İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

25.05.2008

Azzuri

Şampiyonlar Ligi finalini de geride bıraktıktan sonra artık yüzümüzü 15 gün sonra başlayacak Euro2008 finallerine çevirebiliriz. Takım incelemelerine İtalya ile başlıyorum. Diğer site yazarlarımızın da memnuniyetle karşılanır.



Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra İtalya oldukça zor sayılabilecek bir eleme grubundaydı. Dünya ikincisi Fransa, Dünya Kupası çeyrek finalisti Ukrayna ve yükselen değer İskoçya. Üstelik, dünyanın sayılı teknik direktörlerinden biri olarak addedilen Marcelo Lippi’nin yerine, zamanında ünlü bir oyuncu olan ancak uluslar arası alanda hiçbir teknik direktörlük tecrübesi bulunmayan Roberto Donadoni getirilmişti. Daha ilk eleme maçında Napoli’de Litvanya’dan bir puan zor kurtarılırken, kafalarda soru işareti biraz daha artmıştı.



Açıkçası böyle bir sahneyi İtalyanlar daha önceden yaşamışlardı. 1982’de Dünya şampiyonu olduktan sonra Euro84 elemelerinde berbat bir performans çıkarmış, 18 ay boyunca tek bir resmi maçta galip gelememiş grubu sondan 2. sırada tamamlamıştı.



Ancak tarih tekerrür etmedi ve İtalya elemelerin son on maçını 9 galibiyet ve bir beraberlik ile tamamlayarak bu zorlu grubu ilk sırada tamamladı.



Hepinizin bildiği gibi İtalya’nın şampiyonadaki grubu, turnuvanın en zor grubu. Fransa ile elemelerde de oynamışlardı ve bu maçlardan galibiyet çıkartamamışlardı.



Takıma baktığımızda Buffon zaten hiç şüphesiz dünyanın en iyi kalecilerinden biri. Takım kaptanı ve 2006 FIFA yılın futbolcusu Fabio Cannavaro defansın çekirdek adamı. Ancak bekler biraz problemli duruyor. Muhtamelen Grosso ve Zambrotta oynayacaklardır ve bu iki oyuncu da kulüplerinde çok da iyi bir sezon geçirmediler. Hatta Zambrotta’nın Barca’dan da ayrılacağı konuşuluyor. İkinci stoper Barzagli olmalı kanımca ancak ben Donadoni’nin Materazzi’yi oynatmasını bekliyorum. Böyle bir stoper ikilisi oldukça tecrübeli olur ancak aynı zamanda yaşlılar da. Hem Cannavaro hem Materazzi 34 oldular ve hızlı forvetlere karşı sorun yaşayabilirler.



Defansın önünde Pirlo ve Gattuso klasikleşmiştir kanımca. Bu iki oyuncunun yeteneklerini elbet sorgulamayacağım ancak Milan’ın bu seneki kötü performansı kafamı kurcalamıyor değil. Ancak bundan daha önemlisi, İtalya yıllardır Totti-merkezili bir orta saha olarak tanınıyordu. Her ne kadar Dünya Kupası’nda en iyi performansını sahaya yansıtmasa da, Roma kaptanı hiç yoktan pozisyon yaratabilen bir oyuncu. Totti’nin takım arkadaşı De Rossi onun yerini almaya çalışacak.



İleride hiç kuşkusuz ilk seçenek, Luca Toni. Almanya’da sezonu 36 golle kapatan Toni oldukça formda. Kanımca Raul ve Hakan Şükür ile beraber kadroya alınıp alınmayacağı en çok merak edilen oyuncu Del Pierro’dur. Donadoni, bu sezon Juventus’ta 21 gol atan Del Pierro’yu, Aragones gibi es geçmedi ve kadroya aldı.



Kadroya baktığımız zaman, İtalya’nın Euro2008 için oldukça ciddi bir aday olduğunu söyleyebiliriz. Ancak takım giderek yaşlanıyor. Bu saydığım kadrodaki oyuncuların çoğunluğu 30 yaşını aşmış durumda. İtalya’nın ne kadar zor bir grupta olduğunu düşünürsek, bu kadronun fiziksel yıpranmayla baş etmesi hiç kolay olmayacaktır. Kişisel olarak bu kadronun 2006 yılında tavan yaptığını düşünüyorum. Fransa’nın başına 2002’de geldiği gibi, İtalya da bu zorlu gruptan çıkamazsa şaşırmam.



Kaleci: Buffon, Amelia, De Sanctis
Defans: Barzagli, Cannavaro, Chiellini, Grosso, Materazzi, Panucci, Zambrotta.
Orta Saha: Ambrosini, Gattuso, Aquilani, Camoranesi, De Rossi, Perrotta, Montolivo, Pirlo
Forvet: Toni, Borriello, Del Piero, Di Natale, Quagliarella, Cassano.

Hiç yorum yok: