İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

23.08.2005

Hollanda'da Yeni Sezon

Özlem bitiyor, yazın sıkıcılığı, sıradanlığı, heyecansızlığı son buluyor. Gerçekten de futbol sezonunun başlaması ile futbolseverlerin hayatına renk geldi. İngiltere, Türkiye, Almanya,Hollanda, Fransa ligleri başladı, yakın zamanda da İtalya, İspanya başlayacak. Şöyle baktığımızda, İngiltere'de ses getiren transferler var. Aynı şekilde Almanya'da, İtalya'da, hatta Türkiye'de takımlar büyük paralar harcayarak kadrolarını güçlendirdiler ve günümüz futbolunda söz sahibi olmak için büyük çaba harcadılar. Bunun yanında mütevazı Hollanda Ligi'nde bu tip büyük paralar harcanmadı ama takımlar yine kadrolarını güçlendirdi ve yerinde transferler yaptılar.

Önce Ajax'tan başlayalım. Geçen sezonun Mart ayında göreve gelen teknik direktör Danny Blind, takımı 15 puan arkadan getirip ikinci yapmıştı ve Şampiyonlar Ligi için, Ajax hak kazanmıştı. 3. Ön Eleme İlk Maçında Brondby ile oynayan jax iyi bir performans sergiledi ama 90. dakikada şanssız bir gol yiyerek maçı 2-2 berabere bitirdi. Milli takımda yeni gelen ve yorgun olan Heitinga, Sneijder ve Charisteas'ın forma giymediği maçta yeni transfer Rosenberg ve Babel golleri atan isimlerdi.

Şampiyonlar Ligi Ön Eleme'sini bir yana bırakalım, ve Ajax'ın transferlerine bir göz atalım. Öncelikle, duyulan bir transferden Juanfran'dan söz edelim. Geçtiğimiz senelerde defans hattında problemler yaşayan ve Maxwell'i sene başında satan Ajax, bu bölgeyi Beşiktaş'tan Juanfran'ı kiralayarak güçlendirdi. Heitinga, Çek Grygera, Fransız Escude, Tunuslu Trabelsi, Maduro ve Juanfran Ajax'ın defansını oluşturması beklenen isimler. Orta sahaya baktığımızda göze çarpan isimlerin başında Wesley Sneijder geliyor.

Onun dışında Steven Pienaat, Nigel de Jong da Ajax'ın orta sahasının güçlü isimleri. İleri uçta da 18 yaşındaki Ryan Babel ve İsveçli 22 yaşındaki Rosenberg ilerleyen senelerde yıldızı çok parlayacak isimler gibi duruyorlar. Tabiki Yunan Charisteas ve Hollandalı Boukhari de forvetteki diğer tehlikeli futbolcular.

Son şampiyon PSV'ye gelince. Geçen seneki kadrosunu çoğunlukla koruyan PSV orta sahaya takviyeler yaptı. CSKA Moskova'dan transfer edilen 22 yaşındaki Arjantinli Ferreyra ve Brugge'den alınan Simons transferin en önemli isimleri. Bu sene Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılacak olan PSV ayrıca Heerenveen'den Vayrynen'i, Ujpest'ten de Feher'i transfer ettiler. Transferlerin yanı sıra ligin ilk haftasında PSV, Eredivise'nin yeni takımı Heracles ile 1-1 berabere kaldı.

Geçen senenin süpriz takımı AZ Alkmaar ise tanıdık bir isimle anlaşma sağladı. Şota Arvalazde bu sene Alkmaar'da oynayacak ve Alkmaar'ın 3-0 kazandığı ligin ilk maçında 2 gol atarak iyi bir başlangıç yaptı. Van Gaal yönetimindeki AZ Alkmaar'ın bir diğer önemli transferi Williem II'den Mathijssen.

Sezon öncesi yapılan transferlerden bahsettikten sonra şöyle bir toparlamak gerekirse, Ajax'ın bu sene bir çıkış yapması beklenilebilir. Yıllardır sessiz sakin, başarısız sonuçlar alan Ajax, bu sene lige ve Şampiyonlar Ligi'ne ağırlığını koyabilir. Bir sonraki yazımda Ajax'ın alt yapısı, gençlerin nasıl yetiştirildiği ve hangi temel öğelere bağlı kalındığını anlatmaya çalışacağım. Malum, Cryuff, van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Kluivert gibi yıldızları yetiştiren bu anlayışı herkes merak ediyordur. Ayrıca 3-4 hafta geçsin, takımların formları yükselsin genel olarak bir değerlendirme daha yapacağım ve Feyenoord'dan bahsedeceğim. Şimdilik hepinize iyi haftalar, bol futbollu günler diliyorum.

Hiç yorum yok: