İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

9.06.2006

Dünya Kupası Ödül Adayları

İşte başlıyoruz. Futbol aleminin en büyük kupasının finalleri önümüzdeki 1 ay boyunca Almanya’da oynanacak. Uluslarası düzeyde en çok ülkenin temsil edildiği spor organizasyonu olan FIFA Dünya Kupası finallerinin 18.si oynanacak. 3 yıla yakın süren elemelere 197 takım katıldı ve geriye kalan 32 takım kupaya uzanmak için çabalayacaklar. 2002 finalinin 1.1 milyar kişi tarafından izlendiğini göz önünde bulundurursak temmuz ayının ortasına kadar dünyanın kalbinin Almanya’da atacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

5 defa Dünya Şampiyonu olan Brezilya yine bu kupanın da en büyük favorisi. Ev sahibi Almanya’nın ise 3. şampiyonluğu bulunuyor. Şimdiye kadarki 17 kupada 7 farklı ülke en tepeye çıkmayı başardı. Kıtalar bazında bakarsak şimdiye kadar sadece 2 kıtadan şampiyon çıktı ve Güney Amerika, Avrupa önünde 9-8 önde. Kuzey Amerika kıtasının şimdiye kadar ki en büyük başarısı ta 1930 yılındaki ilk kupada ABD’nin yarı final oynamasıyken, bu kupada Güney Amerika ile eşit sayıda takımla (4) temsil edilecekler. 2002’de evsahibi olduğu kupada yarı final oynayan Güney Kore Asya’nın şimdiye kadar ki en iyi temsilcisi oldu. Afrika ise 1990’da Kamerun ve 2002’de Sengal ile çeyrek final sevinci yaşadı. Okyanusya ise şimdiye kadar sadece iki defa 1974’te Avustralya ve 1982’de Yeni Zelanda ile temsil edilebildi. Her ikisinde de ülkeler daha ilk turda elendiler. Kıtanın bu başarısızlığı yüzünden Avustralya 2006’nın başında Okyanusya konfederasyonundan ayrılıp Asya konfederasyonuna dahil oldu. Yine de kangurular ülkesi Almanya’da Okyanusya temsilcisi sıfatıyla mücadele edecek.

Turnuva yaklaştıkça birçok kaynaktan takımların tek tek incelemesini ve kimin kupaya uzanabileceğine dair yazıları sıklıkla okuyacaksınız. Ancak kupa, verilen tek ödül değil. Diğer Dünya Kupası incelemelerine bir alternatif olarak, kupada verilen diğer ödülleri ve potansiyel adaylarını inceleyeceğiz.

Altın Ayakkabı

Dünya Kupası finalleri ile birlikte başlayan ve turnuvanın en golcü oyuncusuna verilen altın ayakkabı ödülü bahsedeceğimiz ödüllerin en bilineni. Geçmişte Eusebio’dan Lineker’e, Kempes’ten Suker’e kadar dünya futbol tarihinin birçok ünlü golcüsünün kazandığı bu prestijli ödülde Just Fontaine 13 golle en çok golle kral olan oyuncu olmuş. Dünya Kupaları tarihinde ise toplamda en fazla gol 14 ile Gerd Müller’e ait. 4 yıl önceki kupada 8 gol atan Ronaldo toplamda 12 gole ulaştı ve efsane Pele’yi yakaladı bile. 7 turnuva sonra ilk defa 6 golü geçerek kral olan Ronaldo bu kupada Müller’in rekoruna gözünü dikmiş durumda. Ronaldo elemelerde ağları 10 kez sarsarak Güney Amerika kıtasının en golcü ismi oldu. Kupanın en büyük favorisi olan Brezilya belki de son 25 yılın en iyi hücum gücüne sahip. İnter’in golcüsü Adriano da krallığa aday bir diğer Brezilyalı. Elemelerde 11 gol atan ve Avrupa’nın en golcü ismi olan Portekizli Pauleta da Angola, İran gibi görece zayıf rakiplere karşı bolca gol bulabilir. Aynı grupta yer alan Meksika’nın golcüsü Jared Borgetti geçtiğimiz yılki Konfederasyon Kupası’nda bizi oldukça etkilemişti. 14 golle tüm elemelerin en golcüsü olan Borgetti de krallığa aday. Elbette bu yıl Avrupa gol kralı olan Luca Toni ve golcülüklerini ispatlamış Henry, Shevchenko, Van Nistelrooy, Baros gibi isimleri de rahatlıkla listemize ekleyebiliriz.

Dünya Kupası

En Golcü

Goal

1930 Uruguay

Guillermo Stábile (Arjantin)

8

1934 Italya

Edmund Conen (Almanya)
Oldřich Nejedlý (Çekoslavakya)
Angelo Schiavio (Italya)

4

1938 Fransa

Leônidas (Brezilya)

8

1950 Brezilya

Ademir (Brezilya)

9

1954 İsviçre

Sándor Kocsis (Macaristan)

11

1958 İsveç

Just Fontaine (Fransa)

13

1962 Şili

Garrincha (Brezilya)
Vavá (Brezilya)
Leonel Sánchez (Şili)
Dražen Jerković (Yugoslavya)
Valentin Ivanov (Sovyetler Birliği)
Flórián Albert (Macaristan)

4

1966 İngiltere

Eusébio (Portekiz)

9

1970 Meksika

Gerd Müller (Batı Almanya)

10

1974 Batı Almanya

Grzegorz Lato (Polonya)

7

1978 Arjantin

Mario Kempes (Arjantin)

6

1982 İspanya

Paolo Rossi (Italya)

6

1986 Meksika

Gary Lineker (İngiltere)

6

1990 Italya

Salvatore Schillaci (Italy)

6

1994 ABD

Hristo Stoitchkov (Bulgaristan)
Oleg Salenko (Rusya)

6

1998 Fransa

Davor Šuker (Hırvatistan)

6

2002 Kore/Japonya

Ronaldo (Brezilya)

8

Altın Top

Turnvada en iyi performansı sergileyen oyuncuya verilen ödül. Yarı finaller sonrasında FİFA 10 aday isim belirler ve 3.lük maçı oynanamadan önce medya temsilcileri bu adaylar arasında oylamayla turnuvanın en değerli oyuncusunu seçiyorlar. 1982 yılından beri verilen bu ödülün eski kazananlarına bakarsak gol kralı olan Rossi’den kaleci Kahn’a kadar birçok değişik mevkiden oyuncu bu ödülü kazanmış. Bu yılki adaylara baktığımızda son 2 yıldır Dünya’nın en iyi oyuncusu seçilen Ronaldinho yine öne çıkıyor. Brezilya’nın öngörülen başarısı ile beraber Ronaldinho’nun kupada yıldızlaşması ve bu ödülü alması kuvvetle muhtamel. Bir diğer favori ise kupaya yine aday olan İngiltere’den Lampard. Geçtiğimiz sezon İngiltere’nin en değerli oyuncusu seçilen ve FİFA Yılın Futbolcusu seçiminde de 2. olan Lampard ortasahadaki çalışkanlığının yanında oldukça fazla gol atması ile dikkat çekiyor.

Önceki Kazananlar:

· 1982 Spain Paolo ROSSI (ITA)

· 1986 Mexico Diego MARADONA (ARG)

· 1990 Italy Salvatore SCHILLACI (ITA)

· 1994 USA ROMARIO (BRA)

· 1998 France RONALDO (BRA)

· 2002 Korea/Japan Oliver KAHN (GER)

En İyi Genç Oyuncu

1 Ocak 1985 sonrası doğumlulara verilecek bu ödül için FİFA’nın sitesinde oylama yapılacak. Daha sonrasında teknik kurul oylamanın ışığında nihai kararı verecek. Her ne kadar genç olsalar da adaylar çoktan yıldız seviyesine ulaşmış oyuncular. FİFA resmi sitesinde kupada takip edilmeye değer oyuncuları belirtmiş. Bu seneki ödülün hiç kuşkusuz en büyük adayı geçen yıl U21 Dünya Şampiyonası’nda hem altın ayakkabıyı kazanan, hem de turnuvanın en iyi oyuncusu seçilen Lionel Messi. Bu sezon Barcelona’da da düzenli olarak forma şansı bulan oyuncu Arjantin’de de parlaması kuvvetle muhtamel. Bu yıl Şampiyonlar Ligi finaline kalan Arsenal’in orta sahasının yükünü çeken 19 yaşındaki Fabregas da ödüle aday bir başka oyuncu. Almanya’nın son dönemde yetiştirdiği en önemli forvet olan Lucas Podolski, 2004’de rüştünü ispatlamış Cristiano Ronaldo, 4 senedir ismi sıkça zikredilen ve ilk defa Dünya podyumuna çıkacak Freddy Adu kupaya damgasını vurması beklenen diğer gençler. Tabiki iyileşirse Wayne Rooney de 1998’de Micheal Owen’ın yaptığı gibi ödülü almak isteyecektir.

1958 Pele (Bre)

1962 Florian Albert (Macar)

1966 Franz Beckenbauer (Alm)

1970 Teofilo Cubillas (Peru)

1974 Wladyslaw ZMUDA (POL)

1978 Antonio CABRINI (ITA)

1982 Manuel AMOROS (FRA)

1986 Enzo Schifo (BEL)

1990 Robert PROSINECKI (YUG)

1994 Marc OVERMARS (HOL)

1998 Micheal Owen ( İNG)

2002 Landon Donovan (ABD)

Yashin Ödülü

1960’ların ünlü Sovyet kalecesi Lev Yashin’in adının verildiği bu ödül adından da anlaşılabileceği gibi turnuvanın en iyi kalecisine veriliyor. Ödül diğer ödüllere kıyasla nispeten çok daha yeni. 1994’de ABD’deki Dünya Kupası’nda verildi ilk defa ve o kupayı Belçikalı Michel Preud’homme aldı. 1998’de evsahibi Fransa kupayı kazanırken, takımın kupaya uzanmasını sağlayan Fabien Barthez de turnuvanın en iyi eldiveni seçilmişti. 2002’ye ise Oliver Kahn damgasını vurdu. Başta yarı finaldeki Güney Kore maçı olmak üzere birçok maçta pek de yetenekli oyunculardan kurulu olmayan Almanya’yı finale kadar taşıdı. Bu yılın adaylarına bakarsak yine evsahibi ekibin kalecisi Jens Lehmann oldukça formda. Oldukça iyi bir sezon geçiren kaleci, Arsenal’in oynadığı son 10 Şampiyonlar Ligi maçında kalesinde gol görmedi. Bu performansı sayesinde teknik direktör Jurgen Klinsmann, turnuvada kalede Jens Lehmann’ı oynatacağını açıkladı. 2004 Avrupa Şampiyonası’nda gayet başarılı bir performans sergileyen ve böylece Chelsea’nin yolunu tutan Petr Cech yine favoriler arasında. Lyon’da da oldukça başarılı bir sezon geçiren Gregory Coupet, Fransa kalesinde elemelerde 10 maçta sadece 2 gol yedi. Yine aynı şekilde Manchester United’ın kalesini koruyan Van Der Sar, Hollanda adına elemelerde 12 maçta kalesinde üç gol gördü.

En eğlenceli Takım

Anlaşılan o ki FİFA, 1994 Dünya Kupası’nda futbola pek uzak bir memleket olan ABD halkının ilgisini çekmek için bir dünya ödül icat etmiş. İşte sıradaki ödülümüz de bu kupada ortaya çıkan bir ödül. Ödülün verildiği ilk iki kupada şampiyon olan takımlar, yani Brezilya ve Fransa ödülü kucaklarken, 2002’de yarı finale çıkarak büyük bir sürpriz yapan ve tabiki evsahibi olmanın da avantajıyla Güney Kore bu ünvanı aldı. Ödül tamamen halk oylaması ile belirleniyor. Bu yıl için tahminde bulunmak gerekirse müthiş hücum hattıyla Brezilya’nın samba yapar gibi futbol oynayarak bu ödül için en büyük aday. Marco Van Basten’in başa geçmesinin ardından göze hoş gelen bir hücum futbolu oynayan Hollanda’yı ödül için plase ilan edebiliriz.

Fifa Fair – play ödülü

FİFA’nın hemen hemen her turnuvada üzerinde en çok durduğu konulardan biri olan Fair – Play’i desteklemek adına bu ödülü 1978 yılından bu yana alıyor. En az ikinci turu oynamış takımlar arasında en az kart gören ekip bu ödülün sahibi oluyor.

1978 Argentina

Argentina

1982 Spain

Brazil

1986 Mexico

Brazil

1990 Italy

England

1994 USA

Brazil

1998 France

England
France

2002 Korea/Japan

Belgium

Hiç yorum yok: