İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

6.06.2006

Aşure Ayı

İçindekilerin benzemezliklerine karşın, bir araya gelişlerinde tat olan karışımın adı bizde aşuredir. Gerçekten de nohutla kuruincirin bir araya gelmesindeki mantık çözülemez, ama yine de bu karışımdan mükemmel tatlar ortaya çıkar.



Dünya Kupası da bir nevi aşure. Yer küre üstündeki tüm futbolseverleri milliyet, din, v.b gibi farklar gözetmeden bir araya getiriyor. Yoksa İranlılar ve Amerikalılar aynı olayı izlemek için 90 dakika aynı televizyona bakabilir mi? Bizim gibiler için aşurenin içindeki sıvı futbol aşure ayı da Dünya Kupası.



Ekvator ile Almanya başka bir platformda zor bir araya gelir. Ama şimdi onların mücadelesi hem aynı platformda hem de milyonlarca kişinin gözü önünde olacak. Ya da Trinidad Tabago ile İsveç özel bir maç yapsa İsveçli futbolcuların aileleri ve Trinidadlıların sevgililerinden başka bu maçı kim izler. Ama bu maç Dünya Kupası çerçevesinde ise işler değişir. Bir Türk bile oturup bu maçı izleyebilir, o maça bahis oynayabilir ve hatta o takımlardan biri lehine tezahürata başlayabilir.



Binlerce gözü dönmüş insanın sokakta sinirden telefon kulubelerini senkronize bir biçimde tekmelediğini ve bunu polislerin küfürleri eşliğinde yapabildiği anlar insanın hayatında ender rastlayabileceği anlardır ve sadece ülkenizin takımı Brezilyaya ikinci kez kılpayı yenilir ve eskiden çok şahsiyetli bildiğiniz Brezilyalıların korner direğinde zavallılaşmaları sonucu dakikalarınızı çalıp beraberlik golünü bulamazsanız olur.



Kendi kalesine gol atan bir futbolcunun ebedi uykuya gönderilmesi ancak bu turnuva içinde vuku bulabilen olaylardandır. Hükümetler, futbolcuları, halka güç ve güven vermeleri ve toplum düzeninin sağlamaları için bir şeyler yapmaları gerektiği konusunda sadece bu kupanın halkı bu kadar etkileyebileceğini bilerek ve sadece bu kupa süresi zarfında ultimatom seviyesinde ve şeklinde uyarabilir. Ayakkabı üreticisi bir firma sadece Dünya Kupası söz konusu olduğunda sponsorluğunu yaptığı bir oyuncuyu sakat sakat sahaya göndermeyi göze alabilir. İnsanların göz yaşları ancak bu kupada bu kadar seri ve kollektif akar ve ancak Dünya Kupası süresinde evlilikler yıkılma aşamasına gelebilir.



İstisnalar (kupayı boykot etme olayları) bir kenara bırakılırsa, bu kupa siyasi açıdan bile kayda değer bir başarıdır. Bu kadar farklı ülkeyi aralarında kavga etmeden seçmeyi başaracak, (Türkiyem Türkiyem cennetim) ve bu kadar ülkeyi sadece birinin amaca ulaşabileceği gerçeğini de altını çizerek belirtip, aynı amaç için biraraya getireceksin. Ciddi bir başarı. Sadece bu kupa için insanlar dört sene bekler.



Dünya Kupası bireyin psikolojik, toplumların ekonomik, milletlerin periyodik problemlerini bile ortadan kaldırabilir. 2002 yazında kimse 2001 kışının ekonomik problemlerinden bahsetmiyordu konu sadece Hakan’ın Dünya Kupası tarihinin en erken golünü atmasıydı. Mucize ilaç Dünya Kupası, her ülke dört yılda bir haziran aylarına almalı. Can çekişen hastaya elektroşok etkisi yapabilecek, katılamayan ülke insanlarının suratlarını beş karış edebilecek kadar etkili bu melet.



Dünya Kupası’na gidebilmek uğruna futbolcu dövdük ve bunu yapanlardan biri bu ülkenin saygı duyulan insanlarından biriydi. Çünkü biz bu meletin tadını bir kere aldık ve aramızda gizli bir bağ var. O da bizi sevdi ki bizi üçüncülük mertebesine çıkaracak şans meleklerinin omuzumuzdan eksik etmedi.Aşkımızdan çılgına dönmeksizin sevemedik onu ve cazgırca saldırdık aşkımıza ulaşabilmek için ama olmadı muvaffak olamadık düşman kuvvetleri karşısında.



Ama bu öyle bir tat ki dışında kalsan da bir şey seni oraya itiyor. Çünkü bu Dünya Kupası, otuz iki ülkeyi tek ülke topraklarına toplayan, o ülkeler için hiçbir ortak nokta arzetmeyen, hiçbirine mutluluk vadetmeyen, hepsine cilve yapan ve kimseyi ilelebet sevmeyecek çok güzel bir kadın. Malzemelerinin karışıklığına rağmen tadının tekliğini koruyan, her bir değişik malzemeden içgıdıklıyıcı aromalar bulan ve asla damağınızda kötü bir tat bırakmayan bir aşure.



Aşure ayınız kutlu olsun ey cemaat…

Hiç yorum yok: