İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

16.12.2010

Yeni Başlayanlar İçin Muhasebe #2: Borcu Alacağa Çevirmek

Galatasaray' ın, Elano' nun Santos' a transferindeki cinliğine şurada değinmiştik.

Yeni ve müthiş bir muhasebecilik örneği de, göreve seçildiği kongre mahkeme kararıyla iptal edilen ve yeniden yapılması gerekecek kongrede aday olmayacağını açıklayan Ankaragücü başkanı Ahmet Gökçek' den geldi dün:


"Ahmet Gökçek ayrıca göreve gelecek yeni yönetimin futbolculara 14 milyon TL, kendilerine de 36 milyon TL ödeme yapmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi."

Açıklamanın tam metninin içerdiği enfes demagojik öğelere sonra değiniriz; lakin burada tam anlaşılamayan bir şey var: Kendi dönemlerinde yapılan yatırımı temsil eden 36 milyon düşen yönetimin alacağı, pek güzel, peki futbolculara ödenmesi gereken meblağı temsil eden 14 milyon kimin borcu? Yeni gelecek yönetim, mantık ve matematik icabı 36 - 14 = 22 milyonu eski yönetime, 14 milyonu da haliyle futbolculara olmak üzere toplam 36 milyon borçla işe başlaması gerekirken, neden 36 + 14 = 50 milyon tutarında bir külfetin altına giriyor? Böyle olunca adamlar 14 milyonu hem alacağın sahibi futbolculara, hem de borcun sahibi eski yönetime ödemiş olmuyorlar mı?

Herhalde bakılan açıya göre muhasebe ilmi, "olağan borç" diye bir kalem icad ediyor bu noktada; Ahmet ya da Mehmet, görevde her kim olursa olsun gider kalemine yine yazılacak olan bu borç, Ahmet ya da Mehmet, artık görevdeki her kimse onu bağlamıyor.

Tek kelimeyle muazzam.

3 yorum:

Övünç Şentürk dedi ki...

Eee bu takımın ligtv'den,iddaadan,Süper Toto'dan aldığı paralara ne olmuş ?

Demogojinin kralını Ziya doğan yapmıştı geçenlerde.Hacı biz 1 milyon $'a takım kuruyoruz diyerek.Büyüksün Ziya diyor herkes ama kimse niye 1 m $'a takım kuruyorsunuz demiyor.Uğur Meleke'de yazmıştı geçenlerde .. Nereye gidiyor bu paralar da bu adamlar futbolcu alacaklarını ödeyemiyorlar ...

Mehmet Reşit dedi ki...

Futbol ekonomisinin bugünkü kadar kuvvetli olmadığı, gelirin yalnız veya en çok tribünden geldiği geçmiş zamanlardan yerleşme bir algı var; yönetici kulübe para akıtır, karşılığında da şahsi işlerinde kendisine fayda sağlayacak itibardan başka bir şey kazanmaz.

O yüzdendir; bu algı mucibinde ortada bir "bu para" olmadığı için haliyle kimse sormuyor "bu para nereye gidiyor" diye.

İlker dedi ki...

aceto'nun yazdığı gibi: bütün bunlarla uğraşacağıma barça izler, barça yazarım. en azından yaptığımdan keyif alırım. bıkkınlık geldi. bakalım gene lig 17 takımla mı tamamlanacak.