devriminden bahsedebiliriz. Son 10 – 15 yılda Afrika futbolu deyince akla gelen ilk ülkeler olan Kamerun, Nijerya, Güney Afrika ve Senegal’den hiçbiri Dünya Kupası’nda yer alamayacak.

Bunların yerine tarihlerinde ilk defa Dünya Kupası’na katılacak Angola, Fildişi Sahilleri, Togo ve Gana olacak. Bunlardan son üç tanesinin coğrafi olarak Afrika Burnu’na sırayla dizilmiş olmaları da ayrı bir nokta. Yalnız Eurosport’tan Kamerun – Mısır maçını izleyenler, 80. dakikada maç 1-1 olduktan sonra hakemin nasıl her kararını Kamerun lehine verdiğini, maçı hiç yoktan 5 dakika uzattığını bir şekilde Kamerun golü bulamayınca +95’te nasıl bir penaltı uydurduğunu, penaltı atılırken 7 kişinin ceza sahasının içinde bulunduğunu görmüştür. Ama olmayınca olmuyor işte.

Şimdi bu yeni takımlara bakınca kağıt üzerinde ilk göze çarpan takım Fildişi Sahilleri oluyor elbette. Didier Drogba, Aruna, Kalou gibi forvetlere sahipler. Ancak eğer bu adamların bir önceki maçlarını yani Kamerun maçını izlediyseniz Fildişi Sahilleri’nin çok dengesiz oynadıklarını görmüşsünüzdür. Yani sistemi ve belli bir futbol kültürü olan bir takımla eşleştiklerinde işleri çok zor olabilir. Ama günlerinde olurlarsa da başarı elde edebilirler. Diğer 4 takım için açıkçası hiçbir şey söyleyemeyeceğim. Ancak unutmamalı ki 2002 öncesinde de Senegal hakkında fazla bir bilgimiz yoktu ve çeyrek final oynamışlardı.

Afrika’dan çıkan son takım ise Tunus oldu. Bir buçuk sene öncesinin Afrika Kupası finalinde karşılaşan Tunus ve Fas yine final niteliğinde bir maçta 2-2 berabere kaldılar ve bu sonuçla Tunus Afrika’yı Almanya’da temsil edecek 5. takım oldu.

Asya kıtasının 5.’sini belirleyecek eleme maçının ilki bildiğiniz gibi akıl almaz hakem ve kural hatası yüzünden tekrarlandı ve çok ilginç bir şekilde maça atanan hakem farklı bir konfederasyondan, UEFA’dan oldu. İsviçreli hakemin yönettiği maçta Özbekistan ile Bahreyn 1-1 berabere kaldı.

Kuzey Amerika’da Almanya biletini cebine koyan 3. takım Kosta Rika oldu. Bu arada Meksika onca eksiğine rağmen Guetemala karşısında çok sağlam top oynadılar ve 5 – 2 kazandılar. Konfederasyon kupasındaki başarıları bence tesadüf olmayacaktır ve bu takımın çeyrek finalden önce elenmesi sürpriz olur bence.

Şimdilik elemelerden bu kadar. Avrupa ve Güney Amerika’da Çarşamba günkü maçlardan sonra gelecek.

Hiç yorum yok: