İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

31.05.2006

Sıraları Gelmedi Mi Artık?

Ne kadar çok hayranı vardır kim bilir Arjantin’in. Mavi-Beyaz formalarını dünya üzerinde zevkle giyen kim bilir ne çok insan vardır. Neden bu kadar sevilir bu ülkenin takımı acaba? Ülkemizde de en çok sempati beslenen takımdır belki de Arjantin. Maradona, Kempes gibi isimler midir acaba bu sempatinin nedeni. Bu soruların cevapları nedir yada verdiğim cevaplar mıdır aranan cevaplar bilmiyorum ama Arjantin Kupaların en çok sevilen takımlarından biri olmaya devam edecek.

Arjantin 2006 Dünya Kupasının önemli favorileri arasında. Ezeli rakipleri Brezilya’dan hep birkaç adım geri kalmış olmanın verdiği bir hüzün vardır üzerilerinde. Bu Dünya Kupasında da insanların gözünde Brezilya kadar şanslı değiller elbette. Özellikle son dünya kupasında gruptan çıkamamış olmaları onları da geriye iten faktörlerden biri.

13 kez katıldığı dünya kupalarında 1978 ve 1986 Dünya kupalarında şampiyonluğa ulaştı Arjantin. 1930 ve 1990 da ise finalde kaybettiler kupayı. İtalya 90 finalinde, penaltı atışları sonucu Almanya’ya kaybettikleri maçı bir çoğumuz hatırlıyoruzdur. Maradona ile özdeşleşmiş olan bir takım Arjantin. Bunun gölgesinden kurtulamamış olmaları, onları hala Maradona veliahtını aramalarına neden oluyor. Ortega, Aimar, Riquelme derken şimdi de Messi’nin onun veliahtı olduğu düşüncesi tüm dünyada ve Arjantin’de hakim. Bu kez doğruyu bulmuş gibi görünüyorlar.

Arjantin özellikle son zamanlarda gençler bazında çok başarılı sonuçlara imza atıyor. Oyuncu potansiyelleri her zaman iyi oldu. Bu dünya kupasında da kadroda önemli oyuncular var. Bielsa’nın görevden ayrılmasıyla takımın başına getirilen Jose Pekerman’ın Arjantin’e gençler bazında getirdiği kupalar mevcut. Pekerman’ın belirlediği kadroda Veron, Zanetti gibi tecrübeli isimler ile önemli bir yıldız olması beklenen 17 yaşındaki Aguero yer almıyor. Arjantin’in kadrosuna biraz göz atalım.

Arjantin Milli takımının kalesini 34 yaşındaki Boca’lı kaleci Roberto Abbondanzieri koruyor. 21 kez milli olan kaleci Dünya kupasında da takımın bir numaralı kalecisi olacak. Atletico Madrid’li Leo Franco oldukça iyi bir kaleci. Belki de kaleyi Abbondanzieri’ den alabilir. 20 yaşındaki İndependiete’li Ustari üçüncü kaleci ancak Arjantin kalesini uzun yıllar koruyacak bir kaleci olması bekleniyor.

Arjantin savunmasının en önemli ismi hiç kuşkusuz 33 yaşındaki Valencia’lı Roberto Ayala. Mevkisinin dünyadaki en iyilerinden olan Ayala’nın yanında oynayacak isimlerde İtalya, İspanya ve İngiltere’de oynayan önemli oyuncular. Man. Utd. ’lı Heinze, Deportivo’lu Coloccini, Roma’lı Cufre, İnter’li Burdisso ve Zaragoza’lı Milito. Arjantin Milli takımının kaptanlığını da yapan Juan Pablo Sorin ve Lionel Scaloni savunmanın diğer isimleri. Arjantin savunmasının oldukça kaliteli ve tecrübeli oyunculardan oluştuğunu söyleyebiliriz.

Arjantin takımının orta sahasının en önemli ismi özellikle birkaç sezondur iyi işler çıkaran Juan Roman Riquelme olacak. 28 yaşındaki Villarreal’li oyuncu takımın oyun kuruculuğunu üstlenecek. Porto’lu 25 yaşındaki Luis Gonzalez son zamanlarda önemli bir performans ortaya koyan bir isim. Pablo Aimar, Esteban Cambiasso, Atletico’lu Maxi Rodriguez ve Corinthians’lı Javier Mascherano orta sahadaki diğer isimler. Arjantin takımının orta sahasında da çok önemli oyuncular var ne var ki bir çok rakibine oranla daha zayıf kaldıklarını düşünebiliriz. Özellikle Riquelme ve Aimar’ın istikrarsız oyuncular olması, onların kötü bir turnuva geçirmeleri durumunda takımın orta sahasının hücuma hiç bir şey verememesine neden olabilir. Maxi Arjantin takımında orta sahadan hücuma en önemli katkıyı yapacak oyuncu olacaktır düşüncesindeyim.

Arjantin forveti de dillere destan bir hücum hattı olmasa da çok önemli yıldızları bulunduruyor. Hernan Crespo, Carlos Tevez, Javier Saviola, Julio Cruz ve Lionel Messi. Bu oyuncular isim olarak dünya üzerinde önemli yerlere sahip forvetler. Özellikle Messi’den insanların beklentisi son derece yüksek. O’nun de bu beklentileri boşa çıkarmak niyetinde olmadığı kanaatindeyim. Forvetin en önemli ismi olan Crespo’nun bu yılı Chelsea’de pek de iyi geçirmemiş olması onlar için önemli bir handikap olabilir. Boca’lı Rodrigo Palacio kadrodaki diğer forvet.

Arjantin takımının dünya kupasındaki şansını değerlendirecek olursak çok zor bir grupta mücadele edecek olmaları ilk elenen büyük takım olmalarına neden olabilir. Elbette bu gruptaki en güçlü takım Arjantin ama Hollanda, Sırbistan ve Fildişi ile aynı grupta yer almak oldukça keyifsiz bir durum. Genel hatlarıyla Arjantin kadrosunun her zamanki gibi çok iyi olduğunu söyleyebiliriz ama kupadaki en iyi kadro asla diyemeyiz. Forvet ve savunmaya oranla orta sahada daha fazla sıkıntı çekmeleri olası görünüyor. Arjantin’in kupadaki şansını belirleyecek en önemli oyuncu kanımca Riquelme. Eğer yukarıda da bahsettiğim gibi Villarreal’li oyuncu kötü bir turnuva geçirirse Arjantin’in işi oldukça zorlaşacak. Crespo da yine önemli bir yer işgal edecek başarının gelip gelmemesinde. Messi’den ise oldukça umutluyum. Çünkü zaman hep Messi’nin kendini ilerlettiğini bize gösterdi. Takıma çok fazla katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Arjantin kalesi de diğer bir çok rakibine oranla daha endişe verici bir kale. Bu üç kaleci de örneğin İspanya kalesiyle kıyas götürecek bir kale değil. Kalede de sıkıntı yaşayabilirler diye düşünüyorum.

En son İtalya 90 finalini oynayan Arjantin’den beklentiler artık çok fazla. Son kupada ilk turda elenen bir takım olarak Arjantin, Almanya’da mutlaka en üstlere çıkmak zorunda olacak. Arjantin için kupayı kazanacak demek çok zor görünüyor ama işler bakarsınızı istedikleri gibi gider ve kupayı alırlar. Messi, Riquelme, Crespo ve diğerleri neden harikalar yaratmasınlar. Bizim beklentimiz bu sıcak futbol takımının erken elenmemesi ve onları daha fazla izleyebilmek.

Hiç yorum yok: