İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

3.01.2011

Geçmiş Zaman Olur Ki #3


Bundan tam 17 sene evvel; 3 Ocak 1994 Pazartesi.

Galatasaray ara transferde İsveç bandıralı sol bek Roger Ljung' u kadrosuna eklemledi.
Muhterem henüz imza atmış değil, fakat kulübü Admira Wacker' a (Avusturya) bugünkü pariteyle yaklaşık 1 milyon gayme tutarındaki bonservis bedeli ödendi; kısmetse kendisi de yarın İstanbul' da olacak.

O zamanlar yeni yabancı transferlerin tanıtım videoları meşhur; internet, youtube gibi kavramlar Avatar İmparatorluğu düzeyinde henüz, ancak televizyonda yapılan haberleri izliyoruz. Nartollo, Atkinson gibi fiyasko transferlerin bu tür videoları en çok ses getirenler olmuş; düşünün işte.
Ljung' un da, transferi şerefine hazırlanan video-haberi, bilhassa da o haberde geçen bir cümleyi oldukça net hatırlıyorum bugün: "ölü toplara yaptığı kafa vuruşlarıyla ünlü". Fonda da sağ taraftan sol ayak içiyle gelen bir köşe vuruşuna, vole gibi bir kafa patlatan kırmızı formalı bir adam.
Daha 15 yaşında değiliz, bugünkü gibi günde 10 maç izleme imkanımız nerde, futbol jargonu ağızlarda sakız olmamış; allahını seversen "ölü top" nedir?
Topun patlak olması imkansız, oyun durduktan sonra kafa vuruyor desen mantıksız, sahanın dışına çıkan toplara kafa uzatmak da oldukça anlamsız... Nihayet ölü top için, "kendisinden ümit kesilmiş pozisyon" tanımında karar kılmış olduğumu hatırlıyorum hayal-meyal.

Ljung sezon sonuna kadar Galatasaray' da kalıp, bankosu olduğu İsveç milli takımıyla beraber 3.' lük elde edeceği 1994 Dünya Kupası arifesinde, maliyetinin takriben yarısı kadar bir bonservis karşılığı Alman ekibi Duisburg' a satıldı.
Dünya Kupası' nda oynayacak bir oyuncu için, en azından kupanın bitimine kadar beklemek gibi basit bir pazarlama hamlesi gerçekleştirememek ciddi bir hataydı Galatasaray yönetimi için. Nitekim İsveç oldukça başarılı bir kupa geçirmiş, Ljung da bu takımın üçüncülük maçı hariç tüm maçlarında eksiksiz oynamıştı.

Adamımız şimdilerde menejerlik yapıyor; Tobias Linderoth' un da menejeri oydu hatta.


Hiç yorum yok: