İletişim

Twitter: @ortakafagolcom E-Mail: ortakafagol.com@gmail.com

8.05.2007

Avrupa Karnesi : Şimdilik İki Final

Yazının maksadıyla başlayalım söze. Maksat Şampiyonlar ligi ve UEFA kupasını yorumlamak değil, İspanyol takımları Avrupa’da bu sezon neler yaptılar onlara bir göz atmak. İki kupada da finalistler belli olmuşken yazının zamanıdır diyerek geçtim bilgisayarın başına.

La Liga’nın 10 takımı bu sezon Avrupa kupalarında mücadele etti. Şampiyonlar liginde Barcelona ve Real Madrid direk olarak mücadele ederken, Real Betis ve Villarreal ön eleme oynadıktan sonra Ş. Liginde mücadele etme hakkı elde ettiler. UEFA kupasında ise Espanyol, Sevilla ve Osasuna direk katılırken üç İspanyol ekibi Valencia, Deportivo ve Athletic Bilbao İntertoto kupasında mücadele ettiler. Bilbao ikinci turda Romanya’nın Cluj takımına elenirken, Valencia ve Deportivo intertoto kupasında finale yürüdüler. Valencia Hamburg’a elenirken, Deportivo da Marsilya’ya elendi. Böylece hiçbir İspanyol takımı İntertotodan UEFA’ya yükselememiş oldu.

Şampiyonlar Liginde Villarreal ön eleme de Everton’u iki maçta da 2-1 yenerek gruplarda mücadele etme hakkını elde etti. Betis ise Monaco’yu 2-2 ve 1-0 lık sonuçlarla saf dışı bırakmayı bildi. Kuralara Barça ve Real ilk torbadan, Villarreal ikinci torbadan, Betis ise Fenerbahçe gibi dördüncü torbadan katıldı. Kurayı canlı olarak izleyen birisi olarak son torbadan iki takım kaldığını bunların da Fenerbahçe ve Betis olduğunu kalan grupların da iki zorlu grup olduğunu hatırlıyorum. PSV, Milan, Schalke li grup bir yerde Liverpool, Chelsea, Anderlect li grup diğer tarafta. Her iki takım içinde zor gruplardı. Birinde ilk iki şansı olacaktı elbette ama sonunculuk da kaçınılmazdı diğerinde ise üçüncülük cepteydi ama ilk iki çok zordu. Sonuçta Betis, Liverpool, Chelsea, Anderlect G grubunu oluşturdular. C grubunda Barcelona, Panathinaikos, Werder Bremen, Udinese. D grubunda Man. Utd, Villarreal, Lille, Benfica, F grubunda ise Real Madrid, Lyon, Olympiakos, Rosenborg takımları yer aldılar.

İlk maçlar 13-14 Eylül tarihlerinde oynandı. Real Madrid Lyon’a deplasmanda 3-0, Betis de kendi sahasında Liverpool’a 2-1 yenilerek başladılar. Barcelona Werder’i deplasmanda Deco ve Ronaldinho ile geçerken, Villarreal sahasında M. United ile 0-0 berabere kaldı. 27-28 Eylül tarihlerindeki ikinci maçlarda ise Barcelona Udinese’yi 4-1, Real Madrid Olympiakos’u 2-1, Betis de Anderlecht’i 1-0 yenerken, Villarreal ikinci 0-0 lık skorunu Lille deplasmanında aldı. Üçüncü maçlarda Villarreal gruplarda tek golünü yediği maçta kendi sahasında Benfica ile 1-1, Barcelona deplasmanda Panathinaikos ile 0-0 berabere kaldılar. Real Madrid Rosenborg’u 4-1 ile geçerken, Betis Chelsea’ye 4-0 yenildi.

1-2 Kasım tarihlerinde oynanan dördüncü maçlar İspanyol takımları için harika geçti. Deplasmanda oynayanlardan Real Madrid Rosenborg’u 2-0, Villarreal Benfica’yı 1-0 mağlup etti. Sevilla’da Betis Chelsea’yi 1-0 yenerek sürpriz yaparken, Barça mükemmel bir oyunla Panathinaikos’u 5-0 yendi. Beşinci maçlarda sadece Barça kazanırken diğerleri berabere kaldılar. Barça evinde Werder’i 3-1 mağlup etti. Villareal ve Betis İngiltere’den 0-0 lık sonuçlarla döndüler. Betis Liverpool ile Villarreal de M. United ile berabere kaldılar. Bu sonuçlar Betis’in grup üçüncülüğü ve dolayısıyla Ş. Liginde elenmesi anlamına geliyordu.

Son maçlarda ise Barça Udinese’yi son on dakikada attığı gollerle 2-0 yenerek rakibinin elenmesine yol açarken kendisi de grubu 16 puanla birinci tamamlamıştı. Real Madrid son maçta Olympiakos’a 2-1 kaybedip Lyon’un ardından grup ikincisi oldu. Villarreal ise Lille’i 1-0 yenerek ilk kez katıldığı Ş. Liginde belki de en zorlu gruplardan birinde birinci olarak ikinci tura çıkma başarısı gösterdi. Betis son maçında puansız, Ş. Liginde üst üste 11 maç kaybeden Anderlect’e 1-0 yenildi ve üçüncü olarak UEFA’ya gitti. İlk tur maçları sonunda Real Madrid umut vermezken Barça her anlamda kupanın en iyi takımı olarak dikkat çekti. Villerreal ise taraftarlarını özellikle 6 maçta 1 gol yiyen bir takım olarak savunmasıyla umutlandırdı.

İkinci Turda ise Barça geçen sezon olduğu gibi yine Chelsea ile eşleşirken, Real de bir başka İngiliz Arsenal ile eşleşti. (Bu iki eşleşmenin galibi bugün finaldeler) Villarreal ise kendisi için mükemmel bir kura çekmiş ve O da diğer İspanyollar gibi Adadan bir takımla, İskoç Rangers ile eşleşti. Barça deplasmanda çıktığı ilk Chelsea maçını 2-1 kazanma başarısını gösterdi. Herkesin izlediği maçta Del Horno’nun oyundan atılmasıyla büyük avantaj elde eden Barça istediği skoru almayı başardı. Real Madrid ise Henry’nin golüne engel olamayıp Bernabeu’da rakibine 1-0 yenildi. Villarreal ise İskoçya’dan 2-0 öne geçtiği maçta 2-2 lik avantajlı bir skorla kendi evine döndü. İkinci maçlarda Barça ve Villarreal 1-1 lik skorlarla istediklerini elde ederken Real Madrid Arsenal ile 0-0 berabere kalarak Avrupa defterini kapamış oldu.

Çeyrek finalde Barça beklendiği üzere Benfica karşısında 0-0 ve 2-0 lık skorlarla turu geçerken, Villarreal kimilerine göre sürpriz bir sonuçla İnter’i 1-2 ve 1-0 ile eledi. Arruabarrena takımına çeyrek finalden sonra yarı finali de getirdi. Yarıfinaller ise bu hafta içi tamamlandı. Villarreal deplasmanda 1-0 yenildiği Arsenal karşısında çok iyi bir oyun oynayıp bolca pozisyonda yakalamış hatta son dakikada bir penaltı da kazanmış olmasına rağmen rakibine gol atamayarak 0-0 lık sonuçla Paris’i göremedi. Barça ise Chelsea’den sonra Milan’ı da deplasmanda yenerek turu atladı. 1-0 kazandığı maçın rövanşında gol olmadı. Yarı finallerin en önemli yanı kuşkusuz dört maçta sadece iki gol olmasıydı. Şimdi 17 Mayısta Paris de Arsenal ile karşılaşacak olan bir Barça var. Barça’nın kupayı almasını herkes bekliyor ama final maçlarının ne kadar zor geçtiği de biliniyor. Ben yine de Barça’nın kupayı kaldıracağını düşünüyorum.

UEFA kupasında ise üç İspanyol takımından bu sezonun ligde flaş takımı Osasuna Fransız Rennes’e ilk turda elendi. Sevilla Mainz’ı 0-0 ve 2-0, Espanyol da Teplice’yi 1-1 ve 2-0 ile eleyerek grup maçlarına kaldılar.

Sevilla Beşiktaş’ın da olduğu grupta ilk maçında Beşiktaş’ı 3-0 daha sonra deplasmanda daha sonradan eşleşip eleyeceği Zenit’ e 2-1, Kendi sahasında Guimaraes’i 3-1, son maçta da Bolton ile 1-1 berabere kalarak gruptan çıkmayı başardı. Espanyol ise Palermo ve Brondby ile 1-1 berabere kalırken, Lokomotif ve Maccabi’yi 1-0 yenerek üst tura çıktı. Üçüncü tur maçlarına Betis’in de eklenmesiyle İspanyol takım sayısı tekrar üçe çıktı. Betis Alkmaar’ı 2-0’ın rövanşında uzatmaya giden maçta 2-1 yenilerek turu geçerken, Sevilla Lokomotif’i 2-0 ve 1-0 yenerek tur atlamayı başardı. Bu sezonun başarısız takımlarından Espanyol (Kral kupasını kazanma başarısı gösterdiler) ise iki maçta da yenilerek Schalke’ye elendi.

Dördüncü turda Sevilla 1-0 yenildiği maçın rövanşında Lille’i Kanoute ve Fabiano’nun golleriyle 2-0 yenerek çeyrek finalist olurken, Betis için kötü geçen sezon burada da devam etti ve Steua Bükreş’e 0-0 lık skorun rövanşında kendi sahasında 3-0 yenilerek elendi. Çeyrek finalde Sevilla Zenit’i İspanya’da 4-1 yenerken, Rusya’da 1-1 berabere kaldı ve yarı finalist oldu. Yarı finalde de kendisiyle beraber kupanın favorisi olarak gösterilen Schalke ile iki maçta da yenişemedi. 0-0 biten iki maçın ardından kendi sahasında uzatmalarda Puerta’nın golüyle 1-0 kazanarak finalist oldular. Şimdi 10 Mayısta Middlesbrough ile karşılaşacaklar.

Yazımın son paragrafını biraz yorumlara ayırmak istiyorum. Şu ana kadar olan kısımda istatistiki bilgiler vererek İspanyol takımlarının bu sezonki Avrupa karnesine bakmış oldum. Bu sezonun Avrupa’da başarılı üç İspanyol takımı vardı diyebiliriz. Bunlardan ikisi zaten finale kadar da gelirken diğeri de ilk kez oynadığı Şampiyonlar Liginde yarı finalist oldu. Diğer İspanyol takımlarının karneleri aslında oldukça kırık. Gerek Real Madrid gerek Betis gerekse İnterToto da elenen üç önemli takım Avrupa’da kötü bir sezon geçirdiler. Osasuna ligde kasırga gibi estiği bir sezonda daha ilk turda Rennes’e elenmiş olması da tam bir hayal kırıklığı.

Mayıs ayında oynanacak olan her iki finalde de İspanyol takımları favori gözüküyor. Sevilla UEFA’nın, Barça’da Şampiyonlar liginin şu ana kadar en başarılı takımları. İkisi de İngiliz rakiplerini alt etmeye çalışacak. 10 Mayıs UEFA, 17 Mayıs da Şampiyonlar liginin galibini bizlere gösterecek. Sevilla UEFA da şu finale gelinceye kadar oynadığı 13 maçta 8 kez kazandı, 4 kez berabere kaldı ve sadece Lille’e deplasmanda 1-0 kaybetti. Bu 13 maçta 21 gol atıp 7 gol yedi. Barcelona ise Ş. Liginde 12 maç oynayıp 8 maçını kazandı ve 4 maçını da berabere bitirdi. Onlarda 22 gol atıp sadece 4 gol yedi.

Şimdilik Karnede iki final var, bakalım 17 Mayıs gecesi karne son halini nasıl alacak hep birlikte izleyip, göreceğiz.

Hiç yorum yok: