İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

10.02.2006

İngiltere'de Ara Transfer & Sezon Arası Tahminleri 2

MANCHESTER CITY

Gelenler: Albert Riera (Espanyol, kiralık), Georgios Samaras (Heerenveen, £6M), Matthew Mills (Southampton, açıklanmadı)
Gidenler: Robbie Fowler (Liverpool, bedava), Jonathan D'Laryea (Mansfield, bedava)

City’deki en önemli ara transfer hareketi, Joey Barton’ın takıma küsmesi oldu. Bu sene kendini aşan orta saha oyuncusu, yeni sözleşme imzalamayı ısrarla reddediyor ve çok güçlü bir ihtimalle sezon sonu takımdan ayrılacak. Aralarında Man Utd, Arsenal gibi büyük takımların da bulunduğu bir çakallar ordusu da Barton’ı göze kestirmiş durumda. Zamanında Tayland’da ve Manchester’da bulaştığı ırkçı kavgalar yüzünden de zaman zaman takımdan ayrılma noktasına gelmiş olan Barton, an itibariyle City’de istenmeyen adam ilan edilmiş durumda.
Fowler’ın verilip genç Yunan Samaras’ın alınması, Stuart Pearce’ın hücumda tempodan yana olduğunu kanıtlıyor. Genç stoper Matthew Mills ilerde takıma büyük faydalar sağlayabilir. Albert Riera ise yetenekli olduğu söylenen genç bir İspanyol sol kanat. Unutmadan, Shaun Wright-Philips’in geri alınma operasyonu son anda başarısızlıkla sonuçlandı. Barton olayı takımı çok etkilemeze City iyi formunu devam ettirir diyordum ki, City son maçlarda biraz sarsılmaya başladı.


MANCHESTER UNITED

Gelenler: Nemanja Vidic (Spartak Moscow, £7 M), Patrice Evra (Monaco, £5.5 M)
Gidenler: David Bellion (Nice, kiralık), Sylvain Ebanks-Blake (Royal Antwerp, kiralık), David Jones (NEC Nijmegen, kiralık)

Sir Alex Ferguson yeniden yapılanma operasyonunu bir türlü planlayamadı. Her ne kadar United kötü durumda sanılsa da bütün bunlara rağmen ligde hala 2. durumdalar. Silvestre’nin 7 yılık United kariyeri bu sene sonunda bitecek gibi. Büyük umutlarla alınan Vidic’ten uzun vadede Ferdinand’ın stoperde partneri olması bekleniyor. Sırp stoper ilk maçında Blackburn karşısında çok heyecanlıydı; United zaten o maçta 4 yedi. Fakat o kötü oyununda bile atletik, cesur ve güçlü oyunuyla ilerisi için olumlu sinyaller verdi. Bir başka defansif takviye Evra da, sezonu kapayan Heinze’nin eksikliği hissedilmesin diye alındı. Evra da ilk birkaç maçında kötü bir oyun sergilemedi.
Giggs, Heinze, O’Shea, Solskjær’le başlayıp uzayan sakatlık listesine Scholes da eklendi. Tecrübeli orta saha oyuncusu sağ gözünden ameliyat olacak ve sezon sonuna kadar yok. Keane’in de Celtic’e gittiği düşünülürse, United orta sahasının göbeği hakkaten sallantıda. Ara transferin son gününde Milan’lı Johann Vogel’i almaya çalıştılarsa da İtalyanlar son anda transferi iptal etti. Göbek şimdi Fletcher’la Richardson’a kalmış durumda. Mart’ın ortalarına kadar United’dan kötü performanslar beklemek hata olmaz.


MIDDLESBROUGH

Gelenler: Yok
Gidenler: Szilard Nemeth (Strasbourg, bedava), Abel Xavier (sözleşmesi feshedildi)

Steve McClaren, Eriksson’un tahtına kurulma hayalleri kuradursun, Middlesborough çok kötü durumda ve şu gidişatla küme düşmeleri çok kuvvetli ihtimal. Durumun farkında olan yönetim de McClaren’a tek kuruş para vermedi. Doping skandalına karışan Xavier zaten takımdan atılmıştı. Acilen toparlanamazlarsa Sunderland’le beraber Championship’i boylarlar.

 

NEWCASTLE UNITED

Gelenler: Yok
Gidenler: Laurent Robert (Benfica, free)

Sen git, 17 ayda 60 milyon £’ı harca, takımın küme düşmemeye uğraşsın. Üstüne para beklemek yüzsüzlük olur. Zaten bu yazının yazıldığı gün (yazı 1 hafta önce yazıldı) Souness’ın işine son verildi. Bu apayrı bir yazı konusu; o yazıya saklamak istiyorum.

 

PORTSMOUTH

Gelenler: Benjani Mwaruwari (Auxerre, £4.1M), Emmanuel Olisadebe (Panathinaikos, ücret açıklanmadı), Pedro Mendes, Sean Davis, Noe Pamarot (hepsi Tottenham’dan üçünün bonservisi toplam £7 M), Wayne Routledge (Tottenham, kiralık), Dean Kiely (Charlton, £750,000), Ognijen Koroman (Terek Groznyi, kiralık), Andres D'Alessandro (Wolfsburg, kiralık)
Gidenler: Laurent Robert (kiralık kontratı sona erdi), John Viafara (Real Sociedad, kiralık)

Ara transferin en hareketli menajeri Redknapp, Alexandre Gadyamak’ın 15 milyon £’ını olduğu gibi harcadı. Zimbabweli genç golcü Benjani, kulüp tarihindeki en pahalı oyuncu. Afrika Kupası’nda oynadığı gibi oynarsa kulübe önemli katkıda bulunabilir.
D’Alessandro ara transferin en büyük sürprizi oldu. Saviola gibi o da “geleceğin Maradonası” damgasını yiyip de kariyeri Avrupa’da çöküşe geçenlerden. Arjantinli, açıkça Dünya Kupası kadrosuna girebilmeyi hedefliyor ve bu amacı uğrunda çok kasacaktır.
Tottenham’dan alınan 3’lü takımda direkt oynamayabilir, daha çok kadroyu derinleştirme işlevi görüyorlar. Kiely ise kaleyi anında devralacaktır.
Bir de “gelemeyenler” var. Porto’lu Benny McCarthy, Portsmouth’u “hedefleri olmayan bir kulübe gitmem” diyerek reddetti mesela.
Tabii bu kadar transfer demek bambaşka, uyumsuz bir takım demek olacaktır. Oyuncuları satın almak işin kolay kısmı, onlardan bir takım yaratmak ise zor tarafı. Portsmouth’un küme düşmemesi için ufak çaplı mucizeler gerekiyor.

 

SUNDERLAND

Gelenler: Kevin Smith (Leeds, bedava), Rory Delap (Southampton, bedava)
Gidenler: Mart Poom (Arsenal, bedava), Alan Stubbs (Everton, bedava), Carl Robinson (Norwich, £50,000)

Bana kalırsa Sunderland çoktan küme düştü bile. Paraları da olmadığından durumu iyice kabullendiler ve doğru dürüst transfer bile yapmadılar. Stubbs’ın Everton’a yollanması demek, menajer Mick McCarthy’nin havluyu attığı, küme düşmeden önce genç defans oyuncularını Premiership’te mümkün olduğunca pişirmek istediği anlamına geliyor.

 

TOTTENHAM HOTSPUR

Gelenler: Danny Murphy (Charlton, £2 M), Hossam Ghaly (Feyenoord, ücret açıklanmadı)
Gidenler: Pedro Mendes, Sean Davis, Noe Pamarot (hepsi Portsmouth’a gitti, toplam bonservis £7 M), Philip Ifil (Millwall, kiralık), Reto Ziegler (Wigan, kiralık), Wayne Routledge (Portsmouth, kiralık), Michael Brown (Fulham, ücret açıklanmadı)

Martin Jol, Spurs başında gerçekten takdire değer bir yönetim sergiliyor. Başarıyla gerçekleştirdiği yeniden yapılanma hareketi sonrası oluşan fazlalığı (Mendes, Davis, Pamarot, Ifill, Ziegler, Routledge, Brown) satarak ya da (özellikle gençleri) kiralayarak atmış oldu. Tabii bu noktada, Portsmouth’ın savurgan transfer stratejisi başlarına talih kuşu konmasından başka bir şey değildi.
Ara transferin bombalarından Danny Murphy, zatgen 2 sezon önce, Charlton’a gittiği sezon, aslında Tottenham’dan teklif almıştı. Ancak o zamanlar takımın başında kabiliyetsiz çalıştırıcı Jacques Santini vardı ve Murphy üzülerek Charlton’ı seçmişti. Transferi sonrasındaki ilk röportajında Jol’ü yere göğe sığdıramayan oyuncu, Tottenham’ın gücüne güç katacaktır.
Hossam Ghaly, Jol’ün 3 senedir takip ettiği, güçlü, Vieira-esk bir defansif orta saha oyuncusu. Hemşehrisi Mido’yla beraber uyumlu bir performans sergileyeceklerdir.
Yaptıkları doğru transferler ve ezeli rakipleri Arsenal’in kötü formu düşünüldüğünde, Tottenham bu sene lig 4’lüğünün en büyük adayı gibi gözüküyor.

WEST BROMWICH ALBION

Gelenler: Williams Martinez (Defensor, kiralık), Nigel Quashie (Southampton, ücret açıklanmadı)
Gidenler: Darren Moore (Derby, £500,000), Riccardo Scimeca (Cardiff, bedava), Rob Earnshaw (Norwich, £2.75 M), Lloyd Dyer (Millwall, bedava)

Gerçekten çok zor durumdalar. Ana hedefleri defansı sağlamlaştırmaktı. Uruguaylı Martinez, Defensor’un kaptanıymış ve Uruguay’da banko oynuyormuş. Esas hedef Ehiogu’yu Middlesborough bırakmadı. Geçen sezon takımı küme düşmekten kurtaran Galli oyuncu Earnshaw artık yok, onun yerine Robson’ın büyük bir  güven duyduğu Nigel Quashie alındı. Kanu da Afrika Kupası dolayısıyla uzun süre yok. Ben WBA’nın küme düşeceğine yürekten inanıyorum.

WEST HAM UNITED

Gelenler: Dean Ashton (Norwich City, £7.25 M), Yaniv Katan (Maccabi Haifa, £100,000), Lionel Scaloni (Deportivo la Coruna, kiralık)
Gidenler: David Bellion (kiralık oynuyordu), Moses Ashikodi (Rangers, bedava), Tomas Repka (Sparta Prag, bedava)

Dean Ashton gibi isimsiz bir golcüye 7 küsür milyon £ ödemek büyük kumar. Pardew Ashton’dan çok şey bekliyor olmalı. Yaniv Katan, Benayoun’un tavsiyesi üzerine alınmış genç bir İsrailli stoper.
Tomas Repka’nın ailevi nedenlerden dolayı ülkesine geri dönmesi üzerine son anda Deportivo kaptanın Scaloni kadroya dahil edildi (çok yerinde transfer). Scaloni bu sezon Deportivo’da fazla şans bulamıyordu. Zaten beklenilenin üzerinde bir sıralamada yer alan West Ham, Ashton aşısı tutarsa çok daha iyi yerlere gelebilir, ki bu aşı tutacağını, İngiliz U21 golcüsünün Hammers’la ilk maçında ilk golünü atmasıyla gösterdi.

WIGAN ATHLETIC

Gelenler: David Thompson (Blackburn, bedava), Neil Mellor (Liverpool, kiralık), Reto Ziegler (Tottenham, kiralık), Paul Scharner (Brann Bergen, £2 M)
Gidenler: Yok

Paul Jewell, kesinlikle bu sezonki “yılın menajeri” ödülünü almalı. Dar kadrosuyla ligde 5. sırada bulunan, Carling Cup’ta finale çıkan Wigan’a ara transfer dönemi ilaç gibi geldi ve sakatlıklarla başı dertte olan takım adeta “nefes aldı.” Yeni transferlerden Thompson, Mellor ve Ziegler’in hepsinin birden ilk maçlarında gol atması ise Jewell’a duymamız gereken hayranlığı ikiye katlıyor.
David Thompson, Liverpool’dan yetişme, çok kalite bir oyuncu. Blackburn’deki 2 sezon boyunca sakatlıklar ne yazık ki yakasını bırakmadı. Scharner, Avusturyalı bir “dev” ve takıma güç, dayanıklılık, hava hakimiyeti katıyor. Ziegler’le sezon sonuna kadar doğal sol bek açıklarını kapattılar. Ne diyeyim, gerçekten helal olsun... İnşallah Avrupa kupalarına katılma vizesi alacaklar.

Hiç yorum yok: