İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

12.11.2007

Ders Verin

Kuralar çekildi. Evvela herkese hayırlı olsun. Tabii önce bize. Herkes yorum yapmaya başladı.Hocamız birkaç kanalda boy gösterdi hemen, klasik üslubuyla gruptaki şansımızı değerlendirdi. Şöyle bir göz gezdirdim insanların grubumuz hakkında ne düşündüğü konusunda bir fikir sahibi olabilmek için. Genel olarak herkes karamsar diyebilirim. Grupdan çıkabilecekler anılırken inşallahlar eksik olmuyor Türkiye’nin önünden. Bu konuda yorum yapacağım. Ama önce rakiplerimizi bir nebze olsun tanıyalım. Hoş, sitemiz sakinlerinin iyi kötü bildiği takımlar hepsi…

Çek Cumhuriyeti:

Namağlup bitirdikleri grup maçları sonunda katıldıkları Euro 2004’ün en beğenilen takımlarından biriydiler. Grup maçlarında 3’te 3 yapıp bir üst tura çıktıklarında karşılarında Danimarka vardı.Onları da 3-0 gibi net bir skorla geçip yarı finalde antipatik şampiyon Yunanistan’a uzatmalarda 1-0 yenilip elendiklerinde (Gümüş gol) benim gibi bir çok kişi de üzülmüştü. Portekiz’le beraber gönüllerin şampiyonu ünvanını almışlardı. Takımın golcüsü Baros turnuvanın gol kralı olmuştu.2006 dünya kupasında ise şampiyon’un grubunda yer almışlar ve ilk turda kupaya veda etmişlerdi. Süper yıldızları Nedved de Millî takıma…

Eleme gruplarında D Grubunda yer aldılar. Daha kuralar çekilir çekilmez Almanya ile birlikte grubun favorisiydiler ve otoriteleri yanıltmadılar. Oynadıkları 12 maçın 9’unu kazandılar, 2 beraberlik aldılar ve yalnızca bir kez kaybettiler. O mağlubiyet de kendi sahalarında Almanya’yla oynadıkları maçta geldi: 1-2 Ama Almanya’da oynadıkları maçta rövanşı alıp hesabı gördüler: 3-0 Çek Cumhuriyeti Elemerin en az gol yiyen üç takımından biri. Yedikleri gol sayısı 5. (Diğerleri Hollanda ve Fransa) Eleme grubu maçlarındaki en golcü oyuncularıysa 6 gol kaydeden Çeklerin Hakan Şükür’ü Jan Koller*. 34 yaşındaki Monaco’lu futbolcu kariyerinin son kupasına formda geliyor. Onu 3’er golle Sionko ve Baros takip ediyorlar. Kaydettikleri 27 golü 12 farklı futbolcu kaydetmiş.

Kaleciler:

Çekler dünyanın en iyi 3 kalecisinden birine sahipler: Petr Cech(Chelsea)… Sağlam olduğunda alternatifsiz. Sakatlığında kaleyi Tecrübeli eldivenler Zitka(Anderlecht) ve ya Blazek(Nürnberg) koruyor.

Defans:

Çekler burada bol alternatife sahipler ve kalecileri de hesaba katıldığında “taş” gibiler. Newcastle’li Rozenhal, Grup maçlarının tamamında forma giyen iki oyuncudan biri. Yanında oynayan Ujfalusi(Fiorentina) ve Jankulovski (Milan) ile birlikte Çek savunmasının vazgeçilmezleri. Bu üçlüye bazen Pospech(Sp. Prag)bazen de Grygera(Juventus) ve Jiranek(Sp. Moskova) eşlik ediyor. Ujfalusi ve Jankulovski gibi tecrübeli ve yıllardır İtalya liginde forma giyen defans oyuncularıyla Çek cumhuriyeti savunması güven veriyor.Hücuma katkıları da üst düzeyde… Zaten elemelerde de bunu gösterdiler. Zapotocny(Udinese), Elemelerde forma giymese de Hübschman(Shakthar) Bu bölgenin diğer alternatifleri. Michal Kadlec(Miroslav Kadlec’in oğlu (Sp.Prag)) de bu bölge için adını sayabileceğimiz son isim.

Orta Saha:

Tomas Rosicky(Arsenal)… Çeklerin altın çocuğu Nedved’in millî takımı bırakmasından sonra artan sorumluluğun altından kalkmasını bildi. Takımın orta sahadaki beyni olan Rosicky’nin en büyük yardımcısıysa Plasil. Osasunalı oyuncu, grup maçlarının tamamında forma giyen bir diğer oyuncu… Grup süresince ülkesi adına en etkili oyunculardan biriydi. Millî takımımızın bu ikiliye çok dikkat etmesi gerekecek. Tecrübeli Galasek(Nürnberg) ilerlemiş yaşına rağmen Jan Polak(Anderlecht), Radoslav Kovac(Sp. Moskova) ve David Jarolim(Hamburg) le birlikte takımın orta sahadaki kozlarından… Libor Sionko(Kopenhag), Bu turnuvada sürpriz yapabilecek,dikkat edilmesi gereken bir isim . Oynadığı 5 grup maçında 3 gol atıp, 3 de asiste imza koydu. Slavia Prag’dan genç Daniel Pudil, Marek Matejovsky(Mleda Boleslav),Tomas Sivok(Udinese) bu bölgedeki diğer alternatifler.

Forvet:

Jan Koller, futbolunun son baharını yaşarken, yanında Baros(Lyon) gibi süratli bir isim.2.02’lik kule ve süratli bir partner kulağa yeterince ürkütücü geliyor. Elemelerde 6 gole imza atan Koller, 4 de asist yaptı. Baros ise 8 maçta forma giyip 3 gol kaydetti.Marek Kulic(Sp.Prag), David Lafata(A.Wien) ve Kanada’daki u20’nin yıldızlarından Martin Fenin bölgenin diğer alternatifleri.

Teknik Direktör Karel Brückner, 2002 senesinden beri takımın başında. Oturmuş bir sistem ve kadroya sahip teknik adam, 2004’e göre daha şanslı. Çünkü takımdan beklentiler bir önceki turnuvada olduğu kadar fazla değil. Ama, 2006 dünya kupasındaki hezimeti unutturmak isteyen Çeklerin, ekstra işlere ihtiyacı var. Bu da onların genlerinde fazlasıyla mevcut. Zaten kağıt üstünde de Portekizle beraber grubun favorisi olarak gösteriliyorlar. Euro 96’daki sürpriz çıkışlarını tekrarlamaları zor. Ama bu sefer böyle bir şey yaparlarsa, onlar için işler daha kolay. Çünkü artık ne gümüş gol var, ne de altın…

İsviçre:

İntikam davulları çalsın. Savaş boruları üflensin. Silahlar kuşanılsın. İsviçre maçı öncesi muhtemel başlıklar… Umarım böyle olmaz tabii ama İstanbul’da yaşanan olaylardan sonra İsviçre ile aynı gruba düştüğümüzde biraz çekindim. Elbette İstanbul’da yaşananların benzeri olacağından değil. Ama basının bu maçla ilgili atacağı başlıklar ve oyuncularımıza motivasyon için seçeceğimiz yöntem beni yine de şimdiden düşünmeye sevketti. Umarım bu sefer daha “modern ve profesyonel” yöntemler seçeriz. Ki artık ortaçağ çok gerilerde kaldı, futbolcularımız da savaşçı değil…Bu doğrultuda çekimlerden hemen sonra Kuhn,Terim ve Scolari dostluk mesajları verdiler. Umarız başladığı gibi devam eder.

Çikolata ülkesi bir önceki turnuvaya Rusya, İrlanda,Arnavutluk ve Gürcistan’ın da bulunduğu gruptan lider çıkarak katılmış, final grubunda (B Grubu) ise Fransa,İngiltere ve Hırvatistan’ın ardında 1 puanla son sırada yer almış ve yalnızca bir gol atabilmişlerdi. 2006 dünya kupasına ise olaylı(!) bir şekilde katılmışlar, Fransa,Togo ve Güney Koreli Gruptan lider olarak ikinci tura yükselmişler,0-0 biten maçın ardından penaltılarla 3-0 yenilerek, hiç gol yemeden kupaya veda etmişlerdi. İyi bir kadroları var. Jacob “Köbi” Kuhn, gerçek bir lider. –O zamanlar- tecrübesiz olan takımını Euro 2004’e götürdü. Ardından da Dünya Kupasına.Kupa performansı oldukça iyiydi bu “çok uluslu milli” takımın.Kendisi de 63 kez milli olan Kuhn, 2001’den beri takımın başında ve büyük ihtimalle bu onun son turnuvası olacak. Bu kez ev sahibi kontenjanından katıldıkları turnuvada taraftarlarının da desteğini alarak ev sahibi olmanın avantajını “sonuna kadar” kullanmak isteyeceklerdir.

Çeklerle açılış maçını yapacak olan ev sahibi, turnuva yaklaşırken, kendi evlerinde oynadığı son iki hazırlık maçında da 1-0’lık skorlarla yenildi. Önce Amerika’ya, sonra da Nijerya’ya. Oynadıkları son 10 hazırlık maçının beşini kaybettiler. Henüz istedikleri seviyede değiller. Turnuvaya kadar 6 aylık bir zamanları var, ve Köbi onlara gereken motivasyonu sağlayacaktır. Belki de biraz kavgaya ihtiyaçları vardır. Kim bilir?

Şu anda 40 gibi geniş bir oyuncu sayısına sahip olan takım, Nijerya maçından sonra açıklanan doğruysa, 27 kişiye düşürülecek. Yani iskelet yavaş yavaş belli olacak.

Kaleciler:

Fabio Coltorti(Santander), Pascal Zuberbühler(Neuchatel), Diego Begnalio(Nacional Madeira).36 yaşındaki Zuberbühler kaleyi dünya kupasında da koruyan isimdi. Tecrübesiyle diğer kalecilerin arasından sıyrılıyor. En büyük alternatifi Diego Begnalio.

Defans:

Arsenalli Senderos(şu anda sakat) ve Patrick Müller(Lyon) savunmanın göbeğini oluşturuyor. Bir diğer Arsenalli(Birmingham’da Kiralık) Johan Djorou, dünya kupasından sonra kendine daha çok yer bulmaya başladı. Özellikle Senderos ve Djorou fizik olarak çok iyiler ve genç yaşlarına rağmen premier lig’de kendilerine yer bulabilmiş isimler. Behrami (Lazio), Degen(Leverkusen),Spycher(Frankfurt) ve özellikle bizimle oynadıkları maçta sinirleri iyice geren Stuttgart’lı Magnin, savunmadaki kalburüstü isimler. von Bergen(Hertha), Grichting(Auxerre), Lichtsteiner(Lille) diğer alternatifler…

Orta Saha:

İsviçre orta sahası, dünyanın en çok uluslu orta sahasıdır herhalde. Cabanas(G’hoppers), Barnetta(Leverkusen),Gygax(Metz), Wicky(Sion), Gökhan İnler( Udinese) ve her ne kadar kulüp bazında başarısız transferler yapsa da Hakan Yakın(YoungBoys), gibi isimlerle İsviçre, çok dinamik ve yıpratıcı bir orta sahaya sahip. Genç yetenekler Ziegler(Sampdoria) Fernandes(M.City), Margariaz(Osasuna) ve Dzemaili(Bolton) takımda yer bulabilecek kalitede. Tecrübeli İsimler Huggel(Basel) ve Celestini(Getafe) bu bölgede Köbi’nin yaralanabileceği diğer isimler.

Forvet:

Sakatlığı sebebiyle son hazırlık maçlarında forma giyemeyen Frei(Dortmund), takımın hücumdaki en önemli ismi. Yokluğunda takım 4-4-1-1 gibi bir dizilişle sahaya çıktı. Marco Streller(Basel), Çek Jan Koller’in değişik versiyonu. 1.97’lik boyuyla savunmamız için önemli bir tehdit. İstanbul’daki maçta takımının 2. golünü atmıştı. Vonlanthen(A.Wien) takımın diğer gol umudu. Dünya Kupası tecrübesinin ardından bu ikinci büyük turnuvası olacak ve Vonlanthen sürprizlere açık bir isim olabilir. Nkufo(Twente),5 yıl sonra milli takıma tekrar merhaba dedi. Frei’ın yokluğunda Streller ve Vonlanthen’in alternatifi olarak tekrar kadroya çağırıldı. Degen(Basel), Lustrinelli(Luzern), ve Regazzoni(Young Boys) gibi isimlerse çok az şans bulabilen oyuncular…

İkinci bölümde Portekiz’i inceleyeceğiz. Ardından da grupta ne yapabiliriz sorusuna cevap arayacağız.

Hiç yorum yok: