İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

5.05.2006

36. Hafta sonunda La Liga Değerlendirmesi

La Liga’da bu hafta arası yapılan karşılaşmalarla 36. hafta tamamlandı. Geriye ki hafta kaldı ve Barcelona, Celta maçının devre arasında Mallorca’nın Valencia’yı 2-1 yenmesiyle ilgili haber gelince şampiyonluğunu ilan etti. Valencia da ligi ikinci bitirmek için Real Madrid ile çekişiyor. Osasuna Atletico deplasmanında kazanarak Şampiyonlar ligi yolunda çok önemli bir avantaj elde etti. Celta dün akşam ki mağlubiyetle şansını kaybetti artık. Sevilla ise UEFA’yı garantilemiş gibi ancak Barça ile oynayacakları eksik maçı da kazanabilirlerse Ş. Ligi’nin son biletini alan takım olmak için onların da umudu yeşerecek. Deportivo, Villarreal, Atl. Madrid, Getafe UEFA şansı kalmayan takımlar.

Düşme-Kalma mücadelesinde Malaga ilk düşen takım. Cadiz de dün geceki Sociedad beraberliğiyle düşen ikinci takım olmak üzere. Alaves aldığı Betis galibiyetiyle hem umutlarını artırdı hem de rakibini tehlikenin tam ortasına koydu. Santander bu akşam Real Madrid maçından üç puan çıkarabilirse Mallorca gibi O da şansını çok artıracak. Bu iki takım haftasonu kazanarak önemli bir iş başarmışlardı. Atl. Bilbao dün akşam kazanarak çok son iki maça şansını artırarak girdi. Sociedad ve Espanyol da dün gece son dakikalarda yedikleri gollerle hayal kırıklığına uğradılar. Sociedad deplasmanda Cadiz ile berabere kalarak yine de iyi bir skor elde ederken Espanyol kendi sahasında Deportivo’ya yenilerek kritik son iki maça endişeli giriyor. Zaragoza ise ligi uzun zaman önce bitirmişti zaten. Geçelim ayrıntılara;

Lider, Şampiyonlar Ligi finalisti Barcelona dün gece Celta Vigo’yu deplasmanda 1-0 yendi. Bu maçın devre arası olduğunda Valencia’nın Mallorca’ya 2-1 yenildiği haberi geldi ve ikinci yarıya Barça şampiyon olarak çıktı. İkinci devrede de gol krallığı yarışını önde götüren Eto’o nun golüyle maçı kazanmayı başardı. Hafta sonu Cadiz maçında beş ay sonra sahalara dönen Xavi bu maçta da ikinci yarıda şans buldu. Gerek Barcelona gerekse İspanya Milli takımı için son derece önemli bir oyuncu olan Xavi umarım kısa sürede form yakalar ve Barça’ya şampiyonlar ligi finalinde katkı sağlayamasa bile Dünya Kupasında takımdaki yerini alır. Celta Vigo dün geceki mağlubiyeti ve Osasuna’nın da kazanmasıyla Şampiyonlar ligi umudunu kaybetti artık. Beşe çıkan farkı kapaması iki haftada hem çok zor hem de Sevilla’nın da işin içinde olması olayı daha da güçleştiriyor. Celta kalan iki maçta Sociedad ile deplasmanda, sahalarında da Getafe ile karşılaşacaklar. Bu sezon lige yükselen bir takım için elde ettikleri UEFA başarısı da çok önemli.

Barça’nın ardından Şampiyonlar Ligi biletini direk kazanacak takım olan ikinci sıra için Valencia dün geceki Mallorca mağlubiyetiyle avantajını yitirdi. Real Madrid Santander karşısında kazanırsa üçüncü sıraya gerileyecekler. Kalan iki maçında Valenica sahasında Atl. Madrid ile son hafta da Osasuna deplasmanına çıkacak. Osasuna maçı her iki takım için de çok önemli olacak. Osasuna dün gece Atl. Madrid deplasmanında 1-0 kazanarak şansız bir şekilde kaybettikleri Real Madrid maçından sonra Şampiyonlar ligi mücadelesinde önemli bir adım atmış oldu.

Sezona harika başlayan Osasuna haftalar geçtikçe bazı zamanlarda sendelemesine rağmen yine de istikrarını korumayı başardı ve ligin sonunun geldiği şu haftalarda bu sezonun ligdeki en flaş takımı olmayı başardı. Osasuna kalan iki haftada iki zorlu maça çıkacak. Santander deplasmanı ve Valenicia ile kendi evlerinde oynayacakları maç. Pazar gecesi Osasuna’yı deplasmanda deviren Real Madrid bu gece Santander’le deplasmanda karşılaşacak. Düşmeme mücadelesi veren rakibi karşısında alacakları üç puan onları tekrar ligde ikinci sıraya yerleştirecek. Real Madrid kalan maçlarında Villarreal’i konuk edecek ve son maçta da Sevilla ile deplasmanda karşılaşacak.

UEFA Kupası finalisti Sevilla dün gece ilk yarıda attığı 3 golle Getafe’yi 3-0 yendi ve Şampiyonlar ligi mücadelesini sürdürdü. Barça ile oynayacakları erteleme maçını kazanabilirlerse ilk dört iddiasını sürdürecekler. Son iki maçları ise ligden düşen Malaga ile dışarıda ve Real Madrid ile Sevilla’da oynayacaklar. Oynayacakları son üç maçın ikisinin Barça ve Real ile olması Sevilla’nın şansının çok da fazla olmadığı düşüncesini bizde uyandırıyor. Deportivo, Celta mağlubiyetinin ardından bu sezon ki iyi dış saha performansına dün gece de devam etti ve Espanyol’u Tristan’ın 90 da attığı gol ile 2-1 yenmeyi başardı. Ligin kalan iki maçının onlar için çok da az olsa UEFA kupası için anlamı olacak. Deportivo kalan iki maçta düşmeme mücadelesi yapan iki takımla oynayacak. Atl. Bilbao ve Alaves. İstikrarsız görüntüsüyle Deportivo’nun bu iki maçtan da galibiyet alması çok da olası görünmüyor. Villarreal de düşen Malaga’yı 2-1 yenerek puanını 53’e çıkardı. Kalan iki maç onlar için de prestijden öte değil. Uzun süredir iyi bir görüntü çizen Getafe de ligin bitmesini bekliyor. İnter Toto kupasına gidecek takımlardan biri olabilirler de bunun dışında kalabilirler de. Sezonun hayal kırıklıklarından en önemlisi A. Madrid hem Mallorca hem de Osasuna’ya yenilerek UEFA kupası şansını yitirdi. Onlar da Getafe, Villarreal ve Deportivo gibi ligin bitmesini bekliyor. Lig 11. si Zaragoza ise ligin en rahat takımı. Hiç bir amacı olmadan haftalardır oynuyorlar.

La Liga daki Şampiyonlar Ligi mücadelesi gibi çok heyecanlı geçen bir başka mücadele de ligde kalma mücadelesi. Malaga’nın düşmesinin kesinleşmesiyle bu mücadele içindeki takım sayısı sekize düştü. 12. sıradaki Mallorca ile 18. sıradaki Alaves arasında dört puanlık fark var.

Son iki maçını kazanan Mallorca 40 puana yükselmiş durumda. Neredeyse her sezon lige çok kötü başlayıp son haftalara kadar düşme potasında bulunan Mallorca her zamanki gibi yine son maçlarda kazanarak ligde kalmayı muhtemelen başaracak. Kalan iki maçında önce Betis deplasmanına çıkacak olan Mallorca son maçta Zaragoza’yı ağırlayacak Betis’e kaybetse bile lige havlu atmış olan Zaragoza’yı yenmeyi başaracaklardır. Belki de buna bile ihtiyaçları kalmayacak. 39 puanları bulunan iki Bask temsilcisi 13. ve 14. sıradalar. Dün gece Zaragoza’yı Yeste’nin bitime 15 dakika kala attığı golle deviren Bilbao son iki maç öncesi ligde kalma şansını artırdı. Deportivo deplasmanı ve Şampiyon Barça ile San Mames’de oynayacakları maçlardan birini kazanmaları gerekiyor. Sociedad hafta sonu Sevilla’ya kendi sahasında kaybettikten sonra dün gece Cadiz maçını son dakikada yedikleri golle 2-2 berabere tamamladılar. Bu hafta Celta’yı konuk edecekler ve kazanmaları gerekiyor. Çünkü son maçları Espanyol ile deplasmanda olacak. Dün gece sonunda aldıkları mağlubiyetlerle 38 puanda kalan Betis ve Espanyol 15. ve 16. sıradalar. Alaves’e kaybeden Betis iki zorlu maça çıkacak. Hafta sonunda Mallorca’yı ağırlayacak olan Sevilla temsilcisi ligi Madrid deplasmanındaki Atletico maçıyla tamamlayacak. Beş maçtır kazanamayan Betis’in iki maçını da kazanabileceğini düşünüyorum.

Espanyol ise dün gece sahasında kaybederek son iki maçta kendini zor duruma soktu. Barcelona derbisi ve Sociedad kalan maçları olacak. Bu gece Real Madrid’i konuk edecek olan Santander de kritik bir konumda. 17. sıradaki takımın 37 puanı var. Hafta sonu Osasuna’yu konuk edecek olan Santander son maçta deplasmanda Villarreal ile karşılaşacak. Deplasman performansı iç sahaya oranla çok daha iyi olan bu takım için Villarreal maçını da kazanabileceğini düşünürsek içeride oynayacakları maçlardan birini kazanmaları gerekiyor. Alaves dün Betis’i mağlup ederek son iki maça umutla girmeyi başardı. Dün gece Betis kazanmış olsaydı bütün takımlar rahatlamış olacaktı çünkü Alaves ve Cadiz muhtemelen düşmüş olacaktı ama olmadı. 36 puanı bulunan Alaves’in kalan maçlarının da zor olmadığını görüyoruz. Zaragoza deplasmanı ve Deportivo ile sahalarında oynayacakları maç.

Cadiz dün gece Sociedad’ı geçmiş olsaydı bugün onlara da epeyce değinmek durumundaydık ama artık onlar için çok geç. 33 puanı bulunan Endülüs takımı için ligde kalmak mucize gibi bir şey. Yine de Getafe ve Malaga ile oynayacak olmaları onlar için bir avantaj olacak. Bu maçları kazanabilirlerse rakiplerinin ekstra kaybedeceği puanlar olursa çok zayıf da bir ihtimal, neredeyse matematiksel bir durum ile ligde kalma şanları olabilir. Bunun gerçekleşeceğine bende herkes gibi inanmıyorum. Malaga da zaten düşmüş durumda.

La Liga’nın 38. hafta sonunda nasıl şekillenebileceğine ilişkin olarak ise ; Barça zaten şampiyonluğunu ilan etti. Valencia ve Real Madrid arasında ikincilik yarışı sürüyor. Osasuna’nın da Valencia ile karşılaşacak olması onları da sürpriz bir biçimde lig ikincisi yapabilir. Osasuna’nun ikinci olma ihtimalinin yanında ilk dört dışında kalma ihtimali de mevcut. Celta’nın kaybetmesi onların dördüncülük şansını epey artırdı. Sevilla’dan ise hala umutluyum. UEFA’ya gidecek takımlar da belli. Dördüncülük mücadelesinde arkada kalacak olan iki takım ve kral kupasının sahibi Espanyol. Geçen sezon İnterToto kupasına üç takım göndermişti La Liga. Bu sezon da öyle olacak ise Deportivo, Getafe, A. Madrid, Villarreal buranın adayları. En kritik yer olan düşme mücadelesinde ise Cadiz de Malaga’dan sonra düşmesi en muhtemel takım. Son takım ise son maçlarda belki de son saniyelerde belli olacak. Santander bu gece ki maçı kaybedecek olursa düşme tehlikesini kanımca en fazla yaşayan takım olacak. Alaves bu durumda onlardan daha avantajlı olacak. Düşen son takımın Mallorca, Betis, A. Bilbao, Espanyol, Sociedad takımlarından biri olacağını düşünmüyorum daha doğrusu istemiyorum. Santander benim için en kuvvetli aday düşecek son takım için. Diğer aday da Alaves.

Hiç yorum yok: