İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

27.03.2007

La Liga'da 27. Hafta Sonrası

La Liga’da 27. hafta öyle çok matah maçlara sahne olmadı açıkçası. Zirve yarışındaki altı takımdan dördünün kazandığı hafta sonunda, lider Barcelona ile Sevilla rakiplerinden biraz ayrıldılar. Zaragoza’ya kaybeden Atletico için ise artık şampiyonluk yarışı bir kenara, şampiyonlar ligi yarışı çok daha anlamlı. Bu şekilde kaybederlerse onları UEFA yarışının da içinde görebiliriz.

Lider Barcelona Eto’o’nun çok iyi bir oyun ortaya koyduğu maçta Recreativo’yu 4 golle geçti. Barca için zor olabilecek maç daha 2. dakikada gelen golle kolaya dönüştü. Devre sonuna doğru çok iyi oynayan Barcelona, ilk yarı bitmeden farkı 3’e çıkarıp, maçın sonlarında Messi ile buldukları golle de maçı 4-0 kazandı. Şampiyonlar liginden elenen Barcelona için artık tek hedef lig ve Barca’nın bundan sonra performansının artması muhtemel. Bu nedenle Barcelona’nın Avrupa’da mücadeleleri devam eden Sevilla ve Valencia’ya oranla avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Real Madrid’in ise bu performansıyla zaten şampiyon olması sürpriz olacak.

Haftanın en büyük sürprizini Valencia’yı deplasmanda 2-0 yenen Racing Santander gerçekleştirdi. Bu galibiyetle puanını 40’a yükselten Racing UEFA kupası için şans yarattı kendine. Bu sezon gösterdikleri performans gerçekten olağanüstü. Valencia ise zaten deplasmanlarda başarılı olamayan bir takım olarak, en önemli gücü olan sahasında böyle bir yenilgi alarak şampiyonluk yarışında mühim bir kayıp yaşadı.

Sevilla, ligde kalma yarışındaki Celta’yı 2-0’la geçerek zirvede Barcelona ile olan puan eşitliğini sürdürdü. Sevilla’nın ligin ilk yarısındaki performansına hala daha erişemediğini görüyoruz. UEFA kupasında alınan Shahktar galibiyeti takım da moralleri hayli yükseltti, Celta galibiyeti de bunun cilası oldu. Geride kalan haftalarda Barcelona’ya oranla şanslarının biraz daha az olduğunu düşünebiliriz ama beklentimiz Sevilla’nın bu yarışı son haftaya kadar sürdürmesi.

Real Madrid’i ise inanın yazmak istemiyorum. 85 dakika 10 kişi oynayan Nastic karşısında bile etkili değillerdi. Herhalde ikinci yarıda oyuna giren Robinho takımı hareketlendirmese, daha doğrusu takımdan ziyade kendi hareketliydi, bu maçta bile puan kaybı yaşamaları söz konusuydu. Hücum üretkenliği bu kadar az olan Real Madrid’in şampiyon olmasını beklemek diğer takımlara haksızlık olur. Bence Capello’nun amacı takımı ilk dört içinde tutmak olmalıdır. Zaragoza’nın da enselerine geldiğini ve zorlu maçları azalacak olan Atletico’nun da varlığını düşündüğümüzde onları şampiyonlar ligi dışında görebiliriz.

Gelelim haftanın en önemli ancak NTV tarafından yayınlanmayan maçına. Real Zaragoza ile Atletico Madrid maçı ligin beşincisiyle altıncısını karşılaştıran maçtı. Maç sonunda gülen taraf 1-0’lık skorla ev sahibi Zaragoza oldu. Bu sonuçla Zaragoza 46 puana yükselirken, Atletico 43 puanda kaldı ve liderin tam 10 puan gerisine düştü. Zaragoza ise bu aldığı galibiyetle şampiyonluk için olmasa bile şampiyonlar ligi yarışında söz sahibi olacağını bir kez daha gösterdi.

Recreativo, Barcelona karşısında varlık gösteremeyip 4-0’lık mağlubiyet ve 41 puanla 7. sırada yer alırken, Valencia’yı 2-0 yenen Racing Santander puanını 40’a yükseltti ve haftayı 8. sırada tamamladı. 10 kişilik Deportivo karşısında 1-0 mağlup olan Getafe’de ise bu aralar bir düşüş gözleniyor ve haftayı 38 puanla 9. sırada tamamladılar.

Bu haftayı yine 38 puanla kapayan bir başka takım ise İspanya’nın UEFA kupasındaki üç takımından biri olan Espanyol’du. Levante’ye 1 puan kaptırarak bitirdiler haftayı. Real Sociedad karşısında 1-0 yenik durumdan maçı tekrar beraberliği getirerek bir puan alan Villarreal’de haftayı 11. sırada ve 37 puanla tamamladı. Arizmendi’nin kırmızı kart gördüğü ve maçın büyük bölümünde 10 kişi oynamak zorunda kalmasına rağmen, Getafe’yi 1-0’la geçen Deportivo ise 36 puanda yer alıyor. Athletic Bilbao deplasmanından 3-0’lık galibiyetle dönen ve puanını 34’e yükselten Osasuna 13. sırada. Öyle bir sıralamada olan bir takım olmasına karşın +1 averaja sahip olması dikkat çekici. Real Betis’i maçın 1. ve 2. dakikalarında attıkları 2 golle 2-0 yenen Mallorca rakibinin üzerine çıktı bu maç sonrası. 32 puandalar ve 14. sıradalar. Kendi sahasındaki son dört maçı kazanan bir takım olarak ligde kalma şanslarını epeyce artırdılar. Real Betis ise ligin ikinci yarısındaki ilk yenilgisini bu maçla almış oldu ve 31 puanla 15. sırada bitirdi haftayı.

Şu an itibariyle ligden düşme endişesini daha yakından hisseden beş takıma geldi sıra. Haftayı karlı kapatanlardan biri Levante’ydi. Espanyol deplasmanından puanla dönmeleri kendileri açısından iyi bir sonuç. 28 puandalar ve 16. sırada yer alıyorlar. Artık toparlanamayacakmış gibi görünen Celta ise Sevilla deplasmanında maçı 2-0 kaybetti ve 27 puanda kaldı. Hem Levante’den hem de Celta’dan daha kötü durumda olan takım ise 18. sıradaki Athletic Bilbao. Çok önemli bir düşüş gösteriyorlar. Son yedi karşılaşmadan beşini kaybedip, dört puan alabilen Athletic tehlikeyi bu aldığı sonuçlarla çok derinden hissediyor. Acaba ligde kalır mıyız? Diyerek son maçlarda önemli bir çaba gösteren Nastic bu hafta 85 dakika 10 kişi oynamış olmasına rağmen Real Madrid’den puan alacak bir oyun da ortaya koydu ancak maçı 2-0 kaybetti. Kendine güveni gelmiş görünen Nastic’in kalan haftalarda çok zorlu maçları yok. Birçok rakibine oranla bu konuda biraz şanslılar. Real Sociedad ise Villarreal deplasmanından bir puanla dönerek puanını 18 yaptı. Bu hafta oynayacakları Levante karşılaşması çok önemli bir maç. Eğer bu maçı kazanabilirlerse kalan maçlarda onlarda umutlanacaklar. Onların fikstürü Nastic kadar iyi değil. Önlerinde oldukça zor maçlar var. Bu haftalarda rakiplerine biraz yaklaşabilirlerse son üç dört maçları daha cazip görünüyor.

Haftalar ilerledikçe ligde kalma mücadelesi veren takımların pozisyonları değişse de isimleri değişmiyor. Son bahsettiğimiz beş takımın arasından üçünün düşme ihtimali hayli fazla. Betis’in bu hattan uzaklaşmasını bekliyorum ancak Mallorca bu beş takım arasına ilerleyen maçlarda girebilir. Mallorca bu hattan kopmaz da son maçlara düşme potasında girerse son dört haftada Sevilla, Real Madrid, Valencia ve kendisi gibi ligde kalma yarışında olan Athletic ile karşılaşacağından dolayı işi çok zorlaşabilir.

Önümüzdeki üç dört maç sonunda bazı şeyler daha da netleşebilir ancak muhtemelen belki üç takım için olmasa bile düşecek son takım son maçta belli olacaktır. Şampiyonluk yarışında Valencia’nın bu hafta yaşadığı kayıp sonucunda Barcelona’nın rakiplerine oranla çok daha avantajlı hale geldiğini söyleyebiliriz. Sevilla ise performansındaki gelgitlere rağmen en önemli rakibi olacaktır. Valencia onlara yaklaşabilir yeniden ancak Real Madrid, Zaragoza ve Atletico Madrid’in mücadeleleri daha çok şampiyonlar ligi için olacak görünüyor.

Son olarak haftanın kadrosuna bir bakalım;

Kalede; Osasuna kalecisi, eski Man.Utd.’li Ricardo haftanın en başarılı kalecisiydi.

Savunmada; Osasuna savunmasından Izquierdo, Racing savunmasının bu sezon parlayan isimlerinden Ruben, Espanyol’dan Jargue ve Deportivo’nun Arjantinlisi Coloccini

Orta Sahada; Mallorca’dan İbagaza, Real Madrid’e galibiyeti getiren Robinho, Real Sociedad’dan Savio ve Sevilla’dan Enzo Maresca.

Forvette; Zaragoza’dan Diego Milito ve Barcelona’dan Eto’o.

Hiç yorum yok: