İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

4.02.2006

İngiltere'de Ara Transfer & Sezon Arası Tahminleri - 1

ARSENAL
Gelenler: Abou Diaby (Auxerre, £3.5 M), Emanuel Adebayor (Monaco, £7 M), Theo Walcott (Southampton, £5 M - 12£ M’ a kadar çıkabilir), Mart Poom (Sunderland, bedava)
Gidenler: David Bentley (Blackburn, açıklanmadı), Quincy Owusu-Abeyie (Spartak Moskova, açıklanmadı), Jeremie Aliadiare (Wolves, kiralık)
Arsene Wenger’in çıldırdığını düşünebilirsiniz; ben düşünüyorum. Henry’i de Vieira gibi kaybetmenin eşiğindeler. Henry, takımın kendi sportif başarı hedeflerine ayak uydurması gerektiğini mazeret göstererek sözleşmesini yenilemeyi ısrarla reddediyor. Ocak ayı, Wenger için Şampiyonlar Ligi vizesini yakalamak ve Henry’i kaybetmemek adına takviye yapacağı son şanstı. Ara transferlerin en suskun menajeri bu sezon patladı. Diaby, tamamen yeni Vieira olsun diye alındı, Fransa U19 kaptanı, kendisini önceden izlemiş İlker Dalgıç’a göre de Vieira’nın genç bir kopyası. Sezonun ilk yarısı boyunca fiziksel açıdan “pataklanan” Arsenal’e iyi gelecektir. Emanuel Adebayor, Arsenal’de yıllardır görmediğimiz, görmek istediğimiz uzun boylu, hava toplarında etkili santrafor tipi. 21 yaşında, genç ve Şampiyonlar Ligi tecrübesi var.
Theo Walcott, Rooney’den sonraki en sansasyonel İngiliz genç yetenek. 16 yaşındaki oyuncu,13 yaşına kadar hiç futbol oynamamış, ancak 100m’yi 11 saniyenin altında koşabiliyor! Tarzları da Rooney’den çok farklı, Walcott daha yumuşak, hıza ve tekniğe dayalı bir oyun tarzına sahip. Kanatlarda ve forvette oynayabiliyor. Walcott’ın en büyük idolü Thierry Henry ve oyuncu tam bir Arsenal fanatiği. Bir takımda 2 Henry fikri tabii ki korkutucu ancak Walcott daha 16 yaşında ve Arsenal oyuncusu olmanın getirdiği sorumluluğu kaldırıp kaldıramayacağı belirsiz. 35M €’luk balon Reyes örneğine baktıkça iyimser olmak daha da zorlaşıyor. Quincy Abeyie için de “bu güce, bu hıza bu kadar teknik fazla, 2 seneye kadar Henry’i keser” yorumları yapılıyordu. Ancak oyuncu takıma uyum sağlayamadı, 23 maçta 2 gol atabildi ve Spartak Moskova’ya satıldı.
Diaby, Adebayor, Walcott, Fabregas, van Persie, Reyes, Senderos, Eboue, Larsson,... Bu gencecik oyuncuların takıma kısa vadede katkı yapması bence imkansız. Wenger her ne kadar her demecinde bu takımın önümüzdeki aylarda patlama yapacağına inandığını söylese de art arda alınan yenilgiler (en son West Ham’a Highbury’de 3-2 kaybettiler) aksini söylüyor. Bu gidişle Henry de Barça’ya gidecek gibi. Acaba Wenger geleceğe yatırım yapmaktan vazgeçip “şimdiye” mi yatırım yapsaydı?
Bu kadar iddialı konuşuyorum; Arsenal’i 2 tane gerçekleşmesi %50 ihtimalli akıbet bekliyor. Ya bu gencecik, körpecik, Henry üzerine kurulu takım kolej havasını yakalayıp adam olacak ve önümüzdeki sezondan itibaren 60 000 kişilik yeni stad Ashburton Grove’da yeni bir efsanenin başlangıcına tanık olacağız, ya da Newcastle gibi battıkça batacaklar. Ortası yok.

ASTON VILLA

Gelenler: Yok
Gidenler: Eirik Bakke (Leeds, kiralıktı), Stefan Postma (Wolves, bedava), Wayne Henderson (Brighton, £35,000)
Çok söze gerek yok. Zaten parasal açıdan çok zor durumdalar. Bu sene küme (büyük ihtimalle) düşmeyecek olmaları bile çok iyi bir olay. Zaten dar olan kadroları daha da daraldı. Allah O’Leary’e sabır versin. Eee nerde zamanında Leeds’te bulup da kıymetini bilemediği bolluk?

BIRMINGHAM CITY

Gelenler: Chris Sutton (Celtic, bedava), Martin Latka (Slavia Prag, kiralık), DJ Campbell (Brentford, £500,000)
Gidenler: Walter Pandiani (Espanyol, £1M), Njazi Kuqi (Blackpool, kiralık), Andrew Barrowman (Walsall, bedava)
Steve Bruce, ara transferde forvetini güçlendirdi. Chris Sutton, ada futbolunda gerçekten büyük bir isim ve Birmingham’da oyun bundan sonra onun üstüne kurulacak. DJ Campbell çok enteresan bir oyuncu. 24 yaşındaki forvet, 2 sene öncesine kadar part-time futbol oynuyordu. Depo işçiliğinden 2 sene önce Brentford’a geçerek kurtulan oyuncu buradaki performansıyla Premiership’e kadar yükseldi. Bruce, Campbell için “Gelecekteki Ian Wright bile olabilir. Çok atletik, çok yetenekli, bir o kadar da ham bir oyuncu. Her şeyden önce, 2 sene öncesine kadar şafakta kalkıp depoya işe giderken, bugün sevdiği iş için kendisine para verilmesi onun için bir rüya gibi olmalı. Her şeyden önce futbol oynamaktan zevk alıyor. Bu çocuk zaten her basın demecinde futbolu ne kadar sevdiğini anlatıyordu, bence iyi bir kumar oynadık.” yorumunu yaptı. Çek stoper Latka’nın nasıl bir katkı yapacağı ise belirsiz. Oyuncunun kiralık kontratında “sezon sonunda Birmingham’a satışına öncelik verilir” yazıyor.
Walter Pandiani ise Premiership’in harcadığı en önemli yeteneklerden biri olabilir. “El Rifle” Deportivo’daki müthiş performansını Ada’da sergileyemedi ve La Liga’ya geri döndü.

BLACKBURN ROVERS

Gelenler: David Bentley (Arsenal, açıklanmadı), Florent Sinama-Pongolle (Liverpool, kiralık), Martin Olsson (Hogaborgs, bedava)
Gidenler: Matt Jansen (Bolton, bedava), David Thompson (Wigan, bedava), Garry Flitcroft (Sheffield United, bedava), Andy Taylor (QPR, kiralık)
Mark Hughes, bu sezon Rovers’ın başında gerçekten çok iyi bir performans sergiliyor. Dar ama kenetlenmiş bir kadrodan yana olan Galli çalıştırıcı, kadrosunda düşünmediği 3 oyuncudan “kurtuldu.” Arsenal’den yetişme, teknik bir forvet olan Bentley, geçen sene zaten Norwich’te parlamıştı. Hughes, genç oyuncuyu çok beğenmiş olacak ki bonservisini aldı. Fowler’ın gelişinden sonra geleceğini başka yerde arayan Sinama ise sezon sonuna kadar kiralandı. Blackburn bu performansıyla UEFA kupasına katılma hakkını kazanırsa şaşırmayalım.

BOLTON WANDERERS
Gelenler: Matt Jansen (Blackburn, bedava), Oscar Perez (Cordoba, bedava)
Gidenler: Martin Djetou (sözleşmesi feshedildi), Fabrice Fernandes (sözleşmesi feshedildi).
Transfer yapmaktan çok hoşlanan Big Sam, bu ara transferi sessiz şekilde geçirdi. Kimine göre para yok, kimine göre de artık Şampiyonlar Ligi vizesini hedefleyen bir takımın ilerleyişinin bir göstergesi transfer yapmamak. Matt Jansen, sıkıntı çektikleri yaratıcılık ve gol yolları konusunda çok yardımcı olabilir mi bilemem. Ancak eğer lig 4.’lüğünü kaçırırlarsa bu sene takviye yapmamalrına çok yanacaklar. Zira takımın Okocha, Jaidi, Fadiga gibi önemli isimlieri Afrika Kupası nedeniyle uzun süre uzakta olacaklar.

CHARLTON ATHLETIC

Gelenler: Marcus Bent (Everton, £2.5 M)
Gidenler: Dean Kiely (Portsmouth, £750,000), Danny Murphy (Tottenham, £2 M), Jonatan Johansson (Norwich, kiralık)
Alan Curbishley, ilerideki “Bent”’lerini 2’ledi. Atletik ve güçlü bir oyuncu olan Marcus Bent, Darren Bent ile birleşip Charlton’ın hücumunu zenginleştirecektir. Zaten 2 hafta önce yeni takımıyla ilk maçında Chelsea’yegol atmayı başardı. Danny Murphy, ligin ilk yarısının önemli bir kısmında takımı adeta çekip çeviren saha içi lideriydi. Ancak Curbishley’le ettiği kavga sonucu takımdan kesildi ve bence çok ucuz bir ücrete Tottenham’a kaybedildi. İleride Murphy’nin yokluğunu çok hissedeceklerdir. Sezon boyunca 3 kalecisini de zaman zaman kullanan Curbishley, Kiely’i Pompey’e sattığına göre, Charlton’da sezon sonunda bir kaleci transferine kesin gözüyle bakabiliriz. Sezonu yine küme düşme hattının üstünde, Avrupa klasmanının da altında bitirirler.

CHELSEA

Gelenler: Maniche (Dinamo Moskova, kiralık)
Gidenler: Wayne Bridge (Fulham, kiralık)
Mourinho, Ocak’ta riske girmedi. Sakatlığı nedeniyle uzun süredir ilk 11’de şans bulamayan Bridge’i Fulham’a yollaması çok doğru bir karar. Gallas, Del Horno’nun yokluğunda bu pozisyonda sırıtmadan oynayabiliyor. Shaun Wright-Philips’in fos çıkmasından sonra sağ kanadı iyileştirmek için Maniche sezon sonuna kadar kiralandı. Maniche, Porto’dan eski hocası Mourinho’nun çok yakından tanıdığı bir isim; hem beğenilmediği takdirde bile kiralık olduğundan gönderilebilir. Chelsea, lig şampiyonluğuna ulaşmakta olan kadrosunu bozmamakta kararlı.

EVERTON
Gelenler: Alan Stubbs (Sunderland, bedava)
Gidenler: Marcus Bent (Charlton, £2.5 M), Per Kroldrup (Fiorentina, £3 M)
2 hafta önceki yazımda yazdıklarım doğru çıkmış olacak ki, Everton, yeni kadrosyula ritmini nihayet yakaladı. 4 maçtır kazanıyorlar. Bu çıkışı bozmamak için bu ara transferde fazla değişikliğe gitmediler; biraz para kazandılar sadece o kadar. Sezon başından beri bir işe yaramayan Kroldrup Fiorentina’ya satıldı, oyuncudan 2 M£ zarar edilerek kurtulmuş olundu. Forma şansı bulamayan Bent de satılarak kulübe biraz para girmiş oldu. Stubbs’ın sene başında Sunderland’a satılmış olması defans dengelerini çok sarsmış olacak ki bu güvenilir ve lider oyuncuyu bedavaya geri aldılar. Çıkışları sürecek.

FULHAM

Gelenler: Simon Elliott (Columbus Crew, bedava), Antti Niemi (Southampton, £1 M), Wayne Bridge (Chelsea, kiralık), Michael Brown (Tottenham, açıklanmadı)
Gidenler: Liam Fontaine, Adam Green (ikisi de Bristol City’e, kiralık), Zesh Rehman (Norwich, kiralık)
Coleman, bu sene kısıtlı kadrodan atak oynamaya çalışan, genç, dinamik ama küme düşme hattının ancak biraz üstünü hak eden bir Fulham yarattı. Antti Niemi, Premiership’in en iyi kalecilerinden; o mevkideki sorun çözüldü. Simon Elliott, savaşçı ve cesur bir orta saha; Coleman’ın ABD’deki scouting’inin son ürünü. Yine savaşçı ve güçlü bir orta saha oyuncusu olan Brown, sık sık sakatlanan Legwinski’yle beraber orta sahayı toparlayacaktır.
Wayne Bridge, uzun süredir sakat olduğundan Chelsea’de hiç süre alamaz olmuştu. Fulham’a kiralanmış olması iki takımı da, oyuncuyu da çok mutlu edecek. Bridge, taşınmak zorunda kalmadan (Fulham da bir Londra takımı) Fulham’da formunu bulacak, kim bilir belki 2006 Almanya’ya gidecek İngiltere kadrosundaki yerini geri bile kazanacaktır. Fulham da, tıpkı Charlton gibi, sezonu küme düşme hattıyla InterToto arasında bir yerde bitirecektir.


LIVERPOOL

Gelenler: Jan Kromkamp (Villarreal, değiş-tokuş), Daniel Agger (Brondby, £5.8 M), David Martin (MK Dons, açıklanmadı), Paul Anderson (Hull, değiş-tokuş), Robbie Fowler (Manchester City, bedava)

Gidenler: Josemi (Villarreal, değiş-tokuş), John Welsh (Hull, değiş-tokuş), Florent Sinama-Pongolle (Blackburn, kiralık), David Raven (Blackpool, kiralık), Mark Gonzalez (Real Sociedad, kiralık)

Rafa yine yaptı yapacağını. Anfield’ın tanrısı, Robbie Fowler, Liverpool’a geri döndü. Benitez Fowler için: “Bu kulübü çok seven, kadrodaki oyunculara örnek olmabilecek bir oyuncu. Premiership kariyeri bize söyleyecek çok şey bırakmıyor. Değişik tipte bir forvet ve bu kadroda değişik oyunculara ihtiyacımız var.” dedi. Fakat durum bu kadar basit değil; Fowler, kısa Leeds kariyeri ve City’de geçirdiği 2.5 sene sonrasında eski Fowler’dan çok uzakta. Daha yaşlı, daha şişman, daha yavaş... Yine de tribünleri galeyana getirebilir. Üstelik sözleşmesi bu sezon sonunda bitiyor; yani Liverpool’a fazla bir mali yük de getirmedi. Sezon sonuna kadar eski Fowler’a dönüşmek zorunda, yoksa Cisse, Morientes ve Crouch’tan formayı zor kapar.
Kromkamp-Josemi takası Villareal’le yapıldı. Josemi zaten İngiltere’de mutsuzdu. Kromkamp, zaman zaman Hollanda milli takımında da oynayan, istikbali parlak bir sağ kanat/bek.

Gözden kaçan, asıl önemli transfer, Hyypia’nın uzun dönemde varisi olarak alınan Danimarkalı Daniel Agger. Benitez, genç stopere çok inanıyor. Ancak bu inancında çok ısrar ederse Liverpool son 10 haftada yakalamış olduğu efsanevi defansif formunu kaybedebilir. Zira son Birmingham maçında Agger’e şans vermek için Carrragher’ı kesmesi olumlu sonuçlar doğurmadı. Finnan-Carragher-Hyyppia-Riise 4’lü defans bloğunun bozulduğu maçlarda Liverpool’a karşı bahis oynayabilirsiniz.

Mark Gonzalez ise Liverpool’da şans bulamamış, süper bir sol ayak. Sol açık oynayan genç Şilili, biraz daha pişsin diye Sociedad’a kiralık yollandı

Hiç yorum yok: