İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

15.05.2006

Yunanistan’da beklenen gerçekleşti: Şampiyon Olympiakos

Bundan 9 hafta önce Olympiakos çok rahat bir şekilde şampiyonluğa koşuyordu, AEK ile Panatihanikos 2.lik mücadelesi veriyorlardı. Xanthi, Iraklis ve PAOK arasında Uefa mücadelesi vardı. Son iki sırada ise Kallithea ve Akratitos vardı. Olympiakos’un 13 maçtır zorlanarak galip geldiğini, en kötü PAOK’un veya Xanthi’nin Olympiakos’u yeneceğini, Panathinaikos’un ise AEK’yı içerde yenebileceğini ve Şampiyonlar Ligi için saldıracağını, Xanthi, Iraklis ve PAOK mücadelesine Aigaleo’nun da katılabileceği ve hatta Aigaleo’nun PAOK’u geçebileceğini, Akratitos’un ligden kurtulabileceğini, OFI’nin ligde kalabileeğini söylemiştik.

Şimdi ise bu tahminlerimizin bir kısmının gerçekleştiğini, bir kısmının da ters teptiğini görüyoruz. Olympiakos şampiyon oldu, AEK 2., Pana 3.sırada, Xanthi, Iraklis, PAOK üçlüsü; Iraklis, Xanthi, PAOK şeklinde sıra aldılar, Olympiakos son 9 haftada 4 maç kaybetti-şampiyonluğu garantiledikten sonra 3 maç kaybetti-PAOK’a yenilmedi ama, 3. yenilgisini dediğimiz gibi Xanthi’den aldı. AEK, Olympiakos’a dışarıda yenildikten sonra bir darbe de Pana’dan aldı. Fakat şu an 2.sıradaki yerini koruyor. En büyük yanlışımız Aigaleo’nun 6.sıraya kadar yükselebileceğini söylememizdi, fakat şu anda Aigaleo 10. sırada. Akratitos ve Kallithea’nın ise ligden düşmesi haftalar öncesinden kesinleşmişti.

ational leagues : Hellenic National League

Team

Pld

Pts

1

Olympiacos

29

69

2

AEK

29

66

3

Panathinaikos

29

64

4

Iraklis

30

51

5

PAOK

29

46

6

Xanthi

29

46

7

Larissa

29

39

8

Atromitos

29

39

9

Kalamarias

29

35

10

Egaleo

29

33

11

Ionikos

29

31

12

Levadiakos

29

31

13

Panionios

29

29

14

OFI

29

28

15

Kallithea

30

20

16

Akratitos

29

18

Evet, Şampiyon Olympiakos… Son 10 yıldaki 9. şampiyonlukların kazandılar ve bu beklenildiği gibi bu ligin üstünde bir kadroya sahip bir takım için hiç te zor olmadı. AEK’yı yendiklerinden sonra aralarındaki puan farkı dokuzdu ve neredeyse 20. haftadan şampiyonluğu ilan etmişlerdi. 29 maçta 63 gol atıp, 23 gol yediler. 6 maçta yenildiler, bunların ikisi ilk yarıda, dördü ikinci yarıda-üçü şampiyon olduktan sonra-. Yunanistan liginin zirvesinde son yıllarda adeta taht kurdular ve uzun yıllar bu tahttan onları kimse indiremeyecek gibi gözüküyor, Georgatos’la iki yıllık anlaşma yaptılar, bakalım seneye Şampiyonlar Ligi’nde neler yapabilecekler?

İkinci sırada AEK Athens takımı var. Onlarda sezon başından beri Olympiakos’un epey gerisinden takip ettikleri yarışta Olympiakos’a ilk defa bu kadar yaklaştılar fakat iş işten çoktan geçti, puanların eşitliğinde Olympiakos şampiyon olacağı için haftalar öncesinde matematiksel olarak şampiyonluğunu ilan etmişti, AEK ise Pana’yla Şampiyonlar Ligi’ne katılma mücadelesi veriyor ve eğer bu haftasonu içeride Xanthi’yi yenebilirlerse gerçekleşecek. Yenemeseler bile 2. olma şansları var Pana deplasmanda Larissa’ya yenilirse veya berabere kalırsa, AEK yenilse bile Şampiyonlar Ligi’ne katılıyor. Fakat kafalarda büyük bir soru işareti var. Olympiakos’un bile başarılı olamadığı Şampiyonlar Ligi’nde; AEK’nın ne yapacağı merak konusu? Lig böyle biterse Panathinaikos’ta Uefa’ya katılabilecek…

Gelelim Uefa’ya katılacak diğer iki takıma, biri kesinleşti:Iraklis, fakat diğeri için son hafta Yunanistan’ın en ciddi mücadeleleri gerçekleşecek. Aynı puanda bulunan PAOK ve Xanthi takımları arasında ikili averaja bakıldığında iki takımın da evlerinde 1-0 kazandıklarını görüyoruz, o zaman averaja bakılıyor ve PAOK’un averajı 14 iken, Xanthi’nin ise 6 averajı var. Yani bu hafta iki takımda kazanamazsa, berabere kalırsa veya kaybederse Uefa’ya PAOK gidiyor, ipler PAOK’un elinde yani, PAOK’un maçı içerde hedefsiz Kalamaria ile, Xanthi’nin maçı ise dışarıda AEK ile yani bir nevi şunu rahatça diyebiliriz ki sezon başından beri Yunanistan’ın en amansız mücadelesini yapan Iraklis, PAOK, Xanthi üçlüsünden kazanan Iraklis ve PAOK oldu…

İddiasız takımlara hiç değinmek istemiyorum ki tam 8 tane hedefsiz takım var, 6. ile 7. arasındaki fark 7 ve 14. ile 15. arasındaki fark 8. İşte bu 7. ve 14. takımlar arasındakiler iddiasız takımlar. Onlarda ligi huzurlu bir şekilde bitirdiler. Bu takımlar sırasıyla; Atromitos, Larissa, Kalamaria, Aigaleo, Ionikos, Levadia, Panionios, OFI…

Yunanistan’da ligden düşecek takımlarda haftalar öncesinden kesinleşmişti. Bir üstlerinde ki takımla 2 galibiyet 2 beraberlik kadar fark olan Kallithea 20 puanla 15., ligde kalabilir dediğimiz Akratitos ise 18 puanla sonuncu olarak ligden düştüler.

Kupada ise finali Olympiakos ve AEK takımları oynadı burada da Olympiakos ikinci yarıda attığı gollerle 3-0 kazanarak sezonu çifte kupayla bitirmiş oldu.

Anlayacağınız gibi Yunanistan’da artık zevk kalmadı. Ne şampiyonluk yarışı var, ne şampiyon olan takım Avrupa’da başarılı olabiliyor, ne de küme düşmeme tehlikesi yaşayan takımlar rakipleriyle dişe diş? Bunların hiçbirisi yok Yunanistan’da… Lige zevk getiren tek mücadele diğer yazılarımızda da sık sık dile getirdiğimiz Iraklis, PAOK, Xanthi üçlüsü. Milli takım da Avrupa Şampiyonluğu’nun ardından Dünya Kupası’na katılamamanın hüznünü yaşıyor. Sizin de gördüğünüz gibi Yunanistan’da futbol çıkmaza doğru ilerliyor.

Yorumlarınızı bekliyorum,şimdilik bu kadar,sağlıcakla kalın..

Hiç yorum yok: