İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

7.08.2013

Bu Adamlar Çıldırmış Olmalı

Konfederasyon kupası dışında futbolsuz geçen yaz sezonu, transfer hareketliliği namına oldukça canlıydı. Falcao’lar, Cavani’ler Fernandinho’lar 30 milyon € üstü paralara takım değiştirdiler. Üstelik daha da ses getirecek hareketler olacak gibi gözüküyor. Şampiyonlar Ligi’nde oynamak isteyen Suarez, United’da istenmeyen adam ilan edilen Rooney ve Real Madrid’in peşinde koştuğu Bale de takımlarına en geç bu hafta sonu yazılı transfer dilekçeleri sunacaklar. Özellikle Suarez, Rooney ve Bale transfer söylentileri hakkında söyleyecek bir iki sözüm var. İki ana nokta altında...


Halkla İlişkiler ve Yönetim Fiyaskoları

Suarez, Rooney ve Bale’nin en önemli ortak noktaları, üç oyuncunun da takımlarının pazarlama yüzleri oluşu. Liverpool teknik direktörü Rodgers, her fırsatta, takımı Suarez’in üzerine inşa ettiklerini, Uruguaylı forvetin takımın yüzü olacağını dile getirirdi. Her ne kadar geçtiğimiz sezon bayrağı Van Persie almış olsa da Manchester United’ın yeni forma tanıtımlarında, bilgisayar oyunu kapağı anlaşmalarında biraz da “vatan evladı” olduğundan Rooney yer alırdı. Nitekim Tottenham da daha 2 gün önce resmi Twitter sayfasındaki Bale ve Dempsey resimlerini Lennon ve Dembele resimleriyle değiştirdi (tabii burada Dempsey’in de takımdan ayrılmasının önemli rolü var). Eleştirilerimizi madde madde yapıp özetleyelim.

Suarez’le başlayacak olursak... Bugün the Guardian’da çıkan bir röportajda Suarez, resmen Liverpool’u İngiliz ve dünya kamuoyuna şikayet ederek kariyer hedefleri doğrultusunda Şampiyonlar Ligi’nde direkt oynayacak bir takıma (Arsenal ya da Real Madrid) gitmek istediğini belirtti. İşin komik yanı, Guardian köşe yazarlarından Daniel Taylor, bu röportaj sonrasında ayrı bir yazı yazarak, röportaj için ısrarcı olan tarafın gazeteleri değil, bizzat Suarez olduğunu anlatan ve sadakatsizliği ve sahadaki saçma sapan pragmatik hareketleriyle gündemden bir türlü düşmeyen oyuncuyu yerden yere vuran bir yazı yayımladı. Kulak ısırmadan ırkçı küfürlere kadar aldığı bütün cezalarda Liverpool camiası tarafından sonuna kadar desteklenen bir adamın bu tarz çirkin bir sadakatsizlikte bulunması düşündürücü olabileceği kadar normal de, çünkü oyuncu sonuçta bir profesyonel ve sözleşmesinde “Bu tarz davranamaz” vb. maddeler yer almıyor. Öte yandan asıl gaflet, Gerrard gibi bir efsanenin varlığında niye hala bu kişilikte bir sporcuyla takımı özdeşleştirme çabasına girişen yönetime aittir diye düşünüyorum. İşin bir de Arsenal boyutu var. İstatistiklerine ve oyununa kimsenin bir itirazı olamaz fakat sadakatsizliği ve düşük sporcu ahlakı tescillenmiş bir oyuncu için 40 milyon £’luk bir riske girmeyi de çok anlamıyorum. Çünkü aldığın şey yine aynı sadakatsizlik, aynı kişilik. Özetlemek gerekirse, oyuncu iyi de, kişilik bakımından bu kadar para ödeme riskine değmez sanki.

Rooney davasında, yeni teknik direktör Moyes’un Rooney’i takıma küstürmesinin mantığını biri bana gelsin açıklasın. Sezon öncesi hazırlık kampına çıkarken gazetecilere yok yere “Rooney, Van Persie’nin yedeği” demek neyin kafasıdır? Tamam, 4-4-1-1’den vazgeçmiyor, Rooney’den kurtulmak istiyor hatta belki 2 sezon öncesinin intikamını alıp (Rooney Real Madrid’e gitmek istediğini belirtip, sızlanıp 2 ay sonra maaşını ikiye katlamıştı) burun sürtmek, takıma disiplin mesajı vermek istiyor olabilirsin. Fakat bunu bütün dünyaya ilan edip de gül gibi forvetin fiyatını düşürmene ne gerek vardı? Çaresiz, United yönetimi de yeni gelen hocanın arkasında durmak için Rooney’i satmayacaklarını ve gerekirse sözleşmesini bitirene kadar yedeklerde süründürmekten çekinmeyeceklerini belirttiler de kardeşim, ne çekiyorsunuz anlamıyorum.

Bale hakkında konuşacak çok şey yok aslında. Tottenham’a fazla geldiğini herkes görüyor. Real’e gitmek istemesi doğal. Fakat Spurs yönetiminin 84 milyon £ gibi saçma sapan bir teklifi kabul etmeyip gereksiz yere oyuncunun şevkini ve moralini kırmasını anlamıyorum. Ha olur, daha yükseği de zayıf bi ihtimal de olsa gelebilir. Ama niye? Cristiano Ronaldo bile daha az paraya takım değiştirdi. İnsaf. Bence Messi de dahil olmak üzere hiçbir oyuncu o kadar para etmez, o parayla da yeni bi takım kurarsın. 


Finansal Fair Play Yalanı

Bütün bunlar olup biterken saçma sapan bonservis rakamları konuşulmaya başlandı. Ne Cavani 55, ne Higuain 30 küsür, ne Fernandinho 30 küsür, ne Negredo 20 küsür ne de Soldado 30 milyon € edecek oyuncular. Arsene baba çıkmış demiş geçen: “Bu kadar astronomik bonservislerin döndüğü bir piyasada UEFA’nın Finansal Fair Play takibine ne oldu?” diye... Altına imzamı atıyorum. Wenger de atıyor, ama bir yandan da Suarez’e 40.000.001 £’luk resmi teklif yapıyor, orası ayrı.

Hiç yorum yok: