İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

19.05.2006

Beklenen Son: Şampiyon PORTO

Avrupa’da 4 ligde –ki bunun içinde bizim ligimiz de var- Ukrayna, İsviçre, Türkiye ve Portekiz- diğer liglerden farklı olarak mücadele son haftalara kadar sürdü. İsviçre’de Zürich son maçta, Ukrayna’da Shaktar yine son maçta hem de play-off’ta, Türkiye’de yine son maçta Galatasaray son maçlarında şampiyonluğu kazanırken düşme potasında yer alan takımlarda son iki haftada ya da son haftalarda belli oldu. Bu liglerin ortak özellikleri oynanan futbol kalitesi olarak diğer Avrupa ülkelerine göre düşük seviyede olması; ancak heyecanın son haftalara kadar sürmesi bu liglere olan ilgiyi arttırdı.

Portekiz Ligi de aynı konumdaydı. 06-07 sezonu için düşünülen 16 takımlı lig organizasyonu için ligden düşen takım sayısı federasyon tarafından 4’e çıkarıldı, ve bu lige ayrı bir heyecan getirdi, çünkü düşmemek için tam 10 takım savaştı. Üstte ve baş altında ise; Porto, Sporting, Benfica çekişmesine ŞL hedefi ile Braga’da katıldı. Ayrıca UEFA için Nacional, Boavista, Setubal ve yine Braga ile heyecan son haftalara taşındı.

Şampiyonluk için yine her zamanki gibi üç büyükler çekiştiler. Porto,Sporting ve Benfica...

Benfica:Ancak ŞL’de gelen sürpriz başarı Benfica için Portekiz Betandwin Lig’i düşünüldüğünde pekte hayırlı olmadı. Barselona maçına kadar Porto ve Sporting’in sadece bir-iki puan arkasından gelen Benfica, ŞL’den elendikten sonra ligden de koptu ve şampiyonluk yarışına erken havlu attı. Alttan gelen Braga’nın da fazla sıkıştırmamasının etkisi ile son haftaları rahat geçirdiler ve ligi 20 galibiyet 7 beraberlik ve 7 mağlubiyetle 67 puan alarak 3. sırada bitirdiler ve ŞL’ne 3.ön elemeden katılmaya hak kazandı. Ancak ŞL’de elde ettikleri çeyrek final başarısı onları bu sezon için ‘başarılı’ denebilecek konuma gelmelerini sağladı.

Sporting:Lizbon şehrinin diğer takımı Sporting ise son 3 haftaya kadar şampiyonluk şansını sürdürüyordu ama sadece matematiksel olarak! Aslında şampiyonluğu kendi sahalarında aldıkları Porto yenilgisi ile kaybettiler. Ondan sonra oynadıkları maçlar sadece formalite icabı olarak geçti ve ligi 22G 6B 6M ve 72 puan ile kapattılar ve şampiyonlar ligi için direk katılma vizesi aldılar. Geçen sezonki Uefa başarısını bu sezon mumla aratan Sporting seneye ŞL’de Benfica’nın ve Porto’nun gölgesinden kurtulmaya çalışacak

PORTO: Ve şampiyon... Bir seneliğine koltuğu Benfica’ya emanet eden Porto emaneti tekrar geri aldı ve lig tarihindeki 19. şampiyonluklarına ulaştılar. Sene başında başlarına Alkmaar’dan Co Adrianse’yi getiren Portolular sezon ortasında ŞL’nde yaşadığı hayal kırıklığını şampiyon olarak üzerinden attı. Co Adriense’de Alkmaar’la ulaştığı ‘iyi hoca’ tanımını burada pekiştirdi. Burada bir parantez açarak Hoca arayan büyüklerin zamanında neden Hollandalıyı düşünmediklerini merak ediyorum.Özellikle Fener’in yaşadığı hezimetten sonra bu soru daha bir önem kazandı bence... Ligi 78 puanla kapatan Porto’dan bu sene beklenen ise iki sezon önce yakaladıkları ŞL başarısını tekrarlamaları. Tabi artık Carvalho, Tiago, Ferreira gibi oyuncular yok...

UEFA’ya katılacak ekipler ise Braga ve Nacional olarak belirlendi. İkisi de Portekiz’in ülke puanı sayesinde direk 1. turdan katılıyorlar UEFA’ya!

Braga: İki sezondur kıyısından döndükleri ŞL’ni yine kaçırdılar ve ligi 3. Benfica’nın 9 puan gerisinde 58 puanla dördüncü bitirdiler. Sporting’in ve Benfica’nın kadrolarını güçlendirmeleri ve Braga’nın üç büyük takımla baş edebilecek kuvveti olmaması onların ŞL için fazla etkili olmamasında baş faktörlerdi. Benfica’nın Barselona’ya elenmesini iyi değerlendirebilirlerdi ancak bunu başaramadılar. Özellikle gol yollarında etkisiz kalmaları iyi bir forvetlerinin olmaması ve defansif futbolu tercih etmeleri yine ŞL’den uzak kalmalarına neden oldu diyebiliriz.

Nacional: Geçen sezon Guimares’in yaptığı sürprizi yaparak 52 puanla ligi beşinci bitirdiler ve UEFA’ya katılma hakkı kazandılar.Bunda Boavista’nın payını unutmamak gerek.Üst üste aldıkları 8 galibiyetten sonra bir varlık gösteremeyen Boavista’nın düşüşünü iyi değerlendirdiler.

Ve Alt Sıralar:Ligdeki en büyük çekişmenin yaşandığı yer.. 10 takım bu savaşın içindeydi. +1 olarak Penafiel vardı ama o da “bu takımın bu ligde ne işi var?” sorusuna cevap aramakla geçirdiler tüm sezonu. İkinci yarıya Naval, Guimares, Rio Ave ve Gil Vicente hoca değişikliği ile başladı. Ancak aşı bir tek Gil Vicente’de tuttu. Son 7 haftada topladıkları 12 puan onları üst sıralara taşıdı ve ligde kaldılar. Guimares ise geçen sezonki başarısının çok uzağında yer alarak Rio Ave ile son iki haftaya girdiklerinde ligden düşmeyi garantilemişlerdi. Son takım ise aynı puandaki Naval-Academica-Belenenses üçlüsünden ikili averajı en kötü olan Naval oldu.

Seneye lig 16 takımlı olacak ve üç büyükler ŞL’ne daha rahat hazırlanacak ve lig maratonunda fazla yorulmadan ŞL maçlarına çıkacaklar.Zaten takım sayısındaki değişimin ana nedeni The Champions League! Bu da bu seneki heyecanın gelecek sene bulunamayacağı anlamına gelebilir.ŞL’nin her ülkede giderek daha önem kazanması, takımların kendi liglerinden daha fazla ŞL’ye önem vermesi daha doğrusu paranın ekonominin giderek ve her sene daha hızlı bir şekilde futbolu sarması artık lig şampiyonluklarının önemini yitirmesine neden oldu. Birkaç seneye kalmaz Avrupa’da NBA tarzı bir oluşum yaşanır mı? Bu yaşanırsa neler olur? Bunların hepsi bir soru işareti... Bir zamanların Dünya Kupası finalisti Macaristan futbolunun durumu ortada! Asıl soru şu?

A.Bilbaolar’mı yoksa Chelsea-Real Madrid-Juventus-Bayern Münih’ler mi?

Tercih sizin...

Hiç yorum yok: