İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

27.08.2012

Avrupa'nın En İyi Ligi (3)

Fenerbahçe Ülker: Evet gelelim sezonun kağıt üstündeki en büyük favorisine. Uzun süren bir başarı döneminin ardından geçtiğimiz yıl çeyrek finalde lige veda eden sarı lacivertliler yaz döneminde işi çok sıkı tuttu ve bir çok kişiye göre rüya takım kurdu. Fenerbahçe işe Spahija'yı gönderip Simone Pianigiani ile anlaşarak başladı ki dönem itibariyle boşta bir çok Türk antrenör varken, üstelik daha yeni başarısız bir yabancı hoca deneyimi yaşamışken yine bir yabancı antrenör tercih etmek tartışılacak bir karar. Bunu neden söylüyorum,  yakın tarihimizde pek fazla yabancı koç başarısı görmek mümkün değil, henüz yabancı bir koçla müthiş işler yapmış bir takımımız olmadı.  Elbette Pianigiani iyi bir koç, başarıları ortada. İtalya liginde kazanılan altı şampiyonluk, oynanan final fourlar önümüzde. Ancak kariyerinde bırakın Avrupa'da takım çalıştırmayı Siena dışına bile çıkmamış bir hoca ve ciddi anlamda adaptasyon sorunu yaşaması muhtemel. Pianigiani'nin bir başka sıkıntısı rekabetin az olduğu ver her sene leblebi yer gibi şampiyon olduğu İtalya Ligi'nden Kobe Bryant'ın deyimiyle "Avrupa'nın en kaliteli ligine " gelmek olacaktır. Evet, şunu kabul edelim ki 6 yıl üst üste şampiyon olmak başarıdır ama İtalya Ligi standartlarında Siena gibi bir takım için çok da büyük başarı değildir. Euroleague'de Final-Four oynamak da başarıdır ama şampiyon olamamış olmak soru işaretidir.


Pianigiani de adaptasyon sorunu yaşayacağının farkında olsa gerek, transfer döneminde eski oyuncularına sarıldı. Alınan dört yabancıdan sadece Mike Batiste eski Pianigiani oyuncusu değil. Romain Sato, David Andersen ve belki de Teodosic ile birlikte Avrupa'nın en önemli 1 numarası Bo McCalebb daha önce Pianigiani'nin çalıştığı isimler. Yine Pianigiani'nin yakından tanıdığı David Hawkins ile de anlaşıldı ancak daha sonra Bogdanovic'in sözleşmesi fesh edilemeyince Hawkins bir başka eski hocası Ergin Ataman'ın çalıştırdığı Galatasaray ile anlaştı. Fenerbahçe bu dört yabancının yanı sıra Barış Ermiş ve transferi yılan hikayesine dönen İlkan Karaman ile anlaştı. Sonuç itibariyle oluşan kadro çok güçlü ama biraz dikkatli bakınca fark edilebilecek sorunları var. İnceleyelim.

Pota altı Batiste, Andersen, Kaya, Oğuz ve İlkan'dan oluşacak. Son günlerin gündemi İlkan'dan başlayalım. İlkan süre alabileceğini düşünerek Fenerbahçe'yi seçti ama bu güçlü rotasyonda ve ciddi hedefleri olan bir takımda ne kadar süre alabileceği soru işareti. Geçtiğimiz yıl Karşıyaka'da bolca izleme fırsatı bulduğum İlkan son derece dağınık ve şımarık bir oyuncu izlenimi vermişti bana. Avrupa şampiyonası elemelerinde Tanjevic'in gözdesi oldu ve spektaküler oyunu ile dikkat çekti. Fenerbahçe'nin kendisi ile ilgili tasarrufu nedir, bu sezon süre alabilecek mi merak ediyorum. Gelecekte ise NBA'e gitmeyi hedefliyor. Zaten Avrupa basketbolunun saçma tarafı da bu, geleceğe yatırım yapmak anlamsız. Oyuncu iyiyse NBA oluyor, kötüyse yatırım yapmaya değmez demektir zaten.

İlkan'dan bu kadar bahsetmemin sebebi son zamanlarda epey gündem olması. Her oyuncuyu böyle ayrıntılı inceleyecek değilim. Fenerbahçe pota altı için şu değerlendirmeyi yapabilriz. İsim olarak iyi ama yaşlı ve formsuz. Batiste, Andersen, Kaya üçlüsü otuz beşe geldi ve geçtiğimiz sezonu iyi geçirmediler. Bu nedenle özellikle normal sezonda  İlkan'a bolca şans doğabilir.

2 ve 3 numaraya bakarsak bana göre kağıt üstünde Bogdanovic - Sato ikilisi çok yetersiz kalıyor. Galatasaray bu pozisyonlarda Domercant - Hawkins ikilisi ile anlaştı mesela. Preldzic'in ciddi anlamda süre alacağını düşünüyorum geçtiğimiz yıllardaki gibi. Ömer de tıpkı Kaya igi geçen sezon kötüydü ve bir yıl daha yaşlandı, bu yıl nasıl oynayacağı soru işareti. Kısacası Fenerbahçe'nin 2 - 3 numaralı pozisyonlarda da sıkıntıları mevcut.



Fenerbahçe için en sorunuz pozisyon elbette ki point guard. Bo McCalebb yukarıda söylediğim gibi Avrupa'nın en önemli iki point guardından biri. Yedeği ise Barış Ermiş olacak ki  geçtiğimiz yıl bu görevde Engin Atsür iyi bir performans göstermişti, onun kaybı Fenerbahçe için iyi olmadı.

Bu kadar uzun bir analizden sonra sonuç yorumu yapmak zor. Böyle güçlü ama karmaşık bir kadro için sezon sonu tahmini yapmak da zor. Kısaca şöyle diyebilirim: Pianigiani takıma, takım da Piangiani'ye iyi ayak uydurursa, yeni coach takımda ortamı iyi kurar, rotasyonu da iyi kullanarak özellikle yaşlı oyunculardan maksimum verim alabilirse ve geçtiğimiz yıl kötü oynayan Türkler kendine gelirse Fenerbahçe Ülker en büyük favori olur, ama işler kötü giderse rakipleri de çok güçlü.

Bir sonraki yazıda Banvit ve Karşıyaka Pınar'ı ele alıp Beko Basketbol Ligi dosyasını kapatacağım.

Hiç yorum yok: