İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

14.08.2011

Umut Toulouse'da İlk Golünü Atarken


Umut dün Toulouse formasıyla ilk golünü atarken ben de bu vasıta ile 2 haftaki Toulouse ve çevresine değinme fırsatı bulayım. 2 hafta önce ligler daha başlamamış iken 5 günümü Toulouse çevresinde 8 tane kasaba - şehir gezip 815 km yol yaparak değerlendirdim.

Bir ortaçağ meraklısı için Toulouse çevresi gayet ilgi çekici. 13. yüzyılda gerek İspanya sınırında olması sebebiyle çok önem verilen kaleler ve aynı zamanda protestanlardan önce, Vatikan'a baş kaldıran Katarların yaşadığı memleket. O dönemde Fransa'da merkez bir devlet yerine toprak ağları olduğu için aşağıdaki haritada görebileceğiniz bölgede bu mezhep hızla yayılıyor.

Sonrasında Papa, Fransa kralına "git şunların kafasını ez" diyor ve Güney Fransa'ya haçlı seferi düzenlenerek 20.000 kişi; yaş, cinsiyet falan gözetmeksizin kılıçtan geçiriliyor. Sonrasında bölge İspanya sınırında olduğu için 4 yüzyıl boyunca önemini koruyor ancak 17. yüzyılda İspanya sınırı nihai şeklini alınca bölgenin pek bir önemi kalmıyor.

Bu bahsettiğim bölge 3 adet UNESCO Dünya Mirası listesi içeriyor. Bunlardan biri aşağıda resmini gördüğünüz ve zamanında Robin Hood filminin de çekildiği Carcassonne. Bir diğeri, dünyanın en büyük kırmızı tuğladan yapılmış St. Cecile katedralini içeren Albi şehri. Son olarak da 17. yüzyılda Atlas okyanusu ile Akdeniz'i birbirine bağlamak için yapılmış Canal du Midi adındaki kanal. Kanal 17. yüzyılda insan elinin yapmış olduğu en önemli yapı kabul ediliyor.

Oralara kadar gitmişken, Dünya Kupası elemelerindeki rakibimiz Andorra'ya da bir geçtim. Pirenelerin göbeğindeki bu mikro ülkenin üç özelliği var. 1) Bol bol kayak merkezi. 2) Avrupa'nın en büyük SPA'sına sahip olması. 3) KDV diye birşey olmadığı için 16 avroya 2 litrelik J&B alabilme şansı. Mevsim sebebiyle birinciyi yapamasam da 1000 m'den daha yüksek bir noktada açık havada havuza girmek güzel bir deneyim oldu.

Son olarak yönümüzü Akdeniz'e doğru, İspanya sınırındaki 3000'den az nüfuslu Collioure'a çevirdik. Daha önce Fransa Bask'ını duymuştum ama, Fransa Katalanya'sını ilk defa buraya gidince duymuş oldu. Bölge, katalanya diye geçiyor ve tüm tabelalar Fransızca ve Katalanca olmak üzere çift dilde. Ben bölgeyi ziyadesiyle Alaçatı'ya benzettim. Keyifli bir gece ve gün geçirdik.

Bayramda yönümüz Kuzey İtalya. Kısmetse sezonun açılış haftasında San Siro'da İnter - Lecce maçını izlemeyi umuyorum.

Hiç yorum yok: