İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

21.08.2012

Avrupa'nın En İyi Ligi (1)

Türkiye'de son yıllarda futbolsever olmak zor ve meşakkatli bir iş oldu ama basketbol izlemek de bir o kadar keyifli bir şey olmaya başladı. Milli takımımızın başarıları, ligimize gelen yıldızlar, basketbola akan paralar, Avrupa kupalarında zaferler derken bugün geldiğimiz noktada Avrupa'da basketbol deyince akla gelen bir kaç ülkeden biriyiz. Dünya basketbol tarihinin aktif basketbol oynayan en büyük ismi Kobe Bryant Beko Basketbol Ligi için Avrupa'nın en iyi ligi dediyse bize de " Hayır kardeş yanılıyorsun " demek düşmez. Bize düşen takımların yavaş yavaş transferi bitirdiği ve sezon hazırlıklarına başladığı şu dönemde biraz analiz yapıp sezon sonunu tahmin etmeye çalışmak. Yazımı bir kaç bölüme ayıracağım. İlk bölümde geçtiğimiz yılın finalistlerini ele alacağım.

Beşiktaş: Analize son şampiyondan başlayalım. Geçtiğimiz yıl Ergin Ataman yönetiminde 3 kupa kazanan Beşiktaş'ın sponsoru Milangaz'ı kaybetmesi ve hala bir sponsor bulamaması bu yıl aynı başarıları yakalayamayacağının ciddi bir işareti. Ergin Ataman yerine gelen Erman Kunter, yine çok başarılı bir koç ve takımı potansiyelinin üstüne çıkaracağından eminim. Ancak Arroyo, Hawkins, Bonsu üçlüsü tutulamadı ve yerlerine şu ana kadar alınan tek yabancı Patrick Christopher. Diğer taraftan Türk oyunculardan Serhat Çetin ve Can Akın kadroda tutuldu ve Tutku, Cevher, Muratcan ve Vidmar takviyeleri ile geçen yıl eksik olan Türk oyuncu rotasyonu başarılı bir şekilde kuruldu. Beşiktaş'ın bundan sonra yapacağı yabancı transferleri çok önemli. Yine de diğer takımların artan bütçesi üstüne Beşiktaş iyi bir kadro kursa bile bu sene bir sürpriz daha yapabileceğini düşünmüyorum. Ancak iyi basketbol oynayarak alınacak bir dördüncülük bekliyorum






Anadolu Efes: Geçtiğimiz yılın finalisti Anadolu Efes işe head coachluğa Galatasaray'dan olaylı bir şekilde ayrılan Oktay Mahmuti'yi getirerek başladı. Oktay Hoca da yine çok iyi bir coach ancak 2005'ten beri şampiyon olamaması bir soru işareti. Oktay Hoca elindeki özellikle zayıf kadrolardan müthiş verim alıyor ve oyuncuları potansiyellerinin üstüne çıkarıyor. Ancak büyük hedeflere ulaşma konusunda kariyeri boyunca sıkıntılar yaşadı. İlk Anadolu Efes döneminde Prkacin, Nikolic gibi isimlerle bekleneni aştıktan sonra artan bütçe ile başarılı olamadı. Bir benzerini Galatasaray'da da yaşadı. İlk senede sürpriz bir final oynadı, ikinci yılında favori olan takımı ile finale çıkamadı. Oktay Mahmuti'nin koçluğunun temel özellikleri disiplin, sisteme bağlılık ve geniş rotasyon. Ancak bu özellikler yıldızların bol olduğu, serbestlik ve fazla süre istediği takımlarda çökebiliyor. Bu sene Oktay Mahmuti'nin elinde yine böyle bir kadro var. Yeni transfer edilen Farmar gibi bir yıldızla Vujacic ve Barac gibi yumuşak oyuncular ile nasıl bir uyum yakalayacağı merak konusu. Diğer taraftan tam Mahmuti'nin adamları olan Jamon Lucas Gordon, Kerem Gönlüm, Kerem Tunçeri, Savanovic, Ermal gibi isimlerin bu sezon çok iyi oynaması oldukça muhtemel. Semih Erden ise tam bir kapalı kutu olacak. İlk kez Oktay Mahmuti ile çalışıyor ve çok uyumlu bir oyuncu olduğu tartışılır. Anadolu Efes güçlü bir kadro kurdu ancak yukarıda bahsettiğim sıkıntıları ve seyirci dezavantajı ile bana göre Galatasaray ve Fenerbahçe'nin yarım adım gerisinde sezona başlıyor.

2 yorum:

İlker dedi ki...

Vidmar'ın Türk statüsünde oynadığına emin misin?

Oben Kaymakçalan dedi ki...

kesin değil ama oynar diyor beşiktaş yöneticileri