İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

29.12.2006

Atina'da Bundan Önce

Şampiyonlar Ligini yakından takip edenler bilecektir, final bu yıl Atina da, yani 13 yıl sonra kupa yine komşuda sahibini bulacak. Peki, 13 yıl önce ne oldu? Kimle kim oynadı, kim yendi, kimler vardı, kimler yoktu? Nostalji bölümümüzün ikinci yazısında bunu işleyeceğiz.

Takvimler 18 Mayıs 1994’ü gösterirken Avrupa arenasının iki köklü takımı Milan ve Barcelona kozlarını paylaşmak için ağır ağır sahaya çıkmaktaydı. Kimler yoktu ki sahada? Kadife ayak Savicevic, Mesafe tanımaz zımbacı Koeman, kusursuz sambacı Romario, Siyah inci Desailly, şimdilerin hocası Donadoni ve niceleri…

O yıl Avrupa’daki tek temsilcimiz Galatasaray ilk önce Cork City’i eşleşmiş sonra büyük bir sürprize imza atarak Manchester United’ı geçmeyi başarıp ismini grup maçlarına yazdırmıştı. Grupta son sırada kalan Galatasaray Avrupa’ya veda etmiş ama ileriki güzel günlerin ilk haberlerini vermişti.

Finalistlerin buraya nasıl geldiğini açıklayacak olursak. İtalyan temsilcisi Milan ilk turda İsviçre temsilcisi Aaru’yu ikinci turda Kopenhag’ı elemiş grupta ise 6 maçta iki galibiyet 4 beraberlikle lider olarak çıkıp yarı finalde Monaco’nun karşısına dikilmişti. Yarı finalde de Monaco’yu zorlanmadan geçen Rossoneriler iki yıl üst üste finale kalmış oluyordu.

Katalanlar ise ilk turda zorlanarak ta olsa Dinamo Kiev’i geçtikten sora ikinci turda Austria Wien’i rahatça geçmiş gruplardan da lider olarak çıkarak yarı finalde Porto karşısına dikilmiştir.1992 yılının şampiyonu bu eşleşmeyi de geçip Rossonerilerin karşısına çıktı.

Maçın hakemi Philip Don başlama düdüğünü çaldıktan sonra takımlar bu zorlu mücadeleye başladılar. İlk dakikalarda herhangi bir gol girişimi olmazken daha sonraları Rossoneri baskısı hissedilmeye başlamıştı. Bu dakikalardan birinde boş pozisyonu bulan Milan’lı Daniele Massaro ince bir dokunuşla 1–0 Milan üstünlüğünü skorboarda yazdırıyordu. Sonraki dakikalarda Barcelona’nın beraberliği yakalama gayreti sonuç vermezken ilk yarı bitmeden hemen önce Donadoni’nin açtığı ortaya dokunan Massaro takımının ve kendisinin ikinci golünü atıp Capello’nun devre arasına rahat girmesini sağladı.

İkinci yarının başında bütün taraftarlar güçlü bir Barcelona baskısı beklerken ortaya çıkan Savicevic çok güzel bir aşırtmayla Barca kalecisi Zubizaretta’yı avlamış skoru 3-0a taşımıştı. Bundan sonra bütün riskleri alarak saldıran Katalanlar kaptırdıkları bir topta Desailly’nin ayağından golü yerken artık kupa umutlarını başka günlere bırakmışlardı. O günler ise tam 11 yıl sonra bir başka Brezilyalı tarafından getirilecekti.

Maç 4–0 Milan üstünlüğü ile bitmiş Kupa Mauro Tassotti’nin ellerinde yükselmişti Bu kupa Milan’ın son 5 yılda aldığı 3. Avrupa kupasıydı. Ayrıca Milan’ın oynadığı 3 finalin en başarılısıydı.93–94–95 yıllarında arka arkaya 3 kez final oynayan Milan bir tek bu maçtan kupa ile dönmüş bir yıl sonra yine finale çıkmış Ajax’a kaybetmiş bir yıl sonra yani 1996dan itibaren bu finalleri bir diğer İtalyan Juventus’a bırakmıştı. Yani Şampiyonlar Liginde 6 yıl boyunca finalde mutlaka bir İtalyan takımı vardı.

Yazının bu bölümünde kadroları verelim

MİLAN: ROSSİ(K) PANUCCİ, TASSOTTİ(C),GALLİ, MALDİNİ, DONADONİ, DESAİLLY, BOBAN, SAVİCEVİC, MASSARO T.D F.CAPELLO

BARCELONA: ZUBİZARETTA(C),FERRER NADAL, R.KOEMAN, SERGİ, GUARDİOLA, BAKERO, AMOR, STOİCHKOV, ROMARİO BEGUİRİSTAİN T.D.J.CRUYFF

Kadrolara baktığımızda hala görev yapanlar hatta oynayanlar var. Sizce bunlardan biri bu yıl Atina’ya tekrar gelip deja vu yapar mı? Ne dersiniz?

Hiç yorum yok: