İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

4.09.2006

Portekiz Ligi: Genel Bakış

Ve son olarak Portekiz Ligi ile Avrupa’da sezonun açılmayan lig kalmadı. Her Avrupa Ligi’nde şampiyonluk hedefi, Uefa, kümede kalma rekabeti verecek takımlar hedefleri ile sezonu açtılar. Peki Portekiz’de durum nedir? Kimler şampiyonluk için yarışacak, kimler ligde kalacak Uefa’ya ŞL’ye kimler gidecek? Elimden geldiğince Portekiz Ligi’ni değerlendirmeye çalışacağım. Aşağıda tüm takımların transfer listesi yer alacak ancak önce takımları değerlendirmeye çalışalım. Önce şampiyonluk adayları:

Şampiyonluk Yarışı:

Yine her zamanki gibi şampiyonluk için 3 takım var. Üç büyükler Porto, Benfica ve S.Lizbon.

Porto geçen sezonun şampiyonu ve tabiî ki bu senenin de en büyük şampiyonluk adayı. Geçen sezonki kadrosunu büyük ölçüde koruyan Porto’nun en önemli transferi Cruzeiro’dan aldıkları Adriona. Ancak lige başlamadan Co Adriense’nin istifa etmesi herkeste soru işaretleri bıraktı. Co Adriense’nin yerine Braga’nın 3 sezondur üst sıralarda yer almasını sağlayan başarılı hocası Jesualdo FErreira’yı getirdiler. Ancak ani gelişen bu değişiklik takımın uyumu, sistemin oturması açısından takımın bir süre istenen futbolu sahaya yansıtamamasını sağlayabilir. Buda diğer takımları ilk haftalarda ön sıralara taşıyabilir. Bir diğer sorunda Ferreira’nın ŞL tecrübesi olmaması ki Porto’nun bu seneki ilk hedefi geçen sene gölgesinde kaldıkları Benfica’yı ŞL’de geçmekti.

Gelelim S.Lizbon’a. Bu senenin en güçlü ve beklenilen şampiyon adayılar. Takımda düzenli oynayan Sa Pinto, Pinilla ve Deivid dışında kayıpları yok. Strasbourg’dan bir süre Beşiktaş’ın da peşinden koştuğu Fernarud ile Reggina’dan Carlos Paredes’i getirdiler. Bu sene dikkatle izlenmeliler.

Benfica: Geçen yılki kadrosunu koruyup üstüne Rui Costa Fonseca Kotsouronis gibi transferler yapan takım en çok PSV’ye giden Koeman’ı arayacak. Yerine Portekizli Fernando Santos’u takımın başına getirdiler. Kadronun uyumu ve lider özellikli Rui Costa ile ilk haftaları rahat geçeceklerini düşünüyorum. ŞL’de ise yine yeni transferlerin tecrübesi ve geçen seneki başarıya güveniyorlar ama yeni hocanın tecrübe eksiği ve takımla sürekli oynaması ŞL için soru işareti oluşturuyor. Takımın düzenini ve iskeletini ŞL’ye kadar toparlayamazsa Benfica serüveni çabuk bitebilir.

UEFA Yarışı:

UEFA’ya 4 ve 5. sıralardaki takımlarla kupa şampiyonu katılacak. Bunun içinde yine her zamanki gibi Braga ve Boavista en güçlü adaylar. Hatta sürpriz yapıp ŞL savaşı içerisinde yer almak istiyorlar. Ancak kadro yapıları ŞL savaşı için yeterli değil. Boavista’nın en büyük handikapı Braga’dan alıp takımın başına getirdikleri Ferreira’nın aniden Porto’nun başına geçmesi. Şu anda takımın başında 2.antrenör Pedro Banny bulunuyor. Zelijka Petroviç ile anlaşıldığı yolunda söylentiler var ama daha açıklanmadı. Boavista’nın geçen seneki en büyük sorunu gol yollarındaydı. Bunu için A. Wien’den Linz ve Pogon’dan kiralık olarak Grazelek’i getirdiler. Eğer bu iki oyuncu gol yollarındaki sıkıntıyı çözerlerse sadece lige konsantre olacak Boavista ligin sürpriz adaylarından biri olur.

Ve Diğerleri:Lig bildiğiniz gibi bu sene 16 takımla oynanacak ve ligden iki takım düşecek. Bunu için ilk aday geçen sene 2.ligden çıkan Aves olarak gösteriliyor. Ligin en zayıf takımı. Bunu dışında Beira-Mar, Paços, Estrela, U .Leira ACademica gib takımlar ligden düşmemek için savaşacaklar. Bunlara mali kriz yaşayan Setubal’de eklenebilir. Geçen senenin sürprizi Nacional yine aynı sürpriz için uğraşacak. Orta sıralar için ve büyüklerin dikkat etmesi gereken takımlar ise Naval, Belenenses, Maritimo ve Gil Vicente. Özellikle Gil Vicente üç büyüklerden aldığı tecrübeli oyuncularla başaltı takım olmak isteğini arttıran bir takım. Uyum sorunun çabuk atlatırlarsa ve gol yollarında geöen seneki sıkıntıları yaşamazlarsa bu sene çok can yakabilirler.

Transferler:

Porto

Gelenler: Adriano (Cruzeiro), João Paulo (Leiria),Diogo Valente (Boavista),Vieirinha (youth),Ezequias (academica),Sektioui (AZ Alkmaar)

Gidenler: Diego (Werder Bremen), Pedro Ribeiro (Gil Vicente),Sergio Organista (Pontevedra),Vitor Alves (Marítimo),Hugo Almeida (Werder Bremen, kiralık),Fatih Sonkaya (Académica, kiralık) Benny McCarthy

(Blackburn)

S.Lizbon

Gelenler: Ronny (Corinthians),Yannick (Corinthians), Abel (Braga),Pontus Farnerud (Strasbourg),Carlos Paredes (Reggina),Moises (Cruzeiro)

Gidenler: Mario Sergio (Naval),Paito (Mallorca),Sá Pinto (futbolu bıraktı),Hugo (Setubal),Hugo Machado (Apollon),Pinilla (Hearts, kiralık)

Benfica

Gelenler: Rui Costa (Milan),Marcel (Academica),Manu (Est.Amadora),Diego (Flamengo),Coimbra (youth),Katsouranis (AEK Athens),Miccoli (Juventus kiralık),Paulo Jorge (Boavista)
Gidenler: Paulo Almeida (Corinthians),Geovanni (Cruzeiro),Azer Karadas (Brann),Ronald Garcia (Aris Salonika),João Vilela (Gil Vicente),Manuel Curto (Estrela da Amadora),Laurent Robert (Levante),João Pereira (Gil Vicente)

Braga

Gelenler: Ricardo Chaves (Setubal),Joao Pinto (Boavista),Ze Carlos (Marítimo),Dani Mallo (Deportivo)

Gidenler: Henrique (Guimarães),Delibasic (Chongqing Qiisha),Baha (Creteil),Edinho (Gil Vicente),Marco (Belenenses)

Boavista

Gelenler: Rolando Linz (Austra Vienna),Peter Jehle (Grasshopers),Kazmierczak (Pogon),Mario Silva (Cadiz),Marquinho (Madureira),Nuno Pinto (genç takım),Bessa (Naval),Rafal Grzelak (Pogon, kiralık),Ricardo Sousa (Haonnover, kiralık),Daniel (Beira-Mar),Tambussi (Dorados)

Gidenler: Joao Pinto (Braga),Areias (St. Liege),Diogo Valente (Porto),Manuel José (Cluj),Paulo Jorge (Benfica),Cadu (cluj)

Maritimo

Gelenler: Gregory (Gil Vicente),Zé Gomes (Rio Ave),Neca (Guimaraes),Fabio Santos (ADAP),Moukouri (Cherbourg),Andre Barreto (Wisla),Milton do ó (Fluminense),Vitor Alves (Porto),Martin Prest (Noresa),Collins Mbesuma (Portsmouth, kiralık),Marcelo Lipatin (Grêmio)

Gidenler: Mitchell (Al Nasr),Zé Carlos (Braga),Nuno Morais (Chelsea),Caico (Coritiba),Demir Pekic (Maribor),Miklos Gáal (Hajduk Split)

Setubal

Gelenler: Joao paulo (Madalena),Hugo (Sporting),Emile Mbamba (Maccabi Tel Aviv),Cesar La paglia (Tenerife)

Gidenler: Pedro Oliveira (Cluj),Sougou (Leiria),Ricardo Chaves (Braga),Lacombe (Ajaccio),Fabio (Guimarães),Rubinho (Genoa)

Nacional

Gelenler: Luciano (Academica),Cássio (Chaves),José Vítor(Machico),Rafael Bracalli (Paulista),Adriano (Cabofriense)
Gidenler: Nuno Viveiros (Skoda Xanthi),Hilário (Chelsea),Marcelo Costa (Palmeiras)

Gil Vicente

Gelenler: Pedro Ribeiro (Porto),Simão Coutinho (Sporting),João Vilela (Benfica),Edinho (Braga),João Pereira (Benfica)

Gidenler: Gregory (Marítimo),Marcos António (Leiria)

Leira

Gelenler: Sougou (Setúbal),Serge N'gal (Brèst),Valdomiro (Palmeiras)
Gidenler: João Paulo (Porto),Maciel (Braga),Favio Felicio (Zaragoza)

Academica

Gelenler: Medeiros (Guimaraes),Douglas (Coritiba),Litos (Malaga),Alexandre (Corinthians Alagoano),Nestor Alvarez (Tolima),Lino (Juventude),Raul Estevez (Boca Juniors, kiralık),Fatih Sonkaya (Porto, kiralık),Fabiano Cabral (Paysandu)
Gidenler: Marcel (Benfica),Zé Castro (At. Madrid),Luciano (Nacional),Hugo Alcantara (Legia),Ezequias (Porto),Joeano (Beitar Jerusalem)

Estrele Amadora

Gelenler: Sandro (Tourizense),Manuel Curto (Benfica),Edson Sousa (Zamalek),Moses (Olhanense),Rui Duarte (Estoril)

Gidenler: Semedo (Cluj), Igor Souza (Estoril),Paulo César (Esportivo Bento Pessoa)

Naval

Gelenler: Mario Sergio (Sporting),Orestes (Santa Clara),Pimenta (Covilha)
Gidenler: Bessa (Boavista),Nélson Veiga (Omonia Nicosia)

Beira Mar

Gelenler: Jorge Vidigal (OLhanense),Vasco Matos (Olhanense),Bruno Sousa (Pampilhosa),Nuno Carvalheiro (Pampilhosa),Wegno (Chaves),Diogo Macedo (União Mato Grosso),Emerson (Maia),Diogo Cunha (Lixa),Ratinho (Paysandu),Jardel (Goiás),Andre Leao (Porto),Todor Angelov (CSKA Sofia)
Gidenler: Daniel (Boavista)

Paços

Gelenler: Antunes (Freamude),Coelho (Nelas),Dani (Vizela),Jean Carlos (S. João Araras)
Gidenler: Junior (Ergotelis),Bispo (Trofense),Alexandre (Olhanense)

Aves

Gelenler: Nené (Leiria-kiralık),Filipe Anunciação (Boavista),Anílton Junior (Corinthians Alagoano),Jocivalter (Portuguesa),Marcelo (Ovarense),Dill (Penafiel),Paulo,Musse (Juventus(BR)),Bruno Fernandes (Beroe)
Gidenler: Helder Neto (Trofense),Edu (Trofense)

Hiç yorum yok: