İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

15.06.2006

İlk Maçların Ardından

Merakla beklediğimiz Dünya Kupası nihayet başladı ve gruplarda ilk maçlar tamamlandı. Oynanan karşılaşmalarda futbol kalitesinin çok yüksek olduğunu söylemek güç.Her maçı izleme şansım maalesef olamadığı için izleyebildiğim maçlara değinmek istiyorum.Grup grup göz atmakta fayda var.

A Grubunda Cuma günü oynanan karşılaşmalardan ev sahibi Almanya’nın Kostarika ile oynadığı karşılaşmayı izleme fırsatı buldum. Düne kadar kupadaki en heyecan verici maç bu maçtı desek yalan olmaz sanırım. Maçı 4-2 kazanan Almanya’yı beklediğimden daha iyi bulduğumu söylemek istiyorum. Buna rağmen savunmadaki hataları ve zayıf rakipleri karşısında maçı son ana kadar koparamamış olmaları, daha sonra izlediğimiz bazı takımlara oranla çok da iyi olmadıkları düşüncesinin bende oluşmasına neden oldu. Bu gruptan birinci çıkmaları çok normal artık özellikle Polonya ve Ekvador’un da fazlaca iyi takım olmamalarından ötürü. Bu gruptaki diğer maçı izlemedim. Bu nedenle söyleyecek çok sözüm yok bu maçla ilgili. Polonya bu maçı kaybetmiş olsa bile Almanya karşısında yapabileceği bir sürprizle gruptan çıkabilir. Ekvador’un da Kostarika karşısında ne yapacağının tam olarak kestirilememesi bu gruptaki ikincilik mücadelesini heyecan verici hala getiriyor. Ekvador’un Polonya karşısında kazanması Onları tura yaklaştırıyor elbette.

B Grubunda cumartesi oynanan karşılaşmaların ikisini de izleme şansım oldu. İngiltere ve Paraguay takımlarının ikisi de hayal kırıklığı yarattılar. Paraguay’ın beklenmedik derece de kötü başladığı maçta, daha sonra toparlamış olmasına rağmen-özellikle ikinci devrede-tahmin edildiğinden daha kötü olması dikkat çekiciydi. İngiltere için forveti ve kalecisi dışında çok iyi bir takım olduğu düşüncesindeyim. Paraguay maçında erken gol bulmuş olmalarına rağmen maçın kalan bölümlerinde hiç de etkili olamadılar.Özellikle ikinci yarıdaki İngiliz takımının geleceğini iyi görmek çok zor.Paraguay’ı yenmiş olmaları,İsveç’in de Trinidad-Tobago’ya puan vermiş olması bundan sonrası için İngilizleri çok rahatlatacak ve gruptan birinci olarak çıkacaklar muhtemelen.İkinci turu da geçmeleri çok zor olmayacak gibi.Bunun nedeni de A grubundan gelecek grup ikincisinin iyi bir takım olmayacak olması.İsveç kupanın şu ana kadar ilk ve tek sürprizi yapan takım oldu.Trinidad on kişi kalmasına rağmen çok iyi bir mücadele sergilediği maçta güçlü rakibinden puan almayı başardı.İsveç gol noktalarına kadar bir çok kez gelmesine rağmen aradığı golü bir türlü bulamadı.Zlatan’ın kötü futbolu ve Alback’ın son derece beceriksiz olması bunun en önemli nedeni.Larsson’da beklenen oyununu sergileyemedi.İsveç’in bu ekstra puan kaybı onları çok zor durumda bıraktı açıkçası.Artık Paraguay’ı kesinlikle yenmeleri gerekecek.O maçın da şimdiden keyifli geçeceğini tahmin etmek zor değil.

C Grubu yani ölüm grubu dedikleri grubun ilk maçı Cumartesi gecesi oynandı. Fildişi iyi de oynamasına rağmen yediği basit gollerle Arjantin’e 2-1 kaybetti. Böyle adaletsiz bir grubun oluşması çok keyif kaçırıcı. Bu gruptaki dört takımı da gönül ikinci turda görmek isterdi. Fildişi savunmada ve kalede iyi olmadığı bu maçta klasik Afrika takımlarının sahaya yansıttığı mücadele gücüyle Arjantin’den daha iyiydi. Tecrübe farkı skoru belirledi diyelim biz buna. Arjantin kazandı ama pek ışık yakmadı. Bu haliyle bu takımın kupaya uzanması kolay olmayacak. İkinci tur şansları bence çok arttı. Bu grupta maç kazanmış olmak önemli bir avantaj. Yine de kimin kimi yeneceği belli olmayan bu grupta kimin ikinci turda olacağını tahmin etmek hala zor. Hollanda ise Sırbistan-Karadağ karşısında Robben’in golü ve güzel futboluyla kazandı. Tüm yük bu takımda Robben üstünde gibi. O’nu durdurmayı başarabilen takım Hollanda’yı da durdurmuş olacak. Sırbistan bunu yapamadıysa diğer iki takım yapabilir mi merak konusu. Eboue li Fildişi sağ kanadı mı yoksa Burdisso’lu Arjantin sağ kanadı mı ? Sırbistan-Karadağ iyi savunma yapan bir takım ama hücumda fazla etkili olduklarını söylemek zor. Bu maçı kaybetmiş olmalarına rağmen hem Arjantin’i hem de Fildişi’ni yenebilecek güce sahipler.

D grubu turnuvadaki en zayıf grup belki de. C grubuyla ikinci turda eşleşecek olmaları ölüm grubundan gelen takımların kupadaki en önemli şansları. Meksika son on beş dakikaya kadar berabere götürdüğü maçta İran’ı 3-1 yenerek önemli bir kazanç sağladı. Zaten Portekiz ve Meksika’nın bu grupta ikiye girememeleri anormal bir durum oluşturur. Bu grubu birinci veya ikinci bitirmek ikinci tur için hiç önemli olmayacak. C grubundan hangi takım gelirse gelsin bu iki takım için de çok zor rakipler olacak. Portekiz oynadığı oyunla hayal kırıklığı yaratan bir başka takım oldu. Daha onuncu saniyede gol kaçıran, dördüncü dakikada da öne geçen Portekiz neredeyse Portekizliler dışında herkesin gönülden desteklediği Angola karşısında çok kötü bir oyun sergilediler. Angola için turnuvadaki en kötü takım olacak düşüncesinde olan ben bu takımın Portekiz karşısındaki dirençli futbolunu görünce bu düşüncemi gözden geçirmem gerektiğini bana telkin etti. Özelikle iyi pas yaparak çıkıyor olmaları benim en çok dikkatimi çeken şeydi. Her ne olursa olsun gruptaki ilk iki belli.

E Grubu izlediğim maçlar arasında en heyecan verici olanlarına sahipti. ABD-Çek.Cumh. maçının ilk yarısını izleyememiş de olsam ikinci yarısı keyif vericiydi. Rosicky’nin dünkü performansı kupaya damga vurmaya hazırlandığının işareti gibiydi. Arsenal’in çok olumlu bir transfer yapmış olduğunu tekrar gördük böylece.Çekler iyi futbol oynuyorlar ama ne yapıp edip grubu birinci bitirmeliler. Brezilya ile karşılaşmamak için. Aslında Çekler Brezilya’nın kupadan erken elenmesine yol açacak en önemli aday. İtalya-Gana maçı da son derece güzel oldu. Maçı Gana’nın kazanamasa bile berabere bitirmesi ya da en azından bir gol atabilmesi için maçı izlediğim arkadaşlarımla beraber neredeyse dua ettik ama olmadı. Gana da Fildişi gibi çok iyi mücadele etti ama Onlarda Fildişi kadar beceriksiz ve tecrübesizdi. Özellikle Amaoh ve Asamaoh kötü performanslar ortaya koydular. Tabi bu arada İtalya oldukça iyiydi bu maçta. Zaten klasik İtalya olarak gol yemeleri çok zor maç içinde hücumda da etkili olduklarını söyleyebiliriz. Bu İtalya’nın önü açık olabilir tabi Çekler için söylediklerimiz Onlar içinde geçerli. Birinci bitirmeliler grubu. Yoksa Brezilya karşısında işleri çok da kolay olmayacak. Brezilya, Çek.Cumh. ve İtalya’dan birinin kesinlikle çeyrek final oynamayacak olması kötü. Gana ve ABD bu mağlubiyetlerle şanslarını oldukça azalttılar. Bu gruptan çıkmaları da çok zordu zaten.

F Grubunda izleyemediğim maçta Avustralya, Japonya 1-0’lık

mağlubiyetten son altı dakikada üç gol atarak kurtuldu ve maçı 3-1 kazandı. Bu galibiyet kuşkusuz çok önemli oldu onlar için. Hem moral-motivasyon açısından oynayacakları maçlar adına önemliydi hem de Hırvatistan’ın önünde gruptan çıkmak için. Bu gruptaki diğer karşılaşma ise favori Brezilya’nın Hırvatistan ile oynadığı maç. Brezilya’nın ne kadar güçlü olduğunu, çok önemli yıldızlara sahip olduğunu biliyoruz. Ne var ki Brezilya Hırvatlar karşısında iyi bir oyun ortaya koyamadı. Kupaya hazır olmadıkları ya da grup maçlarına fazla aldırmayacakları hissine kapıldım. Brezilya’nın gerçek futbolunu bu olmadığını biliyoruz ama bu oyun onları ikinci turun ötesine zor geçirir. Ben İtalyanların ya da Çeklerin Brezilya karşısındaki tur şansının, rakipleri kadar olacağına inananlardanım. Özellikle Ronaldo ve Adriano ikilisinin çok hareketsiz olmaları ve bu oyuncuların çok da alternatifli olmaması Brezilya için soru işareti. Mamafih Brezilya çok önemli yıldızlara sahip dün Kaka’nın yaptığını her maç birisi yapabilir.

G Grubu herhalde ilk maçlar sonunda en tatsız maçların oynandığı grup. Güney Kore’nin Togo’yu 2-1 yendiği karşılaşma hakkında ne yazık ki hiçbir bilgim yok bu nedenle bu maç hakkında bir şeyler söylemeyeceğim. Fransa ile İsviçre’nin oynadığı maç kupadaki en kötü maçtı sanırım. Pozisyonun bile neredeyse olmadığı bu maçta Fransız takımı tam kadro isteksizdi diyebiliriz. Bakalım kalan maçlar Fransa’ya ikinci turu getirecek mi?

Bugün H Grubundaki iki maçla ilk maçlar tamamlandı. Her ne hikmetse İspanya-Ukrayna maçı saat 16.00’da oynandı. Böyle olunca da maçı işyerinde internetten izlemeye çalıştım. Özellikle ilk yarısını izledim diyebilirim. İspanya kendisi için gruptaki en zor maçta Ukrayna karşısında zorlanmadı. Bunda maçın daha ilk yirmi dakikasında iki gol bularak maçı erken kopardı. Maçı İspanya’nın kazanmasını bekliyordum öyle de oldu.Bu grupta İspanya’nın üçte üç yapması zaten beklenen bir durum. Diğer maç ise bir nevi Arap derbisiydi. Tunus ile Suudi Arabistan maçı da 2-2 berabere bitti. H grubunda Ukrayna bu iki takımın berabere kalmasıyla ikinci tur şansının devamı yolunda önemli bir kazanç sağladı.

Not: Son olarak bir süredir sitemizde yapılan yılın yazarı anketine gösterilmiş olan ilgiden, dolayısıyla yılın yazarı seçilmemden ötürü tüm okurlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonra da yeni yazılarla bu sütunlarda olmak dileğiyle.

Hiç yorum yok: