İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

14.09.2006

Temeli Atanın Hakkın Yemeyelim

Başarılı bir takımın en önemli etkenlerinden biri o takıma inanan bir antrenördür. Bu antrenör takımı kendi kurar oyuncularını kendi kurar ve o takımı başarıya ulaştırmak için kendini tamamen takımına verir. Eğer antrenör takımına güvenmezse oyuncularını motive edemez, oyunculara görevlerini anlatamaz. Lyon takımı beş yıl içinde yenilmez bir armada dönüştüyse bu takıma güven veren bu takımı kuran Paul Le Guen’ dir. Beş yıl önce takımın başına geçtiğinde elinde çok yaşlı veya çok yetenekli ama kendine güvensiz oyunculardan kurulu bir takım vardı. Şampiyon Nantes’ tan puan farkı yemiş takımın başına geçtikten sonra ilk iş olarak takımı gençleştirdi. Ardından nokta transferler yaptı. Oyuncuların kendine güvenlerini artırdı. Transfer yapmak için transfer yapmadı ve bugünkü Lyon’ un temellerini attı. Ardından gelen Houlier’ de Le Guen’ in temellerini rafa kaldırmadı bu temellerin üzerine koydu ve bugünkü Lyon ortaya çıktı.

Benim amacım Lyon- Real Madrid maçının maç analizini yapmaktı ancak Lyon takımını izledikten sonra Le Guen’ in hakkını yememek istedim. Maça gelirsek çok zevkli bir maç. Tam anlamıyla bir Şampiyonlar Ligi maçıydı. Bol alan daraltma rakibe rahat top kullanma imkanı vermemek için rakibi rahatsız etme. Sürekli temponun iyi ayarlanması.

Takımların sahaya dizilişlerini vermek gerekirse. Lyon, kalede Gregory Coupet, sağ bek Revelierre, sol bek Abidal, stoperler Cris ve İsviçreli Patrick Muller, sağ açık Sidney Govou, sol açık Malouda, ön liberolar Tiago ve Toulalan, forvet arkası Juninho ve forvet Fred. Real Madrid ise sağ bek Roma’ ya transferi konuşulan Cicinho, sol bek her zamanki gibi Roberto Carlos, stoperler hayatının en kötü maçını çıkaran Cannavaro ve Sergio Ramos, sağ açık Beckham, sol açık Raul, ön liberolar Diarra ve Emerson, forvetler Nistelrooy ve Cassano.

Maçta ilk 10 dakikaya kadar sadece tempo ve mücadele vardı. Hiç pozisyon yoktu. Ancak dakikalar 12’ yi gösterdiğinde Juninho’ nun orta sahadan sihirli ayaklarıyla attığı topta Cannavaro’ nun ıskaladığı topta Fred kalecinin açıldığını gördü ve Casillas’ ın üstünden çok güzel aşırdı ve takımını öne geçirdi. İkinci gole kadar Real Madrid oyunu Lyon’ un sahasına yıktı ama takım olarak çok yavan bir oyun sergilediler. Oyunlarında hiçbir yaratıcılık yoktu. Sadece yan pas ve şişirilen kanat ortaları. Lyon ise takım olarak Real Madrid bastırdığı dakikalarda topun arkasına çok iyi geçtiler. Alanı çok iyi daraltarak rakiplerine açık vermediler. Real Madrid’ te dikkatimi çeken bir başka bir nokta ise Avrupa’ nın her takımında gördüğümüzün aksine oyunu orta saha oyuncuları veya oyun kurucuların yerine sağ bek ve sol bek kuruyor. Bütün atakların başında top sağ bek Cicinho’ ya veya Carlos’ a gidiyor ve oyunu sadece ikisi kuruyor.

İlk yarının sonlarına doğru Lyon’ lu oyuncular buldukları pozisyonlarda becerikli olsalardı Real Madrid hezimete uğrayabilirdi. İkinci yarıda ise sıkıcı bir maç oldu . Capello’ nun yaptığı hiçbir değişiklik iş yaramadı ve Şampiyonlar Ligi’ ne mağlubiyetle başlamak zorunda kaldılar. Eğer Cannavora kendini toplamazsa Real Madrid her maçında puan kaybedebilir.

Herkese mutlu günler dilerim…

Hiç yorum yok: