İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

23.07.2007

Transfer Sezonunun Sonuna Doğru

Transfer Sezonunun Sonuna Doğru: Premier League


            Avrupa Futbolu'nda 2006/07 sezonunun sona ermesiyle beraber -aslında çoğumuz için sezonun en heyecanlı bölümü olan- NBA terimiyle ''off-season'' başladı. Transfer dönemi resmi olarak 1 Haziran'da başlamış olsa da söylentiler hatta anlaşmalar bu tarihten çok önce başladı. Türk takımlarının transferleri erken bitirmedeki beceriksizliğini de hesaba katarak, ülkemizde olan transferleri sonraki yazıya bırakıyorum ve önce Avrupa'dan başlayalım diyorum...

            Avrupa transfer pazarına bakmaya da futbolun beşiği Ada'dan başlayalım. Ada'da 2002 sonrası rüyalarımızın takımı Arsenal'in dağılması ve arkasından Rus milyarder Roman Abramovich'in Chelsea'yi satın almasıyla futbolun çehresi biraz değişmiş oldu. 1990'dan beri lig şampiyonluğunu kazanamayan Liverpool, takımın başına son yılların en iyi teknik direktörlerinden Rafa Benitez'i getirse de bu durum sadece kupa maçlarında işe yaradı. Takım üç yılda iki Şampiyonlar Ligi finali görürken, ligde ciddi başarı yok. Yine de, ligin ikinci yarısında Kuyt'ın adaptesiyle ve Mascherano'nun da transferiyle Liverpool büyük bir çıkışa geçti. '90ların en iyisi Manchester United ise önce Arsenal, sonra Chelsea rüzgarıyla geride kalsa da geçen sezon Cristiano Ronaldo-Wayne Rooney ikilisinin etrafında toplanıp şampiyonluğu -biraz da sıkarak- kazanmayı başardılar. Ligin tepesindeki dörtlüde durum böyleyken arkadan gelen takımlar ise Bolton, Tottenham, Newcastle, Middlesbrough ve diğer takımlar.

            İlk olarak son şampiyondan başlayalım: ManUtd'den ayrılan ciddi bir isim yok bu dönem. Genç sol kanat oyuncusu Kieran Richardson, Sunderland'e kiralandı. Alan Smith ve Gabriel Heinze de bu dönem ayrılacaklar gibi. Gelen isimler ise; uzun zamandır transferi beklenen Owen Hargreaves, Portekiz'den gelen gençler Nani ve Anderson. Scholes ve Giggs'in yerine Nani ve Hargreaves transferlerinin uzun vadede çok başarılı olabileceğine inanıyorum. Anderson ise çok büyük bir isim olacak. Tartışmaya hiç gerek yok. ManUtd ile adı anılan en önemli isim de Carlos Tevez. FIFA taş koymazsa transferi büyük ihtimal olacak. FIFA da Mascherano'ya izin verdi, ona nasıl vermiyor; anlaması mümkün değil.

            Son ikinci Chelsea ise önceki yıllara göre daha sessiz bir transfer dönemi yaşıyor. Geremi Newcastle'a, Boulahrouz kiralık olarak Sevilla'ya giderken takıma katılanlar; forvet Claudio Pizarro, ortasaha Reading'den Steven Sidwell, sol kanat Florent Malouda ve savunmacı Tal Ben Haim. Chelsea için en çok bir sağ bek transferi bekleniyor. Söylentisi geçen isimler ise -herkesin gözdesi- Sevilla'dan Daniel Alves ve Tottenham'dan Pascal Chimbonda. Bonservisi Chelsea'nin olan PSV'li Alex'in gelmesi ise şu aşamada zor gözüküyor.

            Geçelim son üçüncü ve sezonun en çok patlama bekleneni Liverpool'a. Her sezon değişim geçirmesine alıştığımız Liverpool, artık iyi oyuncuları bir araya toplamış ve ligin zirvesine oynayacakmış gibi bir görüntü içerisinde. Geçen sezonun özellikle ikinci bölümünde başarılı olduğunu gördüğümüz Liverpool takımı -biraz geç de kalmış olsa- beklediğimiz kadar iyi transferler yapmayı becerdi. Takımın en belalı adamı Craig Bellamy'i 7.5 milyon euro gibi iyi bir fiyata West Ham'a gönderen Liverpool; Zenden, Dudek, Luis Garcia gibi emektar futbolcularla da yollarını ayırdı. Takıma yeni katılan isimlere bakıyoruz: Üç forvet; birincisi -artık Liverpool'a gelmese ayıp olucak olan- Fernando Torres, ikincisi ırkı farklı olsa da yeni Thierry Henry olmasını beklediğimiz Hollandalı Ryan Babel ve son olarak da ırkı aynı olup, futbol stili hiç de Sheva'ya benzemeyen Andriy Voronin. Takımın diğer transferi ise ortasaha futbolcusu Yossi Benayoun. Son transfer söylentileri Gabriel Heinze üzerine kurulmuş durumda.

            Gelelim rüya kadronun işini bitirip gençleşme hamlesine giden ve son derece de başarılı olan Arsenal'e. Gençleşme hamlesindeki büyük başarısının yanında geçen sezonu Şubat ayında hemen hemen noktalayan Arsenal, yeni sezona takımın artık sembol isimlerinden biri haline gelen Thierry Henry'den yoksun başlayacak. Henry'nin takımdan ayrılmasıyla büyük bir boşluk oluştuğunu inkar edemeyiz. Forvet hattına Henry'nin yerini doldurmasını bekleyemeyeceğimiz bir isim olan Eduardo da Silva'yı transfer eden Arsené Wenger'in yeni sezonda da müthiş işler çevirmesini beklemekten başka bir çaremiz yok gibi gözüküyor. Jose Antonio Reyes'in geri dönmesi olumlu bir değişiklik olarak göze çarpıyor. Takıma transferi beklenen isim de yok şu anda.

            Diğer takımlara bakalım: Geçen sezonu beşinci bitiren Tottenham Hotspur, yeni sezonun bombasını 16.5 milyon euro'ya Darren Bent'i transfer ederek gerçekleştirdi. Southamptan'dan genç savunmacı Gareth Bale'i de 10 milyon euro'ya getirdiler. Takımdan ayrılan ise yok. Dimitar Berbatov takımda kalırken ayrılma söylentileri Pascal Chimbonda ve Jermain Defoe üzerine kurulu. Tottenham'ın elindeki kadroyla bu ligde ilk dördü zorlamasını bekliyorum dersem yalan olmaz.

            Geçen sezonun altıncısı Everton da transferde sessiz kalanlardan. Yönetim transfer sözü verse Sheff Unt.'dan gelen Phil Jagielka ve Dortmund'dan kiralanan Steven Pienaar dışında somut transfer yok. Simon Davies de Fulham'a gönderildi. Everton'ın en önemli artısı başta Mikel Arteta ve Andy Johnson olmak üzere yıldızları kaptırmamak oldu.

            Bolton Wanderers ise Quinton Fortune ve Tal Ben Haim'i gönderirken savunmaya Aston Villa'dan Jloyd Samuel'i transfer etti. Ortasaha için ise Samuel'in takım arkadaşı Gavin McCann getirildi. Çok yerinde transferler olduklarına inanıyorum. Nicolas Anelka  ''Şampiyonlar Ligi'nde oynayacam'' diye tuttururken takıma yeni bir ismin transferi zor. Bolton Wanderers menajeri Sammy Lee, ''Şampiyonlar Ligi'ni kovalayacağız'' derken, bu kaliteye sahip bir takımın hele de Premier Lig'de ilk dörde girmesi çok zor gözüküyor.

            Transfer sezonunun diğer iki hareketli takımı ise Middlesbrough ve Newcastle United oldular. Middlesbrough zaten haberdar olduğumuz üzere Tuncay Şanlı'yı transfer etti; diğerleri ise Jonathan Woodgate ve Jeremie Aliadiere oldular. Geçen sezonun hatta son yılların hayalkırıklığı Newcastle United ise Scott Parker ile Antoine Sibierski'yi gönderirken (ikincisi çok iyi oldu) Geremi, Mark Viduka, David Rozehnal, Joey Barton'u transfer etti. Bu takımdan artık iş bekliyoz!

            İngiltere Premier Lig'inde gelecek sezon neler bekliyoruz? Şahsi fikirlerimizi birazcık belirteyim: Zirvedeki ikiliye Liverpool'un ciddi olarak katılmasını bekliyorum. Ligin ikinci haftasındaki Liverpool-Chelsea maçı çok büyük önem taşıyor. Liverpool ilk haftalarda maç kaybetmezse yarışı sonuna kadar götürecek gibi. Arsenal'in dibe vurmasını beklemiyorum. Tottenham patlama yapmazsa dördüncülüğü kaybetmezler. Middlesbrough ve Newcastle ise altıncılık yolunda Everton ile Bolton'a rakip olacaklar gibi. Reading ve Blackburn Rovers da sezonun diğer sürprizleri...

            Premier Lig'de ligin başlamasına üç hafta kala tablo böyle duruyor. Elbette ki bu bir bilgisayar oyunu değil. Ciddi yorumlar yapmak için en azından Ekim başını görmeliyiz...

Hiç yorum yok: