İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

23.08.2005

Sezon Preview - Porto Özel

Merhabalar,
Bir başka gece yarısında bu kez Portekiz Ligi yazısını yazmaya koyuldum…Gece yarısı yazı yazmak bence yazı kalitesini etkilese de,istikrar hayatta çok önemli..Örneğin bir Portekiz Ligi..İstikrarsız bir lig..Daha geçen sene fıstık gibi kadrolar, iddialı takımlar varken bu sene birden bütün kalite ve heyecan düştü..
Portekiz’de bu yazın bir numaralı gündem maddesi Rui Costa oldu..Portekiz’in üç devi Porto,Benfica ve Sporting Lizbon onu almak için uğraştılar..
Fakat üçü de başaramadı..Rui Costa, Milan’da kaldı…En azından şu an itibariyle.

Fakat Rui Costa gelmedi diye, takımlar transferi kapatmadı tabii ki..Hareketli ama kalitesi düşük bir transfer dönemi oldu..Zaten Portekiz Ligi’ne hiçbir zaman öyle ahım şahım yıldızlar gelmemiştir..Hiçbir zaman da popüler, ilgi çekici bir lig de olmamıştır..
Misal Porto..Son on yılda ligini domine eden,Avrupa’da ise bir UEFA Kupası,bir Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu,bir Şampiyonlar Ligi çeyrek finali(ki o senelerde pek sürpriz olmazdı,onların devlere karşı verdiği mücadele ve Jardel’i hayranlıkla izlemiştik) olan Şampiyonlar Ligi’ne en çok katılan takım olan Porto Takımı hiçbir zaman başarılarına oranla hak ettiği popülariteyi kazanamamıştır..
Bir örnek vermek gerekirse, ben bugün bir spor mağazasına gitsem Porto forması bulamam..Ama bırakın son on yılı tarihinde Avrupa Kupası 1 kere kazanmış(yanlış biliyorsam af ola) Arsenal formasını rahatlıkla bulabilirim..Zaten ikisini de bulsam yine Arsenal’i alırım..Ya da şöyle diyeyim, Porto forması giyip maç yapsam arkadaşlarım bana ‘’nerden buldun,kim getirdi’ der..Arsenal forması giysem, ‘’Kaça aldın, niye deplasman formasını almadın ‘’ der..

İşte Porto her zaman içine kapanık,yıldızlara değil,takım oyununa yönelik,istikrarlı ve her sene göze hoş gelen futbol oynayan bir takım olmuştur..Geçen sene de Şampiyonlar Ligi Şampiyonu unvanı ile girdikleri sezonda takım içinde sorunlar yaşamış ,sık sık antrenör değişiklikleri ile geçirdiği sezonu son anda toparlayarak 2. bitirmiş ve Şampiyonlar Ligi’ne direk katılma hakkını kazanmıştı..

Fakat bu sezon antrenör sorunu yaşamayacaklar.. Çünkü kendini özellikle son AZ Alkmaar performansı ile ispatlayan,kariyerli bir teknik direktör var..Co Adriaanse takımın zor durumlarında bile ayakta kalabilecek,eleştirileri susturabilecek bir kariyere sahip..
AZ Alkmar’da oynattığı güzel futbol ve sonuca ulaşamasa da takımı getirdiği yerler takımın potansiyeline göre çok etkileyiciydi..Monaco’da Deschamps,Gençlerbirliği’nde Ersun Yanal gibi..
Tabii ki bazı kimseler Adriaanse’ye küçük takım antrenörü,iddialı takımda başarılı olamaz diyebilir (Ersun Yanal’a dendiği gibi) ama ben o tip yorumlara katılmam hiçbir zaman..Ayrıca Adriaanse’nin çok ciddi de bir kariyeri var ve Cryuff’un izinden giden Van Gaal,Hiddink,Advocaat,Rijkaard,Koeman gibi Avrupa Futbolunu saran Hollandalı antrenörlerden biri.. Ben zaten Avrupa’da en iyi antrenörlerin Hollanda’dan çıktığını düşünüyorum.
Neyse..Co Adriaanse gelmesi ile birlikte takımda küçük çapta bir re-building de yaşandı..Takımın önemli isimlerinden Seitaridis,Maniche,Costinha,Hugo Leal,Luis Fabiano ayrıldı..

Kalanlara ve gelenlere gelirsek..Porto’da bu sezon da emektar oyuncular Vitor Baia ve Jorge Costa’yı izleyeceğiz..Fakat artık gerek yaşları gerekse mevkilerinde kendilerini zorlayacak yetenekli futbolcular itibariyle fazla eskisi gibi takımın temel taşları olmayacaklar..
Takımın temel taşları demişken bu sezon da takımın temel taşları geçen seneki kadrodan Pepe,Nuno Valente,Queresma,Diego,Postiga ve her sene gideceği söylenen ama hep takımda kalan Benni McCarthy olacak..Bu oyuncuların yanı sıra yeni transferlerden Benfica’dan gelen Sokota da takım rotasyonunda önemli işler yapacak gibi..
Diğer transferler ise yeniden yapılanan Porto’da büyük işler beklenen isimler..Fazla ilgi çekmiyorlar ama bu konudaki tek güvence Porto’nun oyuncu bulma konusundaki başarılı geçmişi…
Bu isimler, Portekiz Genç Takımının kalecisi Paulo Ribeiro,Setubal’ın orta saha oyuncusu Sandro,Gremio’dan yetişen ama ikinci bir Ronaldinho olma ihtimali çok zayıf olan Anderson Luis…Pek ilgi çekmeyen ama gelecekte başarılı sonuçlar doğurabilecek tam bir yeniden yapılanan takım transferleri…

Bunların dışında bir diğer ilgi çekmeyici transfer Fatih Sonkaya. Bu transferin nedeni Adriaanse’nin Fatih Sonkaya’yı Hollanda’dan tanıması..Yoksa Adriaanse’nin, Beşiktaş’ta fazla forma şansı bulamayan, buldu mu da pek verimli olamayan Fatih Sonkaya’yı getirmesi için salak olması gerekir..
Ben de aslında gerek Roda’da gerek ise, Ümit Milli Takım ve Konfederasyon Kupası’nda sergilediği performansla Fatih Sonkaya’ yı beğenirdim ama Beşiktaş’ta hayal kırıklığı olmuştu..Şimdi gerek Amsterdam Turnuvası’nda gerekse diğer hazırlık maçlarında formayı kapmış gibi ve gayet de iyi oynuyor. Adaşı Fatih Terim’ e duyurulur.
Ayrıca bu transfer ile Portekiz Ligi’nde de bir lejyonerimiz oldu..Ben de şimdi acaba Lejyonerimiz var diye Portekiz Ligi maçlarını bir Türk Televizyonu alır mı diye düşündüm ama çok geçmeden artık uykumun geldiğini ve saçmalamaya başladığımı fark ettim..

Yani işin özü bu sezon Ejderha Stadyumunu dolduran Porto taraftarları, bir taraftan ‘I love you Portooaa’ şarkısını söylerken diğer taraftan da genç,dinamik,göze hoş gelen ve Avrupa’da ve Liginde zirveyi hedefleyen bir takım izleyecekler..

Co Adriaanse de yaptığı açıklamada ‘Estamos aqui para vencer todor os jogos’ demiş..Bize de ‘vay be helal olsun’ demek düşüyor..

Porto’yu bu kadar yazdıktan sonra diğerlerini azıcık yazmak saygısızlık olur..Bu nedenle diğerlerini ikinci yazıya bırakıyorum ve bu yazıyı ‘’Porto Özel’’ olarak adlandırıyorum.. Çok klişe oldu ama napalım artık idare edin..

Hadi Eyvallah…

Hiç yorum yok: