İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

8.06.2007

Futbol Tarihinden Eğlenceli Notlar 3

Nerede kalmıştık…

Hep İtalya ve İngiltere’den yazdık biraz da İber yarımadasına inelim. İlk durağımız Atletico Madrid olsun ve onun efsane başkanından bahsedelim. Rahmetli Jesus Gil’den

Sitemizin İspanya Ligi yazarı Eray Çek bir Atletico taraftarı olduğu için kesinlikle Gil’in icraatlarını benden daha iyi biliyordur. Ben onun ilginç işlerinden bahsedeceğim. Efendim bu Jesus Efendi Atletico Madrid’in para babası hafif mafioso başkanıdır. Marbella belediye başkanlığı yaptığı sırada yaptıklarıyla takdir toplamıştır. Kulüp başkanlığı ise ayrı bir konudur.

Tam bir çılgındır Jesus Amca. Bir sezon takım ligi sonlarda bitirir Jesus Gil bütün kombine sahiplerini parasını cebinden iade eder. Birçok oyuncu getirir götürür çok transferi seven bir ağabeyimizdir. Atletico onun yönetiminde La Liga Şampiyonluğunu da görür İspanya ikinci ligini de. Ne olursa olsun Atletico’lular için vazgeçilmez bir kahramandır bir mittir Jesus Gil…

Oyuncularına karşı sabırlı olsa da zannetmiyorum dünyada Jesus Gil’den çok hoca yollayan bir adam olduğunu. Görev yaptığı 17 yıl boyunca sadece 39 hoca ile çalışmıştır. Bunlar arasında sıradan hocalar olduğu gibi Arrigo Sacchi gibi bir efsane hoca da vardır.

Bu kadar hoca arasında Jesus Gil en büyük yamuğu Joaquin Pero isimli gariban hocaya yapmıştır. Sezonun başında getirdiği hocayı kamptan sonra fotoğrafındaki tipini beğenmediği gerekçesiyle yollamıştır ki bu futbol tarihinde eşi benzeri olmayan bir uygulamadır.

Yazı yazıp İtalya’ya değinmezsem ayıp olacağı düşüncesindeyim. Bundan birkaç yıl önce Inter başkanı Massimo Moratti oğlunun beğendiği oyuncuları tek tek toplarken fırsat bu fırsat diyen La Gazzetta Dello Sport şöyle bir soru yöneltir. Transferde Inter’in gerisinde kalmadınız mı? Milan kulübünün cevabı ise başarıyı açıklar niteliktedir. Biz sık sık oyuncu alıp satmayız oyuncularımıza değer veririz. Bu kulübün son 40 yılda yalnızca 4 kaptanı olmuştur. Bunlar da sırasıyla Cesare Maldini Gianni Rivera Franco Baresi ve Paolo Maldini.

Gelelim Don Fabio’ya ve evlatlarına. Don Fabio yani Fabio Capello şahsıma göre dünyanın en iyi teknik direktörüdür ve gittiği her takımı şampiyon yapmak gibi ilginç bir başarısı vardır. Ayrıca şöyle bir huyu da vardır kıvırcık saçlı Fabio’nun. Gittiği her takıma eski takımından oyuncu götürür. Bunun en büyük iki örneği vardır. Panucci ve Emerson

90 yılların başında Milan fırtına gibi eserken takımın başında Capello vardır. Yıllar geçer şampiyonluklar kazanılır Don Fabio’nun canı sıkılır. Gider Real’in başına yanında Panucci ile beraber. Real’i o sezon şampiyon yapar Don Fabio. Sezon sonu futbolcuyken efsaneleştiği Roma’ya hoca olarak gider. Tabii ki yanında Panucci’yi de alarak. Roma yılları başlar Don Fabio’nun gelen şampiyonluk sonrası Roma taraftarlarının gözünde bir ilahtır Don Fabio birkaç yıl sonra Capello şok bir kararla Juventus’a geçer bir sezon başı. Yanında da mutlak eski takımından bir oyuncu götürecek ya Leverkusen’den aldırdığı uzun süreli sakatlığında beklediği sonra çok büyük verim aldığı Emerson’u Juventus’a taşır. Zebina da Juve yolunu tutar.

Juve’deki 2 yılı da çok iyi geçer iki şampiyonluk kazanır. Ancak sonra Moggi efendinin yediği naneler ortaya çıkar Kupalar uçar Don Fabio’da Real’e uçar. Yanında kim mi vardır. Manevi oğlu Emerson ile Inter’den Juventus’a aldığı İtalyan Milli Takımı kaptanı Cannavaro.

Şu Capello Türkiye’ye de gelse yanında Cannavaro Emerson ve Nistelrooy’u getirse de onlar sayesinde bizim topçularımız nasıl kademeye girilir, orta sahada nasıl parsellenir ve bitiricilik nedir konularında kendilerini geliştirseler.

Şimdilik bu kadar bir ara yine yazarım

Hiç yorum yok: