İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

29.08.2008

Fenerbahçe ve Şampiyonlar Ligi Kurası

Geçen sezon Türkiye'yi yıllar sonra ikinci kez Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde temsil eden Fenerbahçe bu sezon da iki ön eleme turundan sonra ülkemizi Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden tek takım olmaya hak kazandı.

İkinci önelemede MTK Budapeşte'yi, üçüncü önelemede de Partizan'ı eleyen takım kur'aya bu sezon üçüncü torbadan girdi. (Hatırlanacağı üzere, Fenerbahçe geçen sezon dördüncü torbadan kuraya girmiş ama önündeki torbalardan gelen CSKA Moskova ile PSV Eindhoven'ı geçerek grubu ikinci sırada bitirmeyi başarmıştı.)

Fenerbahçe üçüncü öneleme turunda Partizan gibi vasat bir takımla eşleşmesine rağmen, çok fazla zorlandı. İlk maçın ilk yarısında fark dörde kadar çıkabilecekken Partizan forvetleri sadece iki gol atabildi ve arkasından oyundan düşen Partizan iki gol yedi. İkinci maçta ise Fenerbahçe uzatmadan son saniyede kurtuldu ve gruplara atladı. Fenerbahçe'nin gruptaki rakipleri Arsenal, Porto ve Dinamo Kiev oldular. Takımları tek tek tanıyalım:

Fenerbahçe birinci torbadan Arsenal'i çekti. Bu torbada dört İngiliz takımı yer aldığı için yüzde elli ihtimalle bir İngiliz takımı eşleşilecekti ve yüzde yirmi beş ihtimalle de geçen sezon final oynayan Chelsea-Man Utd ikilisinden biri gelecekti. Bu (daha) kötü ihtimal gerçekleşmedi ve Fenerbahçe'ye her sezon kendini yenileyen Arsenal düştü. Avrupa kulüpler sıralamasında altıncı sırada bulunan Arsenal son üç sezondur Premier Lig'de yukarıda adını andığımız ikilinin arkasında kalsa da Avrupa'da sürekli başarılı oldu. 2000/2001'den beri her sezon Şampiyonlar Ligi grubundan çıkmayı başaran Arsenal 2006'da da kupayı finalde kaybetti.

Arsenal sezona -alıştığımız üzere- en önemli oyuncularından birkaçını kaybederek başladı. Hleb Barcelona'ya satıldı. Flamini Milan'a, Gilberto Panathinaikos'a, Lehmann Stuttgart'a gittiler. Senderos da son olarak Milan'a gönderildi. Takıma -yine alıştığımız üzere- geleceğin süperstar adayları transfer edildi. Marsilya'dan Samir Nasri, Cardiff'ten 1990 doğumlu Aaron Ramsey transfer edildiler. Son olarak da Man Utd'den Silvestre savunmaya katıldı. Bünyesinde Gallas, Eboue, Walcott, Sagna, Fabregas, van Persie, Adebayor gibi yıldızları barındıran ve hala sakat olan Rosicky ile Eduardo'ya da sahip olan Arsenal grubun kesin favorisi olarak gözüküyor.

İkinci torbadan çekilen Porto UEFA sıralamasında 24. sırada bulunuyor. Porto geçen sezon da Beşiktaş ile aynı grupta bulunmuştu ve o grubu lider olarak bitirmeyi başarmıştı. Porto Avrupa kupalarında son yıllarda çok başarılı bir ekip. 1999/2000 sezonundan beri Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'nda en az son onaltıya kalan takım bu süreçte bir Şampiyonlar Ligi, bir de UEFA Kupası kazanmayı başardı.

Porto geçen sezonu Portekiz Ligi şampiyonu olarak bitirmesine rağmen 2003/04 hakem skandalı nedeniyle UEFA tarafından Şampiyonlar Ligi'nden ihraç edilmişti ama bu karar tekrar görüşüldü ve Porto'nun lige katılması onaylandı. Porto geçen sezonki kadrosundan Paulo Assuncao'yu Atletico Madrid'e kaybetti, kanat oyuncularından sağdaki Bosingwa Chelsea'ye, soldaki Cech West Brom'a satıldı. Forvet Helder Postiga da Lisbon'un yolunu tuttu. Yeni sezonun en önemli transferi PSG'den Cris Rodriguez oldu. Arjantinli orta saha oyuncusu Tomas Costa ile sol bek Nelson Benitez geldiler ve orta sahaya bir Manager efsanesi Freddy Guarin transfer edildi. Kalede Avrupa'nın en iyi kalecilerinden Helton'u oynatan Porto hali hazırda Lucho Gonzales ve Ricardo Quaresma gibi üst seviye futbolculara sahip. Lisandro Lopez, Meireles, Tarık Sektioui de takımın diğer önemli isimleri.

Son torbadan ise bana göre dengeli bir kur'a çekildi ve Ukrayna'dan Dinamo Kiev ile eşleşildi. 2006/07 sezonunda üçüncü öneleme turunda Fenerbahçe ile eşleşen Dinamo Kiev rakibini 3-1 ve 2-2 ile elemeyi başarmıştı. Son üç sezondur Şampiyonlar Ligi gruplarına giren Dinamo Kiev 2000 yılından beri ise buradan ileri gitmeyi başaramamış durumda.

Ismael Bangoura, Roman Shatskikh ve Artem Milevskiy gibi önemli gol ayaklarına sahip olan Kiev'in orta sahasında ise Ayila Yussuf ve Oleg Husyev görev yapıyorlar. Grupta iddiası olacağını düşünmesem de Fenerbahçe-Porto ikilisinden kimin tur atlayacağını belirlemede önemli bir rol oynayacak gibime geliyor.

Son olarak Fenerbahçe'nin fikstürüne bakalım. İlk maç 17 Eylül'de Porto deplasmanında. Daha sonra iç sahada Dinamo Kiev ve Arsenal, dışarda Arsenal, içerde Porto ve son olarak da deplasmanda Dinamo Kiev ile karşılaşacak. Başarılar...

Hiç yorum yok: